Upporikas Walt Disney rakastui Mercedes-Benz Pagodaan, mutta piti sitä aivan liian kalliina

Nuukana miehenä tunnettu Disney ei uskonut, että hänellä olisi ”varaa” autoon, joka maksoi uutena 8 500 dollaria, ja jonka arvo on nykyään miltei 100 000 dollaria.

Walt Disney oli aikansa moguli sanan jokaisessa merkityksessä. Vuoteen 1964 mennessä hänen perustamaansa yritykseen kuului Disneyland-teemapuisto, niin animaatio kuin näyteltyjenkin elokuvien tuotantoyksikkö, ja kaiken lisäksi Disneyllä suunniteltiin jo täyttä häkää Floridaan entistäkin suurempaa lomakeskusta, josta myöhemmin tuli Disney World. Yksityiselämässään Walt Disney oli kuitenkin säästäväinen, ja eli vaatimattomana miehenä kuin paraskin ruotsalainen huonekalujätin perustaja. Ajatus rahojen tuhlaamisesta oli miehelle kauhistuttava ajatus, varsinkin jos niitä piti hassata autoon!

Kyseessä ei kuitenkaan ollut mikä tahansa auto, joka kiinnitti Disneyn huomion. Se oli vuoden 1964 kuvankaunis Mercedes-Benz 230SL. Irrotettavan kovakattonsa vuoksi Pagodaksi kutsuttu auto maksoi alun perin 8 500 taalaa, mikä vastaa 85 000 dollaria tänä päivänä. Disney olisi voinut aikanaan ostaa minkä tahansa auton, jonka hän vain olisi halunnut. Pähkäiltyään asiaa Disney piti kuitenkin Mercedes-Benzin hintaa liian kovana.

Hollywood-näyttelijä Dean Jonesin mukaan hän käveli kadulla Los Anglesissa Walt Disneyn kanssa, joka oli valinnut Jonesin näyttelijäksi uuteen elokuvaan nimeltä That Darn Cat! (Pahuksen katti, 1965) Jones muisteli Disneyn pysähtyneen tuijottamaan 230SL:ää rakastuen sen kauniisiin muotoihin. Sitten hän kuitenkin tokaisi, ettei “Minulla ole siihen varaa”, ja käveli nopeasti pois auton luota.

Noin puolivälissä korttelia Walt Disney kuitenkin kääntyi sijoillaan, ja sanoi Jonesille: “Odota, minulla taitaa olla siihen sittenkin varaa.” Tämän jälkeen Disney ja Jones palasivat autoliikkeeseen, missä Disney kirjoitti 3 000 dollarin shekin etumaksuksi Mercedes-Benz SL230:sta, ja ajoi sillä kotiinsa.

Dean Jones näytteli useissa Disney-elokuvissa, joista merkittävin oli The Love Bug (Riemukupla) -sarja, jossa pääosassa oli vuoden 1963 Volkswagen Kupla. Disneytä kaiveli autosta maksettu suuri summa, ja hän päättikin saada autosta maksetusta 8 500 dollarista rahojaan takaisin. Tämän johdosta hän vuokrasi Mercedes-Benziään studiolleen 100 dollarin päivätaksalla, ja auto esiintyikin pian Dean Jonesin kanssa Pahuksen katti -elokuvassa.

Suosittelemme

Mercedes-Benz 230SL loi suuntalinjat jokaiselle seuraavalle Mercedes-Benz SL-mallille hillityllä eleganssillaan, ja ajattomalla tyylillään. Walt Disney menehtyi jo vuonna 1965, vain noin 18 kuukautta autonsa oston jälkeen. Jos Walt Disney olisi elossa vielä tänä päivänä, hän olisi varmasti järkyttynyt autonsa arvosta. Klassikkoautojen hinta-arvioihin erikoistuneen Hagertyn mukaan hyväkuntoinen 230SL maksaa lähemmäs 50 000 euroa, kun taas erinomaisessa kunnossa olevat autot myydään miltei 100 000 euron hinnoilla. Auton hinta on näin ollen ylittänyt sen inflaatiokorjatun alkuperäisarvon!

LähdeMotor 1

Lue lisää