Shelby otti käsittelyynsä uuden Ford Mustangin – lopputulos on parhaimmillaan yli 840-hepppainen Super Snake

Ford Mustang täyttää tänä keväänä 60 vuotta, ja myös Shelby-Mustangien historia on lähes yhtä pitkä. Vuoden 1965 GT350:stä alkanut tarina sai jälleen yhden uuden luvun, kun nykyisen Mustangin pohjalta kehitetty Shelby Super Snake tuotiin julkisuuteen.

Kyseinen luomus on Shelby Americanin ensimmäinen tulkinta S650-koodia tottelevasta nyky-Mustangista, joka nähdään muuten Euroopassakin jo aivan lähiaikoina. Super Snaken lähtökohtana palvelee viisilitraisella vaparikasilla ladattu GT, jonka moottorin päälle asennetaan Shelbyn pajalla Whipplen mekaaninen ahdin. Sen ja muiden muutosten ansiosta kuskin oikean jalan komennettavaksi tulee peräti 841 villihevosta.

Shelby Mustang Super Snaken moottori
Kuva: Shelby American

Jos tämä tuntuu jo liialta, saatavilla on myös ahtimeton versio. Siinäkin on useimmille riittävästi potkua, eli tarkalleen 487 hevosvoimaa. Molemmissa malleissa on uusiksi säädetty alusta, jonka pitäisi tarjota terävämpi kääntyminen mutkiin. Lisäksi Super Snaket saavat vakiota vapaammin virtaavan Borlan pakoputkiston sekä tehokkaammat jarrut ja jäähdytyksen.

Huomionherättäjänä toimivassa 841-heppaisessa ”superkäärmeessä” on lisäksi alumiininen konepelti ja hiilikuituiset etulokasuojat painoa laskemassa ja lokarien kohdalla myös jäähdytystä tehostamassa. Massaa pienentävät omalta osaltaan myös magnesiumista valetut vanteet, ja höyhenenkevyeksi mainostettu takasiipikin on hiilikuitua.

Shelby Mustang Super Snake
Kuva: Shelby American

Teholukeman lisäksi valittavissa ovat vaihteiston tyyppi ja auton korimalli. Super Snakea saa nimittäin perus-Mustangin tavoin sekä manuaalilla että automaatilla, ja umpikattoisen coupén vaihtoehtona palvelee kangaskattoinen avomalli. Sen koria tukevoittaa turvakaari, jollainen on nähty aiemmissakin Shelbyn käsialaa olevissa avo-Mustangeissa.

Super Snaken hintoja ei ole kerrottu vielä Amerikan kotimarkkinoillakaan, mutta sikäläinen 250 yksilön tuotantokiintiö on jo vahvistettu mallivuodelle 2024. Shelby tulee tarjolle myös Australiassa, mutta Eurooppaan ”superkäärmettä” lienee turha toivoa ainakaan virallisia kanavia pitkin. Autojen valmistus alkaa tänä kesänä, ja Amerikan markkinoiden kylkiäisinä tulevat kolmeen vuoteen tai 36 000 mailiin ulottuva takuu sekä tehtaan voimanlähdetakuun säilyminen voimassa. Ostajat saavat myös autonsa viralliseen Shelby-rekisteriin.

Shelby Mustang Super Snaken sisusta
Kuva: Shelby American
Shelby Mustang Super Snake
Kuva: Shelby American
LähdeCarscoops

Lue lisää