G-SHOCK Hana-Basara – perinteet rikkova jalokivi, joka kestää

G-SHOCK Hana-Basara Limited Edition on MR-G -sarjan 25-vuotisjuhlamalli. Kokonaisuus on käsityskyvyn ylittävä yhdistelmä äärimmäistä kestävyyttä ja korumaista käsityötä, jonka juuret ovat syvällä Japanin historiassa.

Casio G-Shock Hana-Basara Limited Edition MRG-B2000BS-3ADR on MR-G:n 25-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu limited edition -kellomalli, jonka tarinaan täytyy hieman syventyä, jotta sitä osaa arvostaa.

G-Shock on tunnettu lähes kaikenkestävistä edullisista työkalukelloista, joilla on harrastajiensa keskuudessa lähes kulttimaine. G-Shockeissa kestävyys on aina ohittanut estetiikan muotoilussa ja niiden suoranainen tyylipiirre on kolho ulkoasu, jossa tyylikkyys on mukana ainoastaan alaviitteenä.

G-Shock Hana-Basara on kuitenkin ottanut askeleen myös spektrin toiseen päähän, missä samaan äärimmäiseen kestävyyteen yhdistetään estetiikan ehdoilla toteutettuja ratkaisuja. Tämä lähes paradoksaalinen lähestymistapa on juuri kellon nimen “Hana-Basara” ytimessä.

Basara-samurait ja perinteitä rikkova tyyli

Feodaaliajan Japanissa perinteistä ja totutuista käytännöistä kiinni pitäminen oli ensiarvoisen tärkeää. Perinteestä poikkeaminen saattoi helposti johtaa kasvojen menetykseen ja epäsuosioon joutumiseen. Tästä syystä useimmiten samuraiden haarniskat olivat puhtaasti funktionaalisia koruttomia työkaluja, joiden ulkonäkö ja valmistus periytyi sukupolvien takaa ja sotilasstrategia oli perinteiden ylläpitämisestä syntyneen kaavamaisuuden kangistamaa.

Suosittelemme

Poikkeuksen linjaan tekivät niin sanotut basara busho -samurait. He olivat korkeasti arvostettuja kapteeneja, jotka olivat uskaltaneet rikkoa perinteisiä käytäntöjä taistelukentällä, saavuttaen ennakkoluulottomuudellaan menestystä. Uudenlaisella ajattelulla saavutettu voitto teki perinteestä poikkeamisen hyväksyttäväksi.

Merkkinä ennakkoluulottomuudestaan basara-kapteenit käyttivät taistelukentällä kirkasvärisiä koristeellisia haarniskoja, jotka olivat käsityötaidon mestarinäytteitä. Basara-kapteenit oli helppo tunnistaa taistelukentällä ja kirkasväriset haarniskat herättivät vastustajassa pelkoa epäsovinnaisten taktiikoidensa ansiosta.

G-SHOCK Hana-Basara

Juuri tämä perinteitä rikkova funktionaalisuuden ja estetiikan yhdistäminen näkyy G-Shock Hana-Basaran kaikissa design-linjauksissa. Basara tarkoittaa epäsovinnaisuutta ja hana kirkasta tai loistavaa. G-Shockien karu työkalumaisuus on yhdistetty uudenlaiseen ajatteluun niin materiaaleissa kuin viimeistelyssä.

Huipputeknologiaa ja käsityömestaruutta

Designfilosofian mukaisesti Hana-Basarassa on käytetty koristeellisia materiaaleja, jotka ovat kuitenkin G-Shockille tyypillisesti kestäviä. Tähän on vaadittu modernia teknologiaa. Kellon ranneke on Japanissa kehitettyä DAT55G-titaania, joka on kovinta tunnettua titaaniseosta. Ranneke on pinnoitettu karkaistun samuraikypärän värisellä kurogane-iro eli ‘mustan raudan värisellä’ DLC-pinnoitteella, joka on niin tumman vihreää että näyttää lähinnä mustalta.

Samasta titaanista valmistettu kellon kuori on päällystetty tarkoitukseen kehitetyllä  ruskealla ‘arc ion plating’ -menetelmällä. Pinnoitteen väri on myös lainattu samuraikypärästä. Kellokehä on valmistettu Japanissa Tohokussa kehitetystä Cobarion-materiaalista, joka on äärimmäisen kovaa koboltti-kromiseosta. Kovuutensa ansiosta siihen voidaan saada lähes platinankaltainen syvän himmeä kiilto.

G-Shock Hana-Basara istuu ranteeseen koostaan huolimatta hienosti.
G-SHOCK Hana-Basara istuu ranteeseen koostaan huolimatta hienosti.

Cobarion-materiaalin heikkoutena voidaan pitää sen käsittelyn vaikeutta. Siihen on mahdotonta saada aikaan kunnollista peilikiiltoa koneellisesti jyrsimällä ja hiomalla. Tämän takia Casio on tehnyt yhteistyötä jalokivenleikkaajamestari Kazuhito Komatsun kanssa, joka kehitti tekniikan, jonka avulla Cobarionia voidaan hioa samalla tapaa kuin timantteja. Jokaisen G-Shock Hana-Basaran epäsymmetrisesti viistehiottu kellokehä on Kazuhito Komatsun käsin hioma.

Kellotaulun kuviointi on saanut inspiraationsa samuraiden käyttämästä rengashaarniskasta ja indeksien muoto samuraiden kaartuvista katanoista. Taulun punakeltavihreä värimaailma on lainattu basara-haarniskan kirkkaista väreistä. Ulkonäöllisesti tämä kello kieltämättä eroaa joukosta.

Koneistopuolella Hana-Basarassa on G-Shockin muista ylähyllyn malleista tuttu kvartsikoneisto, joka pitää yhteyttä älypuhelimeen Bluetoothilla, keskustelee atomikellojen kanssa Multi-Band 6 -teknologian avulla synkroinoiden kellonajan joko atomikellosta tai puhelimesta useita kertoja päivässä.

Virtaa kello saa Tough Solar aurinkokennosta ja modulista löytyy nippu toimintoja, kaksoisaika, ajanotto, maailmanaika, päivämäärä ja viikonpäivä sekä ikikalenteri vuoteen 2099 asti. Kellon yöluettavuus on omaa luokkaansa Super Illuminator -ledivalotoiminnon avulla ja heijastesuojattu safiirilasi parantaa luettavuutta entisestään. Iskunkestävyys ja 200m vesitiiviys ovat tämän tason G-Shockissa itsestäänselvyyksiä.

Mielipiteet jakavaa japanilaista kellonvalmistusta

G-Shock Hana-Basara Limited Edition on kello, joka taatusti jakaa mielipiteet. Ennakkoluulottomasti se rikkoo perinteitä muovisen tuntuisista halvoista G-Shockeista.

G-Shock Hana-Basara

DNA:nsa puolesta se on selkeästi isokokoinen rohjake, niinkuin G-Shockeihin kuuluu. Pysäyttävällä tavalla kaunis kello se kuitenkin on. Käsityönä tehty viimeistely näkyy laadussa. Huippuunsa viedyllä teknologialla ja käsityömestaruudella on hintansa. Kellon listahinta 7900 euroa erottaa sen kaikista muista G-Shockeista.

Lähes kahdeksantuhannen euron hintainen kvartsikello ei ole kaikkia varten. Se on kuitenkin vain hyvä, sillä tätä maailmanlaajuisesti ainoastaan 400 kappaletta valmistettua kelloa on Suomessa myynnissä ainoastaan yksi.

Tämän Suomeen saadun yksilön ostaja on taatusti ‘Hana-Basara’, joukosta erottuva perinteiden murtaja, joka uskaltaa ylittää sovinnaisuuden rajat tällä kellolla.

G-SHOCK Hana-Basara

Pähkinänkuoressa:

 • Valmistaja: Casio
 • Mallisto: G-SHOCK MR-G
 • Kellonkuoren leveys: 49,8 mm
 • Kellonkuoren paksuus: 16,9 mm
 • Kuoren materiaali: Titaani / Cobarion
 • Rannekkeen materiaali: Titaani
 • Iskunkestävä
 • ISO 764 -stantardin mukainen magneettisuojaus
 • Lasi: Safiirilasi
 • Paino: 163 grammaa
 • Vesitiiviys: 200 metriä
 • Koneisto: Tough Solar (lataa valosta)
 • Kellon moduuli: 5625
  • Multi-Band 6
  • Mobile Link
  • LED-valaisu (Super Illuminator)
  • maailmanaika
  • ajanotto
  • ajastin
  • herätys
  • muistuttaja
  • automaattinen kalenteri
  • puhelimenetsintä
  • ajan ja paikan tallennus
 • Takuu: kaksi vuotta
 • Hinta: 7900 €

Lue lisää