Näin tyylikkäästi käynnistyy yli sata vuotta vanha höyryauto

Henkeen ja vereen autoja rakastavalla Jay Lenolla on valtaisa autokokoelma, johon mahtuu myös hyvinkin vanhoja, ja nykymittapuulla eksoottisiakin ajoneuvoja.

Moni multimiljonääri keskittyy vain uusiin super- ja hyperautoihin. Amerikanitalialaiset sukujuuret omistava Jay Leno on toista maata. Valkohapsinen 71-vuotias mies tunnetaan parhaiten vanhojen autojen suurena ystävänä, joka ei pelkää pukeutua työmiehen haalariin, ja liata käsiään. Yksi herran intohimoista onkin vanhat höyryllä toimivat autot. Viimeisimmällä Jay Leno’s Garage -videolla hän esitteleekin, kuinka paljon töitä yli 100-vuotiaan höyryauton eteen täytyy tehdä, että sen saa edes käynnistymään.


Lenon vuosimallin 1909 White Model M pitää sisällään höyrygeneraattorin, eikä höyrykattilan, kuten vaikka tätä uudempi Stanley Steamer -henkilöauto. Ero on hienovarainen, mutta varsinkin masinisteille ja muille pussihousuille tärkeä. ”Ihan kuin säiliöttömässä vedenlämmittimessä sinulla on hiiliä, ja sitten tuli lämmittää hiilet, jolloin vesi menee hiilien läpi. Hiilet hohkaavat aivan punaisina, ja muodostavat valtavasti höyryä”, Leno selventää asiaa jatkaen, että ”Autossa hyödynnetään höyryä sitä mukaan kuin sitä saadaan aikaiseksi”.

Stanley Steamer tai muu vastaava höyrykattilalla varustettu ajoneuvo puolestaan vaatii, että koko kattila saadaan ensin kiehumaan, jotta auto saadaan liikkeelle. Tämä tarkoittaa, että aikaa menee kauemmin, mitä Model M tarvitsee. Tosin myös tämä 112-vuotias automobiili vaatii omat metkunsa ennen liikkeelle lähtöä.


Model M tarvitsee runsaasti nestettä toimiakseen. Paitsi että auto tarvitsee paljon vettä muodostaakseen höyryä, se tarvitsee myös kaasua veden lämmittämiseen, heksaania pitämään merkkivalon päällä ja öljyä moottorin voitelemiseen. Koska Model M ei ole päivittäisessä käytössä, Leno tyhjentää aina kaikki putket nesteestä ajon päätyttyä, ja täyttää ne jälleen ennen seuraavaa ajoreissua, jotta vältyttäisiin mahdollisilta toimintahäiriöiltä. Kun kaikki nesteet on vaihdettu, hän sytyttää merkkivalon, antaa sen lämmetä noin 10 minuuttia, ja vasta sitten höyryä riittää ajamiseen. Aiheesta lisää voi katsoa alta videolta aina yhtä sympaattisen Lenon esitelmöimänä.

LähdeCarscoops

Lue lisää