Tulevaisuuden brittiautot näyttävät tältä – Mini ja Rolls-Royce eivät tarvitse enää kuskia

BMW viettää tänä vuonna 100-vuotissynttäreitään, ja baijerilaismerkki esitteli jo keväällä seuraavan 100 vuoden kehitystä enteilevän Vision Next 100 -konseptiauton. Nyt BMW Groupiin kuuluvat brittimerkit Mini ja Rolls-Royce seurasivat perässä omilla vastaavilla tutkielmillaan. Futuristiset konseptit kertovat siitä, miltä perinteikkäät brittiautot saattavat näyttää kaukana tulevaisuudessa.

Konsepti_2

Minin tulkinta aiheesta näyttää ainakin kattonsa ja etupään muotojensa osalta sen verran tutulta, että villin konseptin tunnistaa vielä juuri ja juuri merkkinsä edustajaksi. Auton taustalla on idea autonomisesta liikkumisesta ja kyytien jakamisesta oman Minin omistamisen sijaan. Asiakkaat maksaisivat siis siitä, että itsekseen liikkuva Mini tulisi noutamaan heidät kyytiä tarvittaessa. Merkin jippona on kuitenkin ollut pitkälle viety yksilöllisyys, ja tästä halutaan pitää kiinni jatkossakin. Niinpä yhteiskäyttö-Minin katon väriä ja sisustan valaistusta pystyy muuttamaan kyydin tilaajan toiveiden mukaisesti.

Konsepti_3

Yksilöllisyyden lisäksi Minin tavaramerkkinä on ollut hauska ajettavuus, ja siksi tulevaisuuskonseptissakin on haluttu säilyttää mahdollisuus hypätä itse puikkoihin. Tällöin ratti ja polkimet liukuvat oikeille paikoilleen auton sisustassa, jonka tilavuus on maksimoitu. Tästä syystä edessä on sohvapenkkityyppinen ratkaisu, ja keskikonsolikin loistaa poissaolollaan. Lisätyn todellisuuden näyttö kertoo ajoreitin lasisen nokan läpi, ja ns. Cooperizer on korvannut kojelaudan perinteisen keskimittariston. Tämä laite osaa valita kullekin henkilölle sopivat viihteen, viestinnän ja autonomisen ajamisen muodot.

Konsepti_4

Suosittelemme

Rollsin tulevaisuuden visiossa ei ole puolestaan haluttu ajatellakaan yhteiskäyttömahdollisuutta. 103EX:ksi nimetyssä autossa panostetaan yksilöllisyyteen täysillä, ja niinpä kori voitaisiin muotoilla täysin asiakkaan toiveiden mukaan vanhan ajan koriräätälien tyyliin. Tulevaisuudessa tämä voitaisiin toteuttaa komposiittimateriaalien ja 3D-tulostuksen avulla. Yksilöllinen kori rakennettaisiin kevyelle pohjalevylle, ja sähkömoottori huolehtisi äänettömästä kulusta.

jameslipman.com

Rolls-Roycen konsepti on täysin autonominen, eli autossa ei ole sen paremmin rattia, mittareita kuin perinteistä kuskin penkkiäkään. Matkustajat istuvat sen sijaan eräänlaisella sohvalla, ja ilmavassa sisustassa on käytetty eksoottista puuta ja käsin kudottuja silkkikankaita sekä -mattoja. Eleanoriksi nimetty virtuaalinen avustaja huolehtii ajamisen lisäksi mm. aikatauluista ja omistajan kalenterimuistutuksista.

Konsepti_6

Kojelaudan tilalla on iso OLED-näyttö, mutta sen yläpuolella on perinteinen analoginen kello kuin muistutuksena vanhoista hyvistä ajoista. Pyörät ovat puolestaan peräti 28-tuumaiset, mutta varsin kapeat nykyautoihin verrattuna. Ne on osittain katettu peitelevyillä, ja ohjaamon päällä oleva lasikupu nousee tarvittaessa niin korkealle, että Rollsissa mahtuu jopa seisomaan.

Aihepiirin uusimmat

Aitoja muskelijenkkejä tulee vielä kerran Eurooppaan – Dodge laivaa Atlantin tälle puolelle 55 Swinger-Challengeria ja -Chargeria

Dodgenkin tulevaisuus on sähköinen, mutta sitä odotellessa muskeliautoistaan tunnettu merkki on lanseerannut markkinoille koko liudan ”Last Call” -erikoisversioita viimeisistä V8-malleistaan. Niitä saadaan myös Eurooppaan pienenpienen erän verran.

Mersun sähköautot saavat “johtotähdet” myös päiväajovaloihin – mallina toimii äskettäin esitelty CLA-konsepti

Mercedes-Benzin EQ-brändättyjen sähköautojen muotoilu ei ole ollut kovin mieleenpainuvaa, koska hieman mitäänsanomattomilla pehmeänpyöreillä linjoilla on pyritty ennen kaikkea pieneen ilmanvastukseen. Jatkossa tiedossa on kuitenkin omaleimaisempaa designia.

Yhden perheen omistama huippuhieno 1967 Pontiac GTO on muskeliautojen aatelia

Jotkut voisivat kutsua tätä autoa jo ylientisöidyksi, mutta voiko 57-vuotiaalle perhekalleudelle antaa liikaa hellyyttä?

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Tyyliniekan uusimmat