Huippuharvinaisen Ferrari 250 Europa Vignalen ”formulamoottori” kuulostaa jumalaiselta

On hyvin todennäköistä, että et ole koskaan kuullutkaan tästä autosta. Ferrarin tuotantoajoneuvojen alkuajat olivat täynnä korirakentajien koreja, ja juttumme vuoden 1953 Ferrari 250 Europa on vain yksi kahdesta vastaavasta Vignalen korittamasta autosta. Jo tämä tekee siitä yksistään hyvin poikkeuksellisen, mutta auton konepellin alla odottaa sielläkin aivan erityinen yllätys.

Kyseessä on tietenkin legendaarinen Ferrarin V12-moottori. Italialaisiin klassikoihin perehtyneet asiantuntijat kuulevat kuitenkin heti jotain erikoisempaa tässä äskettäin Issimi Official -kanavan julkiasemassa YouTube-videossa. Perinteisemmän Colombo V12:n murinan sijaan 250 Europan äänimaailmaa hallitsee Lampredi V12, joka on peräisin Ferrarin aikansa Formula 1 -kilpailuista. Hieman alle 3,0-litraan pakotettuna, ja kolmella Weber-kaasuttimella kruunattuna kisahenkinen moottori tuottaa räikeän, jopa aggressiivisen äänimaailman. Videon ensihetket ovat tallentaneet tämän herkullisen äänen, johon sekoittuu myös rallimaista pauketta.

Videolla kerrotaan myös villi tarina tästä nimenomaisesta 250 Europasta, jonka sanotaan olevan valmistenumeroltaan 0313EU. Auto rakennettiin vuoden 1953 lopulla, ja se esiteltiin julkisesti vuoden 1954 New Yorkin autonäyttelyssä. Vaikka nykyaikaisten autonäyttelyiden esittelyautot eivät yleensä ole ostettavissa ainakaan useisiin kuukausiin, tämä Ferrari meni ensimmäiselle onnekkaalle omistajalleen Massachusettsiin pian näyttelyn jälkeen. Se pysyi siellä vuoteen 1958 asti, jolloin Ferrari siirtyi uudelle omistajalle New Yorkiin, ja sieltä lopulta aurinkoiseen Kaliforniaan.

Kalifornian vuosina auton tarina muuttuu radikaalimmaksi, koska jossain vaiheessa Lampredi V12 -moottori sai väistyä vanhan ahdetun Corvette V8:n tieltä. Auto maalattiin myös violetiksi(!), minkä jälkeen se sai lopulta punaisen maalin päällensä, kunnes auto jätettiin niille sijoilleen pysäköitynä vuosikymmenten ajaksi. Melkoisen vaiherikas elämä autolla, joka tehtiin aikanaan tilaustyönä Ferrarille, ja jossa on ollut F1-maailmasta johdettu V12-kilpamoottori!

Videon mukaan Ferrari-keräilijä Sveitsistä sai tietää 250 Europasta vuonna 2009, ja osti sen oitis itselleen. Tästä käynnistyi huolellinen auton entisöintiprosessi, jonka tarkoitus oli palauttaa klassinen italialais-GT alkuperäiseen tilaansa, kuten auto nähtiin vuoden 1954 New Yorkin autonäyttelyssä. Nyt vanha Ferrari näyttää ja kuulostaa videolla kertakaikkisen fantastiselta. Manuaalivaihteiston sanotaan olevan puhdas “mekaaninen” kokemus, moottori kuulostaa riehakkuudessaankin täsmälliseltä ja ulkopuolikin näyttää upealta klassisissa harmaan sävyissä!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Tyyliniekan uusimmat