Vanha Fiat 500 on klassikko, jonka ympärillä toimii kokonainen italialainen yritys

Kolmen intohimoisen Fiat-miehen Real Italian Cars tarjoaa sitä, mihin monet muut autojen tuunausfirmat eivät pysty – kohtuuhintaisia klassikkoautoja.

Kuva: Real Italian Cars.

Haluaisitko Fiat 500:n? Nykyinen uusin sähköinen Fiat 500 on toki hauska auto sekin, mutta jos haluat alkuperäisen, italialainen yritys tekee restomodeja vuosien 1957–1975 klassikoista. Hinnat alkavat parhaimmillaan alle 10 000 eurosta, joten asiakkaan ei tarvitse etukäteen pantata koko omaisuuttaan pankille ennen yrityksessä piipahtamistaan.

Autoalalta voi olla vaikea löytää selkeämpää ja osuvampaa yrityksen nimeä kuin Real Italian Cars. Ensinnäkin uuden liikkeen pääkonttori sijaitsee Toscanan Luccan kaupungissa Italiassa – loogista, eikö totta. Toiseksi yrityksen painopiste on italialaisen autolegendan, alkuperäisen kaikkien tunteman Fiat Nuova 500:n ympärillä. Kolmanneksi perustajilla Amedeo Provenzalilla, Anthony Peacockilla ja Mattia Vitalla on kaikilla vahvoja siteitä italialaiseen autokulttuuriin. Kerrottakoon, että Vita on aktiivinen rallikuski, ja Peacock on konsultoinut työssään Pirelli Mediaa, sekä kirjoittanut tarinoita lukuisiin autojulkaisuihin. Aitojen autohullujen omistama firma siis.

Kuva: Real Italian Cars.
Kuva: Real Italian Cars.

“Olemme olleet ystäviä pitkään”, Peacock kertoo taustoistaan, ja heidän kiintymyksestään vanhoihin 500 Fiateihin. ”Vaikka miljoonia, ja taas kerran miljoonia näitä Fiateja tuotettiin, ne ovat katoavaa kansanperinnettä”, hän jatkaa. Kolmikko halusikin keskittyä niihin, jotka ovat jääneet jäljelle “säilyttääkseen jotain myös tulevaisuutta varten”. Kaikki alkoi klassisesti pelkästä harrastuksesta, jolloin ensimmäiset asiakkaat olivat yhteisiä ystäviä, jotka pyysivät vain korjausta autoihinsa.

Tässä liiketoiminnassa Real Italian Cars keskittyy mihin tahansa vuosien 1957–1975 Fiat 500 -malliin 500D-perusmallista aina erikoiseen ulkoilmamallin 500 Jollyyn. Liikkeen palvelut koostuvat yksinkertaisista kosmeettisista korjauksista, sekä sisä- ja moottoritöistä täydelliseen restaurointiin, tahi mittatilaustyönä tehtyyn täydelliseen kunnostukseen saakka.

Jos alkuperäisyys ei ole este, Real Italian Cars voi vaihtaa pois alkuperäisen ilmajäähdytteisen 499cc kaksisylinterisen moottorin, ja ottaa vaikkapa Fiat 126:n voimanpesän autoon. Tämä tuo enemmän voimaa luovuttajan mallivuodesta riippuen (594cc tai 652cc), ja vaihteistokin vaihtuu samalla synkronoituun. Esimerkiksi Peacockin henkilökohtaisessa 500:ssa on tehty swappi 126:n osista, ja hän vakuuttaa, että “lisäteho ja synkronointi vaikuttavat käytettävyyteen yllättävän paljon.” Alkuperäinen vuoden 1957 ”Pompannappi” ei voi saavuttaa edes 100 km/t nopeutta, ja lisäksi synkronoinnin ansiosta kuljettajan ei tarvitse opetella käyttämään välikaasua kruisaillen autollaan kaupungin vilskeessä.

Suosittelemme

Kuva: Real Italian Cars.

Tulevaisuudessa ajokokemus vanhalla viissatasella saattaa muuttua entisestään, sillä Peacock kertoo yrityksen puitteissa valmistetusta prototyypistä, johon on vaihdettu sähköauton tekniikka. “Ainoa asia, joka on tähän mennessä tuonut päänsärkyä, ovat jarrut”, mies kuvailee tilannetta akkujen tuoman ylimääräisen painon vuoksi. Muutoin klassiset Fiatit “ovat kertakaikkisen täydellisiä autoja sähköautoiksi”, jolla hän viittaa niiden hyvin yksinkertaiseen perustekniikkaan.

Ja mitä rahapolitiikkaan tulee, niin tällä kertaa vähemmän on enemmän. Periaatteena on edelleen haluttu pitää alkuaikojen ”kaverihinnat”, mikä houkuttelee asiakkaiksi varmasti myös pienemmällä budjetilla liikkuvia. Auton rakentaminen alkaakin jo 9000 eurosta, mikä sisältää luovuttaja-auton kustannukset, ja kuten muidenkin restomodi-rakentajien kohdalla, mitä enemmän halutaan kilkettä, sitä enemmän raotetaan lompakkoa. Lähtöhinnat vaihtelevat tietysti 500-mallin mukaan. Esimerkiksi alkuperäinen Jolly-restaurointi alkaa hieman yli 25 000 eurosta, mutta kun otetaan huomioon, että pelkästään alkuperäinen vanha Fiat 500 maksaa markkinoilla nykyään kunnosta riippuen noin 10 000–20 000 euroa, ovat hinnat yllättävänkin kohtuullisia.

Kuva: Real Italian Cars.

Lue lisää