Hyundai Ioniq 5 e-Corner pystyy kääntämään pyöränsä 90-astetta

Las Vegasin CES-tekniikkamessuilla julkistetulla prototyypillä voi myös pyöriä 360-astetta, ajaa vinottain ja ohjata autoa kuin trukkia.

Hyundai Mobis, korealaisen tuotemerkin varaosien ja autonomisen ajon osasto, esitteli varsin silmiinpistävän toiminnon, joka on asennettu yrityksen prototyyppimallin Ioniq 5:een, joka nähtiin juuri päättyneellä vuoden 2023 Consumer Electronics Show (CES) -näyttelyssä Las Vegasissa.

Ominaisuus on nimetty e-Corneriksi, ja konsepti esiteltiin alun perin jo vuonna 2018, mutta nyt se asennettiin tunnetumman Ioniq 5 -sähkömallin kaikkiin neljään pyörään, On todella vaikuttavaa nähdä, mitä korealainen yritys on nyt saavuttanut prototyypillään. Kuten tämän sivun yläosaan upotetusta videosta näkyy, tätä tarkoitusta varten rakennettu ajoneuvo voi kääntää kaikki neljä pyöräänsä 90-astetta samaan suuntaan, jolloin auto pääsee hyvin helposti vaikkapa taskuparkkiin, ja sieltä pois.

Kuten ostostelevisiossakin sanotaan, niin tässä ei vielä ole kaikki, sillä e-Corner -järjestelmä pystyy periaatteessa tekemään jokaisen kuviteltavissa olevan liikkeen renkaita kääntelemällä. Prototyyppi Ioniq 5 onkin videolla esitetty pyörittelemässä kaikkia renkaitaan myös noin 45-asteen kulmassa, mikä saa auton etenemään hullunkurisesti vinottain, kuten GMC:n Hummer EV. Lisäksi Ioniqista löytyy kääntötoiminto, joka saa takapyörät kääntymään täydet 90-astetta, mikä mahdollistaa ajoneuvon ajamisen kuin trukilla.

Hyundai Mobis ei ole julkaissut muita yksityiskohtia e-Corner-moduulistaan, mutta on selvää, että sillä on valtava potentiaali yksinkertaistaa sähköauton koko kokoonpanoprosessia, sekä tarjota kuljettajille ylimääräistä helppoutta auton ohjattavuuteen.

Hyundain e-Corner -toiminto näyttää myös nykyaikaiselta uudelleentulkinnalta tekniikasta, joka nähtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1927 Pariisissa silloisessa uudenaikaisessa etuvetoisessa autossa. Samoihin aikoihin ajoittuu myös amerikkalainen keksintö nimeltä ”The Park-Car”, joka esiteltiin 1930-luvulla. Tämän keksinnön oivallukseen kuului ajoneuvon takana sijaitsevan vararenkaan muuntaminen niin, että se saattoi laskeutua maahan pysäköinnin helpottamiseksi. Voit katsoa molemmat vintage-videot alta, ja verrata niitä lähes sata vuotta uudempaan vastaavaan tekniikkaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Tyyliniekan uusimmat