Liikennekamerat voivat nykyään sakottaa paitsi ylinopeudesta, myös liian äänekkäällä ajoneuvolla ajamisesta.
Useimmat meistä yhdistävät liikennekamerat nopeusrajoituksiin, ja muihin liikenteeseen liittyviin rikkomuksiin, mutta entäpä jos kameratolpat ryhtyvät myös kuuntelemaan liikkeitämme? Pariisi, Lontoo ja nykyään myös New York ovat suurkaupunkeja, joissa useat liikennekamerat on päivitetty äänenvoimakkuusmittareilla. Tämä uusi ominaisuus on tuonut sakkoja niille, jotka ovat valinneet tavallista kuuluvamman pakoputken autoonsa tai moottoripyöräänsä.
Näillä teknisillä laitteilla on kyky mitata kunkin vastaantulevan ajoneuvon lähettämät desibelit, ja tarkistaa, ylittävätkö ne laissa määritellyt rajat. Tämän lisäksi ne kuvaavat laittomasti muunnettujen pakoputkistojen, tai vaikkapa erittäin kovaäänisten autostereoiden luukuttajien rekisterikilvet, ja lähettävät lainrikkojille sakon liiallisesta metelöinnistä. Ensimmäistä kertaa lakia rikkoneet saavat esimerkiksi New Yorkissa 800 dollarin sakon, ja kolmannella kerralla saakin jo samasta tempusta 2 625 taalan sakkolapun muistoksi hölmöilyistään. Tietenkään kaikki liikennekamerat eivät tue tätä ominaisuutta, sillä viranomaiset eivät paljasta äänianturien tarkkaa sijaintia ilmeisistä syistä.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että kova melu ei ole vain haitallista korville, vaan se voi vaikuttaa jopa ihmisten ja eläinten mielenterveyteen, sekä mahdollisesti lisätä sydänsairauksien ja korkean verenpaineen riskiä. Näin ollen New Yorkin kaupunki onkin melko tiukka melulainsäädäntöjen suhteen pyrkiessään luomaan terveellisemmän ympäristön asukkailleen. Viimeisimmän lakiesityksen mukaan “Stop Loud and Excessive Pagast Pollution Act” -lain tavoitteena on “lisätä valvontaa autoilijoita ja nyrkkipajoja vastaan, jotka muuttavat laittomasti äänenvaimentimia ja pakojärjestelmiä tehdäkseen niistä liian meluisia moottoriajoneuvoille ja moottoripyörille”.
Asia kiinnostaa päättäjiä, sillä New Yorkin kaupunginvaltuustossakin on todettu haitallisiksi erittäin kovaa ääntä aiheuttavat ajoneuvot, joissa on laittomasti muunnetut äänenvaimentimet ja pakoputket. Tällaiset ajoneuvot ovatkin olleet kasvava ongelma viime vuosina. Puhuessaan korkean melutason ongelmasta New Yorkin pormestari Eric Adams on itsekin todennut, että ”Kun kuuntelet melua kaupungissa, se on taukoamatonta: äänitorvet, kuorma-autot ja sireenit. Melusaaste vaikeuttaa nukkumista ja lisää kroonisten sairauksien riskiä.”
Suosittelemme
Taistelu melua vastaan raivoaa jo monissa suurkaupungeissa ympäri maailmaa, ja asukkaatkin ovat toden teolla havahtuneet ongelmaan koettuaan Koronasulkujen hiljaisuutta. Äänekkäät pakoputket lakkaavat todennäköisesti olemasta ongelma ajonevojen sähköistymisen aikakaudella. Tosin yhteiskuntamme voi kohdata samanlaisen ongelman niiden kaiuttimien synnyttämän keinotekoisen melun kanssa.