Nordic Bamboo bambulattia: käyttökokemuksia ja arvostelu

Kaupallinen yhteistyö: Nordic Bamboo

Aiemmassa artikkelissamme kävimme läpi valintaprosessia, jossa valitsimme hankkimaamme asuntoon remontin yhteydessä vanhan mosaiikkiparketin ja laminaattilattian tilalle Nordic Bamboo yrityksen Kaisla-bambulattian. Tässä artikkelissa kerron bambulattian asennuksesta ja käyttökokemuksista kolmen kuukauden asumisen ajalta.

Nordic Bamboon bambulattia ”Kaisla” saapui meille pihaan lavan kera ja 87 neliön asuntoon lattiaa tilattiin yhteensä 1 300 kilon verran. Vanha mosaiikkiparketti, laminaattilattiat ja muovimatot purettiin alta pois ja pinta tasoitettiin.

Jokainen ponttiin asennettava lattia vaatii, että pohja on tasainen. Epätasaisuudet voivat parhaimmillaan aiheuttaa lattian kiinnityskohtien eli ponttien rikkoutumisen, kun paino jakautuu epätasaisesti ja pontti hajoaa. Tämä koskee kaikkia kelluvana asennuksena tehtäviä lattioita: laminaatteja, vinyylilattioita, puuparketteja jne.

Nordic Bamboon massiivibambulattia on paksuudeltaan 14 mm, eli lattiaa harvoin voi asentaa vanhan päälle siten, että ovet mahtuisivat silti avautumaan normaalisti. Tietenkin korottamalla ovien karmeja tämäkin onnistuu. Miksi vanhaa lattiaa ei välttämättä kannata jättää alle, varsinkaan jos se on muovimatto?

Urakoitsijamme vinkkasi meille, että muutama huone joissa oli laminaattilattian alla muovimattoa, olisi hyvä purkaa myös muovimatto samalla. Syy: mikäli kosteutta pääsisi muovimaton alle, voisi liimojen takia käynnistyä kemiallinen reaktio, josta pääsisi huoneiston sisäilmaan yhdisteitä, jotka tuskin olisivat terveydelle hyödyllisiä. Eli hyvästi muovimattokin!

Suosittelemme

Bambulattian asennus

Bambulattian asennus tapahtui alusmateriaalin päälle ponttiin, eli liimausta tai muuta kiinnitystä ei tarvittu. Asennus on ns. kelluva asennus. Nordic Bamboo tarjoaa kelluvan asennuksen lisäksi myös kalanruotobambulattiaa, jossa palat liimataan toisiinsa vanerin päällä. Tämä asennustapana on työläämpi.

Asennuksessa jätettiin luonnollisen materiaalin elämistä varten asennusohjeiden vaatima liikuntasauma seinien ja oviaukkojen kohdalle. Koska asensimme bambulattian huoneisiin, joissa vaihdoimme ovien karmit uusiin remontin yhteydessä, pystyimme asentamaan bambulattian siististi myös oven karmin alle. Tyypillisesti ovien karmien kohdat voivat olla haastavia liikuntasauman takia ja vaativat listoja siistin asennuksen saamiseksi.

Kuva: Liikuntasaumoja ei tarvinnut jättää oviaukkoihin, joihin asennutimme ovet karmeineen vasta bambulattian asennuksen jälkeen. Tämän ansiosta lattia jatkuu tyylikkäästi huoneesta käytävälle.

Käyttökokemuksia bambulattiasta

Olemme nyt asuneet asunnossa vajaan kolmen kuukauden ajan. Talouteemme kuuluu kaksi kissaa, jotka ovat eläneet villikissoina elämänsä ensimmäisen vuoden. Nämä kaksi kahelia ravaavat päivittäin ympäri asuntoa ja ottavat kynsillään vauhtia juoksuaskeleeseen. Perinteisesti koirat ja kissat naarmuttavat hyvinkin helposti perinteiset puuparkettilattiat, eli lattian kestävyys oli korkealla prioriteetilla harkinta- ja hankintavaiheessa. Emme halua vaihtaa lattiaa 5 vuoden päästä taas uuteen.

Yritin alla olevaan kuvaan saada vasten valoa mahdolliset naarmut esiin, mutta iloksi voin raportoida, ettei mitään naarmuja ole syntynyt. Kyseinen kohta on juuri sellainen paikka, missä kissamme vaihtavat juostessa suuntaa ja ”sutivat”. Samassa kohdassa urakoitsijamme säilytti myös työkalujaan ja siinä on kuljettu kengät jalassa.

Kuva: Bambulattiaan ei ole 3 kuukauden aikana tullut mitään jälkeä kissoista tai muusta elämisestä.

Aiemmassa asunnossamme oli laminaattilattia, johon onnistuin vuosien aikana tiputtamaan milloin silitysraudan tai porakoneen, jolloin terävästä, painavan esineen osumasta lattian pinta rikkoutui ja laminaattipinnan alla oleva HDF-runko tuli näkyviin. Tätä pelkoa ei onneksi bambulattian kanssa ole. Jos sattuisin tiputtamaan jonkun terävän esineen lattialle, siihen tulisi todennäköisesti lakkapintaan kuhmu. Lattiaan jälki tulisi riippuen esineen painosta ja terävyydestä osuman suhteen, mutta jälki jäisi kuitenkin pienemmäksi kuin puuparketilla johtuen bambulattian luontaisesta kovuudesta.

Lisäksi lakkapinnan naarmujen hoitoon ja uudistamiseen Bambumieheltä löytyy myös hoitoaine, jolla lakkapinnan kulumat on mahdollista häivyttää. Bambumies Jukka-Pekka Kallio, eli Nordic Bamboon yrittäjä on itsekin videoilla testeissään todennut lakkapinnan olevan erittäin kestävä. On siis paljon merkitystä sillä, minkälainen pinta myös lattialla on. Öljytyt lattiat perinteisesti ovat pehmeämpiä ottamaan iskut vastaan, koska öljypinta ei suojaa alla olevaa pintaa samalla tavalla kuin lakka. Lakkapinnan etu on myös erinomainen vedenkestävyys.

Tässä vaiheessa tuoreen bambulattian omistajana on lattian kestävyys kyllä vakuuttanut meidät enkä ole joutunut varomaan lattiaa – mikä oli tarkoituskin.

Lisäksi lattia näyttää huomattavasti erilaiselta kuin muut puuparketit johtuen sen uniikista ilmeestä, johon ei törmää varmastikaan monessa kodissa. Siinä on jotain modernia tyylikkyyttä, ajatonta kauneutta itämaisella twistillä, joka sopii monenlaiseen sisustukseen. Vaikka kissojen takia olemme tottuneet suojaamaan lattiaa matoilla, tätä lattiaa olisi sääli verhota maton alle.

Kuva: Aluksi mietimme ruokapöydän ja tuolien alle mattoa, mutta miksi ihmeessä? Nyt meillä on lattia, jota ei tarvitse suojata, koska se kestää käyttöä. Tuolien tammijalat sointuvat mielestämme kivasti Kaisla-bambulattian sävyyn.

Hoito ja käyttötuntuma

Lattia on hyvin helppohoitoinen eikä vaadi järeitä puhdistusaineita. Olemme pelkästään imuroineet ja pyyhkineet nihkeällä liinalla lattiaa, mitään pesuaineita ei ole ollut tarvetta käyttää johtuen sen sileästä mattaviimeistellystä lakkapinnasta. Lattiaan voi käyttää parketeille ja laminaateille suunniteltuja mietoja pesuaineita, jos haluaa pinttynyttä likaa puhdistaa vettä järeämmillä aineilla. Tulemme varmasti laimeilla pesuaineilla pesemään lattiaa aina silloin tällöin, sillä erilaista pinttynyttä likaa ei imurointikaan aina poista.

Koska bambulattia on elävä materiaali kuten puu, lattia voi elää ja laajentua hieman esimerkiksi kesällä ilman kosteuden noustessa korkeammaksi. Vastaavasti talvella kuivana aikana lattia voi hieman kutistua. Tämä on normaalia bambulattian lisäksi myös puuparketeissa ja muissa puurunkoisissa, kuten HDF-runkoisissa vinyylilattioissa ja laminaattilattioissa.

Tämän vuoden helteet eivät aiheuttaneet mitään suurta elämistä lattiaan, mutta huomasimme kyllä lattian ääntelevän hieman enemmän hellepäivien aikana. Kun hellepäiviä oli ollut muutama, lattian natina/ääntely väheni, eli lattia todennäköisesti laajeni hieman ja asettui paikoilleen lämpötilan ja ilmankosteuden takia. Mitään kovin äänekästä natinaa lattia ei pidä, vaan hyvin samankaltaista kuin muutkin puuparkettilattiat. Liimatut lattiat kuten mosaiikkiparketit tai liimattu kalanruotobambulattia eivät elä tai ääntele liimauksen takia, eli ne ovat ehdottomasti ihmisen valinta, joka ei halua pihaustakaan lattiasta.

Meille taas pieni ääni tuo mukavan lisän. Tykästyin siihen jo heti ensimetreillä, kun pääsin tallustamaan lattialle. Kävelyn painon aiheuttaman natinan itseasiassa unohtaa nopeasti. Tätäkin artikkelia kirjoittaessa oli ihan pakko käydä kävelemässä ja kokeilemassa, natiseeko se vieläkin – siihen kun tottuu. Tämä on kuitenkin seikka, jonka jokaisen elävää puu- tai bambulattiaa ostavan kannattaa ottaa huomioon.

Kuvia remontin jälkeen valmiista kodista

Kuvat yllä: Ruokahuoneessa ja olohuoneessa pidimme tumman harmaan ja Kaisla-lattian kontrasteista. Mallin väri on monipuolinen sisustuksellisesti ja toimii monen eri seinävärin sekä tekstiilien suhteen.

Kuva: Työhuoneessa Kaisla-bambulattia sai kaverikseen seinävärin nimeltä Maininki (L491), joka löytyy Tikkurilan värikartasta ja on merellisen turkoosin sävyinen.

Yhteenveto bambulattiasta: kannattiko ostaa?

Olemme kaikin puolin olleet tyytyväisiä bambulattiaan ja asentaisimme sen uudestaankin, jos saisimme nyt valita. Jos budjettia olisi ollut enemmän, kalanruotokuvioon asennettava bambulattia olisi ollut myös mielenkiintoinen ja arvokkaan näköinen valinta. Etenkin tummana lattiana kalanruoto olisi tuonut arvokkuutta asuntoon ja soveltunut erityisesti vanhempaan arvotaloon.

Bambumies kertoi myös, että hänellä on tulossa pian Lapualle perustetussa tehtaassa lisää sävyjä saataville. Bambumiehen tehtaalla valmistetaan käsittelemättömästä raakabambulattiasta uusia sävytyksiä, käyttäen kovavahaöljyä. Kovavahaöljy tarjoaa materiaalille vahvan kulutuspinnan, vaikka vedenkestävyys ei ole luonnollisestikaan yhtä hyvä kuin lakkapinnalla.

Jos siis unelmoit vaaleammasta lattiasta kuin valitsemamme Kaisla-lattia, tai tummemmasta kuin Nordic Bamboo malliston Kaarna- tai Kelo-lattiat, saat pian Bambumieheltä ja hänen yritykseltään uusia sävytettyjä vaihtoehtoja tarjolle. Kannattaa jäädä seuraamaan Nordic Bamboon kuulumisia heidän Facebook-sivulleen tämän tiimoilta.

Yhteistyössä Nordic Floors Oy

Innostuitko bambulattiasta? Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Nordic Floors Oy:n kanssa, tutustu lisää bambulattioihin osoitteessa: nordicbamboo.fi. Yritys myy myös vinyylilattioita Suomessa verkkokaupassaan Vinyylilattiakauppa.fi, Ruotsissa Vinylgolvbutiken.se sekä Saksassa NordicFloors.de.

Lue lisää