Vanhojen autojen muuttaminen sähköisiksi kiihtyy. Nyt vuorossa vuoden 1961 Bentley

Kun polttomoottoriauto muutetaan sähköautoksi, moottori ja voimansiirto puretaan, ja tilalle vaihdetaan sähkömoottori akkuineen. Onko kyseessä vanhojen autojen tuhoaminen vai pelastaminen?Lunaz on brittiläinen firma, joka on erikoistunut muuttamaan vanhempia sikäläisiä luxus-autoja sähköautoiksi. Yhtiö mainostaa autojen olevan muutostöiden jäljiltä entistä nopeampia, ja täysin päästöttömiä. Yrityksen listoilla on jo alkuperäinen Range Rover, Jaguar XK120, Rolls-Royce Phantom V ja Silver Cloud. Nyt listan jatkoksi voidaan liittää kuusikymppisiään viettävä vuosimallin 1961 Bentley S3 Continental Flying Spur.

Kaikki eivät ole kuitenkaan innoissaan vanhojen klassikkoautojen kokemasta kohtalosta, sillä auton palauttaminen takaisin polttomoottorikäyttöiseksi olisi lähes mahdotonta, tai ainakin hyvin kallis ja vaivalloinen operaatio.

Toisten mielestä vanha auto pelastuu, ja saa uuden elämän. Monet todelliset vintage-autojen harrastajat suhtautuvat moiseen touhuun kuitenkin vihamielisesti. He pitävät sitä vain autojen tuhoamisena, jossa ei kunnioiteta lainkaan alkuperäisyyttä, tai auton pitkää historiallista olemassaoloa.

Oli niin tai näin, niin kyseessä on kiihtyvä ja rahakas trendi. Kerran niin aristokraattinen Bentley piti uutena sisällään 6.2-litran L-sarjan V8-moottorin, joka oli tuttu myös sisarmallin Rolls-Royceista. Näin ei kuitenkaan ole enää Lunazin käsittelyn jäljiltä. Bentleyt tulevat todennäköisesti saamaan saman säkömoottori- ja akkupaketin, jotka löytyvät jo muunnetuista Rollsin Cloud-malleista.

Näissä autoissa on käytössä kaksi sähkömoottoria, jotka tuottavat yhteensä 375 hevosvoimaa ja 700 Newtonmetriä vääntöä takarenkaille. Suorituskyvyssä alkuperäistekniikka jäisi viivalle seisomaan, mutta onko vanhojen autojen harrastamisessa kyse lopulta pelkästään suorituskyvystä?

Muutosten jälkeen myös ohjaus on sähkötehosteinen, ja varustelistalta löytyy mm. retro-henkinen infonäyttö, jossa toimivat sovellukset kuten Applen CarPlay. Bentleyn muutostyö maksaa helposti yli 400 000 euroa, joten kyseessä on vain varakkaiden huvi. On aiheellista kysyä, menetetäänkö vanhan auton sielu, kun se tuodaan näin radikaalisti 2020-luvulle?

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.