Kaistavahti pakolliseksi raskaisiin ajoneuvoihin

Hallitsematonta kaistanvaihtoa valvova kaistavahti-järjestelmä tulee marraskuussa 2015 pakolliseksi kaikkiin uusiin turistibusseihin ja kuorma-autoihin EU:n alueella. Järjestelmä tulee parantamaan raskaan kaluston liikenneturvallisuutta merkittävästi.

Uusina hankittuihin ajoneuvoihin on pakollista asentaa kaistavahtijärjestelmä, mikäli sitä ei ole ajoneuvossa valmiina. Tuulilasiin kiinnitettävä kamera kuvaa tienpinnan kaistaviivoja ja tulkitsee näitä kaistamerkinnöiksi. Järjestelmä varoittaa kaistan ylittämisestä esimerkiksi täristämällä autonrattia tai äänimerkillä.

”Kaistavahti on ollut mahdollista hankkia henkilöautoihin lisävarusteeksi jo kymmenen vuoden ajan, mutta linja-autoissa sitä on käytetty vasta muutaman vuoden ajan, pääosin testimielessä. Kaistavahdilla on iso merkitys raskaan kaluston ajossa, jossa kuljettajat ajavat pitkiä päiviä ja riski esimerkiksi rattiin nukahtamisesta on olemassa”, arvioi linja-autosektorin avainasiakkuuspäällikkö Olli Sara Pilkington Automotive Finlandista.

Lasituotteita ja -ratkaisuja toimittava Pilkington Automotive kiinnittää linja-autojen tuulilaseihin pidikkeitä, joihin kaistavahtijärjestelmän kamera voidaan autotehtaalla asentaa. Pidikkeiden tuotantolinjan kehitystyö on parhaillaan käynnissä Pilkingtonin tehtaalla Laitilassa. ”Pidikkeiden asennuksia tullaan tekemään Laitilassa uuden määräyksen voimaantulon jälkeen vuosittain tuhansiin laseihin”, Sara kertoo.

Pilkington on jo aloittanut yhteistyön ensimmäisten isojen linja-autovalmistajien kanssa. Saran arvion mukaan Euroopan alueella liikkuu vuosittain yli 200 000 turistiautoa ja kaupunkiliikennebussia, joten kaistavahtien markkinat ovat isot. Uusia turistiautoja myydään Euroopassa noin 15 000 vuodessa.

Lue lisää