Puolan ensimmäinen oma sähköauto on pian totta

Puolalainen Izera aloittaa kiinalaisten Geely-pohjaisten sähköautojen valmistamisen vuoden 2025 lopulla.

Kuva: Izera

Ensimmäinen puolalainen sähköauto on kompakti katumaasturi, josta on tarkoitus esitellä myös hatchback ja farmarimalli. Izera on uusi puolalainen yritys, joka haluaa valmistaa maansa ensimmäisiä sähköautoja solmittuaan yhteistyösopimuksen kiinalaisen autovalmistaja Geelyn kanssa. Viimeisimpien tietojen mukaan Geelyn SEA-arkkitehtuuriin pohjautuva Izera-merkkinen sähköauto valmistuu vuoden 2025 lopulla Puolan uudella tehtaalla.

Puolan valtion omistama ElectroMobility Poland (EMP), joka omistaa myös Izera-brändin, rakentaa ensimmäisen sähköautotehtaan Jaworznon kaupunkiin. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuonna 2024 noin 1,1 miljardin euron investoinnilla. Uuden tehtaan tavoitteena on olla valmis vuoden 2025 loppuun mennessä, jotta Izeran uuden kompaktin katumaasturin tuotanto voidaan aloittaa aikataulujen mukaisesti. EMP:n toimitusjohtaja Piotr Zeremba kertoo, että tuotanto on suunniteltu vahvasti riippuvaiseksi paikallisista toimittajista, ja tehtaan on tarkoitus työllistää 2 400 henkilöä.

Kuva: Izera

EMP on julkaissut kuvissa näkyvät Izera-merkkiset Z100 katumaasturin ja T100 viistoperän prototyypit vuonna 2020, ja alkuperäinen tavoite oli tuoda ne markkinoille jo tänä vuonna. Koska markkinoille tuloa lykätään muutaman vuoden verran, tuotantomallit todennäköisesti ehtivät muuttua vielä ulkomuotonsa suhteen.

Kaikissa Izera-malleissa on täyssähköiset voimansiirrot, ja ne jakavat Geelystä peräisin olevan alustan. Puolalainen tuotemerkki hyödyntää SEA (Sustainable Experience Architecture) -arkkitehtuuria, jota käyttävät myös monet Smart, Volvo, Polestar, Zeekr ja Lotus-mallit. Izeran ja Geelyn kumppanuus julkistettiin virallisesti ensimmäistä kertaa marraskuussa 2022.

Puolan autoteollisuuden tuotanto on vähentynyt rajusti viimeisen vuosikymmenen aikana, ja se laski Euroopan autonvalmistajien liiton ACEA:n mukaan 2010 vuoden 720 824 yksiköstä 194 870 yksikköön vuonna 2021. Autovalmistajista tehtaita Puolassa omistavat jo mm. Fiat, Abarth, Lancia ja Jeep (henkilöautot), sekä Stellantis, Mercedes-Benz ja Volkswagen Commercial Vehicles (kevyet hyötyajoneuvot).

Kuva: Izera

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Romukuntoisten Teslojen virta Pohjois-Amerikasta Ukrainaan voi olla vaarassa loppua

Yhdysvalloista ja Kanadasta päätyy vakuutusyhtiöiden kautta vaurioituneita sähköautoja Ukrainaan, jossa mekaanikot korjaavat ja myyvät niitä korkeista polttoainekustannuksista kärsiville.

Tyyliniekan uusimmat