Monet nyrpistivät nenäänsä, kun Porsche lähti kymmenisen vuotta sitten mukaan neliovisten edustusautojen markkinoille luiskaperäisellä Panameralla. Auto oli kilpailijoitaan paljon sporttisempi, mutta peräpään kyömymäinen muotoilu vaati totuttelua. Asia korjattiin lopullisesti muutama vuosi sitten myyntiin tulleessa toisen sukupolven Panamerassa, joka näyttää lähestulkoon joka suuntaan paisuneelta nelioviselta 911:lta.
Saimme koeajoon nyky-Panameran suosituimman version, eli nelivetoisen E-Hybridin. Auton polttomoottorina toimii 2,9-litrainen tuplaturbo-V6, joka saa 136 hepan edestä lisävoimaa sähkömoottorista. Kokonaisteho kirjataan komeasti 462 hevosvoiman lukemaan, ja vääntöä riittää 700 newtonmetrin verran. Pistokehybridin puhtaasti sähköiseksi toimintasäteeksi kerrotaan parhaimmillaan 50 kilometriä 14,1 kilowattitunnin akun turvin.
Kuljettajakeskeinen sporttilimusiini
Panamera on varsinainen runsaudensarvi myös sisustan varusteiden osalta. Kaikkien toimintojen perusteellinen opettelu vaatisi tuntikausien perehtymisen, mutta onneksi tärkeimmät asiat ovat juuri siellä missä pitääkin. Luokkansa urheilullisimman auton statusta alleviivataan myös ajoasennolla, koska penkin saa haluttaessa todella alas. Edessä on juhlava fiilis, mitä leveän keskikonsolin tuoma reilu etäisyys repsikkaan vielä korostaa.
Suosittelemme
Takapenkillekin mahtuu mainiosti, vaikka kattolinja onkin madaltunut edeltäjään verrattuna. Kuppimaisissa erillisistuimissa on tukeva istua, ja jalat mahtuvat hyvin myös pitkän kuskin taakse. Luokkansa kärkeen näillä takatiloilla ei tietysti ylletä, mutta se ei ole ollut Porschen tarkoituskaan. Todella isokenkäisille tarjolla on vielä pidemmällä akselivälillä varustettu Executive-versio, jolloin polvitilasta ei pitäisi ainakaan olla pulaa.
Yksi Panameran suurista valttikorteista perinteisten sedanien dominoimassa autoluokassa on hatchback-tyylinen takaluukku, joka ulottuu katon rajaan asti. Niinpä kyytiin on helppo nostaa hankalan mallisiakin tavaroita, mutta nostokynnys on melko korkea. Hybridin tavaratilan perusvetoisuus on tässä luokassa varsin vaatimattomat 405 litraa, mutta takaistuinten selkänojat kaatamalla ruuma laajenee 1215 litraan. Jos viisto kattolinja häiritsee liikaa, tarjolla on myös shooting brake -tyyppinen Sport Turismo.
Sähköllä lipumista ja putkiston pauketta
Kukaan ei kuitenkaan taida ostaa Porschea tavaratilan perusteella. Tärkeintä tässäkin autossa on ajettavuus ja suorituskyky. Liikkeelle lähdetään täyssähköisessä E-Power-moodissa, jolloin Panamera lipuu äänettömästi matkaan. Sähkömoottorin potku riittää mainiosti yksinään kaupunkiajoon, mitä juhlava väännön tunne vielä korostaa. Pelkällä sähköllä kruisailussa on oma viehätyksensä, mutta liikaa kaasua ei sovi painaa. Kaasupolkimessa on nimittäin pykälä, jonka ylittämisen jälkeen myös bensakone tulee peliin mukaan.
Auton ohjaus on mainion tunnokas kaupungissakin, mutta lähes kahden metrin leveys tekee ahtaista paikoista haasteellisia. Lisäksi hybridin jarrupolkimen tunto ei ole Porschen polttomoottorimallien tasolla, minkä vuoksi jarrutuksista tulee helposti turhan äkäisiä. Myös rengasmelua on edustusluokan kilpailijoita enemmän, ja alusta on vakiona olevasta mukautuvasta ilmajousituksesta huolimatta kovahko. Nämä ominaisuudet kuitenkin kuuluvat Panameran luonteeseen, joka on isosta viisiovisesta korista huolimatta taattua Porschea.
Parhaan kuvan tästä saa, kun auton napsauttaa kaikkein urheilullisimpaan Sport Plus -ajotilaan. Nyt bensakone on täysillä pelissä mukana, ja herkullinen murina täyttää ohjaamon. Myös pakoputkisto alkaa paukkua sen verran miehekkäästi, että kaupungissa kuskia alkaa lähes hävettää. Panamera on tehty gran turismo -henkiseksi pitkien matkojen taittajaksi, joten ei muuta kuin nokka kohti moottoritietä.
Gran turismo
21-tuumaiset renkaat jyrisevät jonkin verran taustalla, mutta muuten asiat eivät voisi olla paremmin. Auton ajettavuus on niin vakaata, että kulunut vertaus kiskoilla kulkemisesta lienee paikallaan. Kuskilla on ohjauksen kautta aina tarpeeksi tietoa tienpinnasta, ja iso auto ei vierasta mutkapätkiäkään. Alusta tuntuu niin tasapainoiselta, että se kestäisi vaikka tuplasti enemmän tehoa. Rahalla sitä myös saa, koska malliston huipulla keikkuu lähes 700-heppainen Turbo S E-Hybrid.
Perushybridiäkään ei voi moittia varsinaisesti laiskaksi, koska se kiihtyy nollasta sataan 4,6 sekunnissa ja yltää Saksan rajoittamattomilla baanoilla lähes 280 km/h:n huippunopeuteen. Kolikon toisena puolena on valmistajan ilmoittama lähes naurettavan alhainen 2,6-2,7 litran keskikulutus. Sillä ei ole tietysti mitään tekemistä todellisuuden kanssa, mutta viralliseksi hiilidioksidipäästöksi kilometriä kohti kerrottu noin 60 gramman lukema tekee ihmeitä Suomen autoverotuksella.
Niinpä Panamera 4 E-Hybrid on kotimaan kamaralla valikoiman edullisin malli. Nelivetoisen sporttihybridin edullisuus on tosin suhteellista lajia, koska siitä pitää pulittaa vähintään reilut 124 000 euroa. Koeajoautoa oli höystetty vielä reilun 35 000 euron lisävarusteilla, joiden joukkoon lukeutuvat mm. mukautuva vakionopeudensäädin, lasinen panoraamakatto sekä 21-tuumaiset pyörät ja ulkokuoren SportDesign Package. Kaksi viimeksi mainittua keventävät kukkaroa yhteensä lähes kymppitonnilla, joten Porschen varusteleminenkaan ei ole halpaa hupia.
Lopuksi vielä kiitokset Porsche Center Tampereelle koeajoauton lainasta.