G-Shock MR-G 40th Anniversary “Gassan” Limited Edition ja Miekan tie

*Kaupallinen yhteistyö: Sisältää affiliate-linkkejä

G-Shockin 40-vuotisjuhlamalli G-Shock MR-G 40th Anniversary “Gassan” Limited Edition eli MRG-B2000GA-1ADR on jopa G-Shockin mittakaavassa poikkeuksellisen syvälle Japanin historiaan juurtunut kellomalli.

G-Shockin lippulaivamallit nostavat rimaa kello kellolta korkeammalle ja tämä lisänimellä “Gassan” tunnettu kello on viimeistelty ammentaen lähes tuhat vuotta vanhasta miekanvalmistusperinteestä. Nimi tulee 800 vuotta vanhasta Gassan-miekkaseppien suvusta, missä samuraimiekkojen valmistus on siirtynyt perintönä sukupolvelta toiselle.

G-Shock MRG-B2000GA-1A kämmenellä
Äärimmäisyyksiin viety MRG B2000A-1ADR on pelkistetyn työkalumainen, mutta sen tarina yhdistyy legendoihin.

Samalla tavalla kuin MRG-sarjan juhlamalli “Hana-Basara“, myös tämä kello vaatii syventymistä, jotta sitä osaa arvostaa. “Gassan” edellyttää japanilaisista miekoista puhumista. Sillä MRG-B2000GA-1ADR on kello, joka kantaa japanilaisuuden ydintä mukanaan.

Japanilaiset miekat ja mestarin kosketus

Juuri mikään käsityö ei edusta Japanin historiaa ja kulttuuria yhtä voimakkaasti kuin perinteinen samuraimiekka. Katana on tunnettu kautta maailman samuraiden käyttöaseena ja arvomerkkinä, eikä vastaavaa kulttuurin ja teräaseen sulautumista yhteen löydy maailmanhistoriasta. Tähän syyt löytyvät historiasta.

MRG-B2000GA-1A "Gassan" kellon laatikko
Kellon vaatimaton laatikko pitää sisällään merkittävän kappaleen japanilaista kulttuurihistoriaa

Japani on kautta historiansa ollut sotaisa kansakunta. Yhtenäinen Japani on syntynyt oikeastaan vasta Tokugawa-shogunaatin aikana, joka hallitsi Japania yli kahdensadan vuoden ajan vuosina 1603-1868. Sitä ennen Japani oli keskenään sotivien lääninherrojen maa, missä voittaja valittiin teräasein.

Sotaisan historiansa ajan Japani oli myös kasteihin jaettu kulttuuri. Lääninherrojen palveluksessa taistelleet samurait kuuluivat Japanin soturikastiin, joka harjoitti sotataitoja ja suuren osan historiaa myös käyttivät todellista valtaa Japanissa. Soturikastin jäsenet harjoittelivat sotataitoa joka päivä koko elämänsä ajan, joten sotureiden paremmuudessa myös miekalla oli valtavan suuri merkitys.

Suosittelemme

Samuraimiekka
Tappava työkalu ja statussymboli. Kuva:The Metropolitan Museum of Art, Wikimedia Commons., CC0

Ensimmäiset kaarevat katanat on valmistettu yli tuhat vuotta sitten ja siitä 1900-luvun alkuun saakka miekkasepät kehittivät kilpaa miekkojen metallurgiaa ja kestävyyttä. Kuuluisimmat miekkasepät olivat äärimmäisen korkealle arvostettuja. Usein oppi ja mestarien salaisuudet siirtyivät isältä pojalle ja usein miekkapajat olivat kouluja, joissa miekantekoa opetettiin kisälleille samalla kun mestarit valmistivat miekoista hienoimmat lääninherroille ja korkea-arvoisimmille samuraille.

Kun Tokugawa Ieyasu yhdisti Japanin yhden hallitsijan alle, Japanissa alkoi näennäinen rauhan kausi, joka kesti yli 250 vuotta. Tuona aikana suurimuotoisia armeijoiden yhteenottoja ei tapahtunut entiseen malliin, mutta samurait ottivat usein yhteen kaksintaisteluissa, jolloin miekkojen laadun merkitys korostui entisestään.

Gassan-miekan yksityiskohta
Rauhan aikana miekkojen yksityiskohdat tekivät niistä aikansa luksustuotteita. Kuva:The Metropolitan Museum of Art, Wikimedia Commons., CC BY 2.5

Katanasta tuli samalla samurain arvon symboli, joka myös koristeltiin useita eri käsityöaloja yhdistävällä taidolla. Tokugawa-kauden aikaan yhden miekan valmistukseen kului seppämestarilta ja viideltä kisälliltä vuoden verran aikaa. Tappavan tehokkuuden lisäksi katanat olivat aikansa korkeinta luksusta.

Gassan-vuoren miekkasepät ja ayasugi-kuvio

Vanhimmat miekkaseppien koulut ovat satoja vuosia vanhoja ja jokaisella koululla on oma tyylinsä valmistaa miekkoja. Samurait usein tunnistivat miekan valmistaneen mestarin miekan ulkonäöstä. Japanin legendat kertovat kunnioitusta herättävään sävyyn jopa yksittäisistä kuuluisista miekoista. Jokaisen mestarin satoja vuosia vanhat salaisuudet näkyivät niin terässä kuin miekan koristeluissa.

Japanin Yamagata-prefektuurissa sijaitsevalla Gassan-vuorella oli Kamakura-kaudella arviolta n.1200-luvulla temppeli, jonka munkit joutuivat puolustautumaan villieläimiltä vuorella sijaitsevaan pyhättöön kulkiessaan. Miekat näille munkeille takoivat Gassan-vuoren sepät, joista sai alkunsa vuoren mukaan nimetty miekkaseppien koulu ja myös samaa nimeä kantava mestareiden suku, jossa tieto on siirtynyt isältä pojalle.

Pyhättö Gassan-vuoren huipulla
Gassan-vuoren huipulla on edelleenkin pyhättö. Villieläimet lienevät kuitenkin jo hoidettu. Kuva:ChiefHira, Wikimedia Commons., CC BY-SA 3.0

Gassan-koulun erityispiirteenä on ayasugi-nimellä kulkeva puun syytä muistuttava kuviointi miekan terässä. Tuosta selvästi erottuvasta kuviosta on jo 800 vuoden ajan tunnistanut Gassan-koulun miekat. Gassan-miekat ovat eräitä kuuluisimmista japanilaisista miekoista.

1600-luvulla elänyt japanilaisen haiku-runon mestari Matsuo Bashō kirjoitti niistä kuulusimmissa runoissaan. Japanin keisarin tiedetään keräävän Gassan-miekkoja ja niitä löytyy myös länsimaisten suurmuseoiden kokoelmista. Eräs New Yorkin Metropolitan-museon helmistä on Gassan-suvun signeerauksella varustettu katanan terä 1400-luvun lopusta. Myös siinä on nähtävillä ayasugi-kuvio.

Gassan-koulukunnan miekoista tuttu ayasugi-kuviointi
Veitsen terän tunnistaa ayasugi-kuvioinnista Gassan-koulun valmistamaksi. Kuva:Samuraiantiqueworld, Wikimedia Commons., CC BY-SA 4.0

Ayasugin tarkka valmistus on edelleenkin salaisuus, mutta lähtökohtana on eri määriä hiiltä sisältävien teräksien käyttö terässä ja lämpökäsittely, jonka ansiosta teräs kiteytyy eri nopeudella riippuen materiaalin hiilipitoisuudesta. Mikäli teräksen metallurgia kiinnostaa, käsittelimme aihetta laajemmin Wasken veitsiä käsittelevässä artikkelissa. Lämpökäsittelyn lopputuloksena syntyy ainutlaatuinen aaltoileva kuvio. Ayasugi-kuviossa kiteytyneet rakeet ovat selvästi näkyvissä ja juuri siitä kokenut tarkastelija tunnistaa Gassan-suvun terän.

Gassan-suvun miekantekotaito ja ayasugin salaisuus säilyi, vaikka Tokugawa-kaudella miekkojen kysyntä väheni Shogunin ylläpidettyä rauhaa. Tokugawan dynastiaa seurasi teollistumisen kausi, jolloin miekkojen kantaminen kiellettiin ja Gassan-suvun sepät siirtyivät valmistamaan tanto-puukkoja.

miekkasepän alasin ja vasara
Miekkaseppien tie historiassa on usein ollut kivinen taival sukupolvelta toiselle siirtyvien salaisuuksien vaalijana.

Toista maailmansotaa seuranneella Yhdysvaltojen miehityskaudella kaikkien teräaseiden valmistus kiellettiin. Gassan-suvun opit siirtyivät keittiöveitsiin ja suku sinnitteli vuoteen 1971 asti, kunnes Japanin hallinto tunnusti Sadaichi Gassanin olevan elävää japanilaista kulttuuriperimää vaaliva ammattilainen ja hän sai luvan jatkaa miekkojen valmistuksen parissa.

Nykyisin Sadaichi Gassanin poika Sadatoshi ja pojanpoika Sadanobu jatkavat sepäntöitä Gassan-suvun 800 vuotista perintöä vaalien.

MRG-B2000GA-1ADR “Gassan”

G-Shock haluaa osoittaa että sen 40-vuotisjuhlamalli ylittää kaikki aiemmat odotukset, mikä on merkin historian tuntien haastavaa. G-Shock on jo pitkään tehnyt yhteistyötä materiaalitekniikan uudistuksiin keskittyneiden japanilaisten yliopistojen kanssa, yhdistäen huippumodernin ja perinteisen kelloissaan.

G-Shock MR-G 40th Anniversary “Gassan” Limited Edition ei ole poikkeus sääntöön. Kello nostaa rimaa entistä korkeammalle materiaalitekniikan vaatimusten suhteen ja samalla sitoo kellon entistä voimakkaammin japanilaiseen kulttuuriperimään.

G-Shock MR-G 40th Anniversary "Gassan" Limited Edition laatikon päällä
G-Shock MR-G 40th Anniversary “Gassan” Limited Edition on harvinaislaatuisen tyylikäs ja vaarallisen näköinen kello.

Kellon muotoiluun on lainattu paljon perinteisiä miekanvalmistuksen elementtejä ja kuoren osien valmistusta on ollut valvomassa Gassan-suvun nuorin mestari Sadanobu Gassan. Kellon kuori on Gassan-koulun tyyliin viimeistelyä titaania. Aiemmin ainoastaan teräksessä esiintyneiden tyylipiirteiden toistaminen titaanissa on vaatinut modernien innovaatioiden ja seppämestarien salaisuuksien yhdistämistä.

Kellon kuori on lämpökäsiteltyä titaania. Lämpökäsittely on toteutettu niin, että uudelleenkiteytynyt titaani muistuttaa perinteisten savikarkaistujen katanoiden nie-kuviointia, mikä syntyy teräksen jäähtyessä syntyvistä martensiittirakenteista. Se kuinka tämä on toteutettu titaanissa on mysteeri. Julkisissa tiedoissa mainitaan ainoastaan titaanin ‘deep layer hardening’, mutta todellisuus on salattua tietoa.

G-Shock MR-G 40th Anniversary "Gassan" Limited Edition rannekello
Gassan-suvun miekkojen salaisuus ayasugi-kuviointi on onnistuttu siirtämään kellon titaaniseen kellokehään, joista jokainen yksilö on uniikki mestarinäyte vanhasta miekantekoperinteestä.

Vielä suurempi mysteeri on titaaninen kellokehä, joka on valmistettu kerrosrakenteisten miekkojen tapaan kahta eri pitoisuutta sisältävästä metallista. Sadanobu Gassanin valvonnassa puhtaan titaanin ja Ti64-titaaniseoksen kerrosrakenteen lämpökäsittelyssä on kelloon saatu toteutettua tuo legendaarinen ayasugi-kuvio mikä sitoo kellon osaksi lähes vuosituhantista Gassan-koulun mestaruutta.

Aaltoileva titaani-bezel on käsitelty siniharmaalla ‘arc ion plating’-tekniikalla, mikä entisestään lisää materiaalin kulutuksenkestävyyttä ja on jopa kovempaa kuin timanttipintainen DLC-käsittely. Siniharmaa pinnoite saa bezelin muistuttamaan entistä enemmän karkaistua terästä ja korostaa ayasugi-kuviolle tyypillisiä mikroskooppisia rakenteita.

G-Shock MR-G 40th Anniversary "Gassan" Limited Edition -rannekello lähikuvassa
G-Shock MR-G “Gassan” huokuu samaa vaarallista tyylikkyyttä kuin äärimmilleen viimeistellyt samuraimiekat.

MRG-B2000GA-1ADR:n titaaninen ranneke on suunniteltu muistuttamaan terän kahvan sisään jäävää ruotoa. Lenkeissä toistuu kesho-viilaus, joka esti kahvaa irtoamasta terästä. Samoin kuin Gassan-miekkojen ruodoissa, lenkeissä on käsin kaiverrettuna 鍛 ja 錬, jotka ovat ensimmäiset merkit Gassan-koulun motosta, joka vapaasti käännettynä tarkoittaa “Omistautumisesta miekkojen taonnalle”.

Ytimenä tiedon ja taidon timantinkova fuusio

Vaikka tässä kellossa ylivoimaisesti suurin mielenkiinto on Gassan-suvun perinteiden siirtämisessä kellomaailmaan, ei G-Shockin lippulaivamalli kalpene ominaisuuksiensa osalta vaan siihen on luonnollisesti asennettu koneistoksi parasta mitä G-Shockilla on tarjota.

G-Shock MR-G 40th Anniversary "Gassan" Limited Edition -kellon laatikossaan
Kellon laatikko on toteutettu yakisugi-tekniikalla viimeistellystä puusta. Puu on hiilletty perinteiseen japanilaiseen tapaan säänkestäväksi.

Taulu on Tough Solar -aurinkopaneelilla varustettu ja siinä riittää täyteen ladattuna virtaa pitempään kuin monissa kvartsikelloissa koko pariston elinkaaren aikana. Kello käy täyteen ladattuna 26 kuukautta täydessä pimeydessä automaattisen energiansäästötilan ansiosta.

Koneisto myös valvoo omaa tarkkuuttaan. Se pitää yhteyttä älypuhelimeen Bluetoothilla ja keskustelee atomikellojen kanssa Multi-Band 6 -radioteknologian avulla synkronoiden kellonajan joko atomikellosta tai puhelimesta useita kertoja päivässä.

G-Shock MR-G 40th Anniversary "Gassan" Limited Edition -kello ranteessa
MRG-B2000GA-1A on todellinen tulevaisuuden ja historian yhteensulautuma.

Analogisilla osoittimilla on toteutettu ajastin, kronografitoiminnot, automaattinen kalenteri vuoteen 2099 saakka, lukuisia hälytystoimintoja, kaksoisaika, 27 erillistä aikaavyöhykettä ja kaikki muut G-Shockin ylähyllyn malleista tutut toiminnot. G-Shockin paras teknologia yhdistettynä on vuosisataiseen mestaruuteen on vaikuttava kokonaisuus.

Safiirilasin alle kätkeytyvä taulu on hillityllä katanan kahvaa muistuttavalla timanttikuviolla koristeltu. Osoittimien kaari muistuttaa viimeistellyn miekanterän profiilia. Mustan ja kullan värimaailma huokuu samaa vaarallisuutta kuin legendaariseen terään hiottu japanilainen samuraimiekka. Kello on myös yhtä harvinainen kuin aito Gassan-miekka. Näitä miekkaseppämestari Gassanin käsissä syntyneitä mestariteoksia on valmistettu ainoastaan 500 kappaletta, joista Suomeen on saatu ainoastaan yksi kappale.

Jokaisen G-Shockin lippulaivamallin myötä tulee mieleen ajatus, ettei tätä yksinkertaisesti enää ylittää. Kuitenkin kerta toisensa jälkeen G-Shock onnistuu vaikuttamaan huippuunsa viedyllä materiaalin ja merkityksen yhdistelmällä ja luomaan jotain minkä omistaja ei saa käteensä ainoastaan kelloa vaan merkittävän osan japanilaisen kulttuurin elävää perinnettä.

Pähkinänkuoressa:

 • Valmistaja: Casio
 • Malli: G-SHOCK MRG-B2000GA-1ADR
 • Kellonkuoren leveys: 49,8 mm
 • Kellonkuoren paksuus: 16,9 mm
 • Kuoren materiaali: Titaani
 • Rannekkeen materiaali: Titaani
 • Iskunkestävä
 • ISO 764 -stantardin mukainen magneettisuojaus
 • Lasi: Safiirilasi
 • Paino: 150 grammaa
 • Vesitiiviys: 200 metriä
 • Koneisto: Tough Solar (lataa valosta)
 • Kellon moduuli: 5625
  • Multi-Band 6
  • Mobile Link
  • LED-valaisu (Super Illuminator)
  • maailmanaika
  • ajanotto
  • ajastin
  • herätys
  • muistuttaja
  • automaattinen kalenteri
  • puhelimenetsintä
  • ajan ja paikan tallennus
 • Hinta: 8490 €

Suomen ainut kappale G-Shock MR-G 40th Anniversary “Gassan” Limited Edition -kelloa on myynnissä Kulta-Centerissä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

G-SHOCK 40th Anniversary Carbon Edition – Kestävyyttä ja tyyliä 40-vuotisjuhlan kunniaksi

Casion juhlavuoden julkistus, rajoitetun painoksen G-Shock GCW-B5000 40th Anniversary Carbon Edition, jatkaa G-Shockin materiaaliteknologian viitoittamalla tiellä ja inspiroituu avaruudesta.G-Shock GCW-B5000 40th Anniversary Carbon...

The ART Desk vie sähköpöydän tyylin uudelle tasolle

Jos etsit kotiisi tai työpaikallesi tyylikästä ja laadukasta sähköpöytää, The ART Desk on varteenotettava vaihtoehto.Työergonomia on asia, josta on puhuttu pitkään ja johon on...

Turvallinen hybridiauton lataus kotona – DEFA Solid säästää omakotiasujan työläältä kaapelinvedolta

Hellmanin perheen tarina on esimerkki siitä, miten DEFA Solid latausasema voi tarjota turvallisen ja käytännöllisen ratkaisun hybridiauton lataamiseen kotona.Isä Oskari Hellmanilla on Volvo...

DEFA Power: Älykäs ja edullinen sähköauton latausasema

DEFA toi tänä vuonna markkinoille uuden latausaseman kiinteällä latauskaapelilla.Uusia sähköautojen latausasemia julkaistaan ​​koko ajan, eikä valinta ole kuluttajana helppoa. Hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat paljon.DEFA...

Tyyliniekan uusimmat