McLaren esitteli täysin uuden hybridisuperauton – Artura tarjoaa 680 hevosvoimaa ja 30 kilometrin sähköisen toimintasäteen

Superautomerkitkään eivät voi jättää sähköistymistä enää huomioimatta. McLaren testasi hybriditekniikkaa jo kohta 10 vuotta sitten esitellyssä P1-hyperautossa, ja nyt se tuodaan paljon laajempien ostajakuntien ulottuville upouuden Arturan myötä.

Hybridit ovat usein melkoisia möhkäleitä, mutta Arturaa tämä ei koske. Keskimoottorisen superauton kuivapaino on saatu pidettyä ainoastaan 1395 kilossa mm. täysin uuden hiilikuitumonokokin ansiosta. Hybridijärjestelmän massaa kompensoidaan myös kolmilitraisella tuplaturboahdetulla V6:lla muissa McLarenin malleissa käytettävän kasin sijasta. Myllyn sylinterien V-kulma on poikkeuksellisen leveä 120 astetta, mikä mahdollistaa lyhyemmän ja jäykemmän kampiakselin sekä moottorin matalamman sijainnin, jolloin koko auton painopiste on alempana.

Vaikka pääosin alumiinista tehty V6 on turboahdettu, kierrosherkkyyttä riittää 8500 rundin verran. Huipputehoa moottorista irtoaa 585 hevosvoimaa. Voima välitetään uudelle kahdeksanpykäläiselle kaksoiskytkinlaatikolle, jonka kuoret pitävät sisällään myös auton sähkömoottorin. Perinteistä peruutusvaihdetta ei tarvita, vaan pakittelut hoidetaan sähkömoottorin turvin. Lisäksi sähkömoottoria käytetään pienillä nopeuksilla pehmentämään vaihtoja.

Sähkömoottorikin on erityisen kevyt uudenlaisen rakenteen ansiosta, ja se luovuttaa 95 heppaa. 7,4 kWh:n akkupaketin turvin sähköinen toimintasäde on parhaimmillaan 30 kilometriä ja huippunopeus 130 km/h pelkällä sähköllä liikuttaessa. Artura on pistokehybridi, jonka akut saa ladattua 80-prosenttisesti 2,5 tunnissa. Lisäksi lataus onnistuu ajossa polttomoottorin avulla, kun valittuna on tähän tarkoitukseen sopiva ajomoodi.

Suosittelemme

Kokonaistehoksi kerrotaan 680 hevosvoimaa, kun taas vääntöä löytyy 720 newtonmetrin verran. Näillä eväillä takavetoinen superauto kiihtyy nollasta sataan hitusen yli kolmessa sekunnissa ja yltää 330 km/h:n huippuihin. Varttimaili sujuu puolestaan 10,7 sekunnissa. Vauhtia hillitään hiilikuitukeraamisilla jarruilla, joiden levyt ovat edessä 390- ja takana 380-milliset. Pirellin renkaat ovat 19-tuumaiset, ja kumeissa on autolle tietoja syöttävä mikrosiru. Näin ajoavustimet saadaan optimoitua olosuhteiden mukaan. Hydraulinen ohjaustehostin kuulostaa kaiken tämän jälkeen lähes old school -meiningiltä, mutta se tarjoaa McLarenin mukaan edelleen parhaan ohjaustunnon. Tasauspyörästöstä löytyy sen sijaan elektroniikkaa sähkömoottorin välittömän väännön kaitsemiseksi.

Arturan korin muodot on hiottu täysin aerodynamiikan ehdoilla peilejä myöten, ja tarjolla on monia hiilikuituosia 31 eri ulkovärin kaveriksi. Ohjaamon tilojen pitäisi riittää isommallekin kuskille, ja mittaristo on yhdistetty kiinteästi ohjauspylvääseen. Vakiovarusteisiin kuuluvat sähkösäätöiset ja lämmitettävät sporttipenkit, mutta lisävarustelistalta voi poimia myös kevyemmät Clubsport-kupit. Saatavilla on myös monenlaisia sovelluksia ratatelemetriaa ja luistokulmien harjoittelua varten.

Omassa kategoriassaan Artura on jopa edullinen Suomessakin. Minimaaliset viralliset päästöt tuovat mukanaan pienen autoveron, ja niinpä hintalapussa lukee vajaan 273 000 euron lukema veroineen. Hintaan kuuluu myös viiden vuoden takuu ja ilmaiset huollot kolmeksi vuodeksi. Asiakastoimitukset alkavat vuoden kolmannella neljänneksellä, ja täällä omaa Arturaa voi kysellä jo nyt Luxury Collection Automobilesilta.

LähdeMcLaren

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Aitoja muskelijenkkejä tulee vielä kerran Eurooppaan – Dodge laivaa Atlantin tälle puolelle 55 Swinger-Challengeria ja -Chargeria

Dodgenkin tulevaisuus on sähköinen, mutta sitä odotellessa muskeliautoistaan tunnettu merkki on lanseerannut markkinoille koko liudan ”Last Call” -erikoisversioita viimeisistä V8-malleistaan. Niitä saadaan myös Eurooppaan pienenpienen erän verran.

Mersun sähköautot saavat “johtotähdet” myös päiväajovaloihin – mallina toimii äskettäin esitelty CLA-konsepti

Mercedes-Benzin EQ-brändättyjen sähköautojen muotoilu ei ole ollut kovin mieleenpainuvaa, koska hieman mitäänsanomattomilla pehmeänpyöreillä linjoilla on pyritty ennen kaikkea pieneen ilmanvastukseen. Jatkossa tiedossa on kuitenkin omaleimaisempaa designia.

Yhden perheen omistama huippuhieno 1967 Pontiac GTO on muskeliautojen aatelia

Jotkut voisivat kutsua tätä autoa jo ylientisöidyksi, mutta voiko 57-vuotiaalle perhekalleudelle antaa liikaa hellyyttä?

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Tyyliniekan uusimmat