Autojen leasing-sopimukset vai auton ostaminen omaksi – kumpi kannattaa?

Ei ole olemassa vain yhtä vastausta siihen kumpi on kannattavampaa – auton ostaminen vai niin sanottu yksityisleasing. Kummassakin on puolensa, ja lopullinen vastaus riippuu omista tarpeista ja mieltymyksistä.

Voidaan kuitenkin sanoa, että viime vuosien aikana leasing-sopimukset eli auton pitkäaikaisvuokraaminen on tullut yhä edullisemmaksi. Monissa kohdissa se saattaa olla jopa taloudellisesti kannattavaa. Etenkin sähköautoilun vallankumouksen kynnyksellä määräaikainen sitoutuminen sähköautoon voi olla hyvinkin kannattava vaihtoehto.

Osa autoilijoista on sitä mieltä, että auton omistaminen on vanhanaikaista, minkä lisäksi taloudellisessa mielessä auto on todella huono sijoitus. Auton arvo nimittäin alenee heti liikkeestä ulosastumisen jälkeen, ja suhteellisesti suurin arvonpudotus tapahtuu ensimmäisen vuoden aikana.

Pitkäaikaisvuokraamisesta on tullut aikaisempaa kannattavampaa auton kohdalla, joten se on kuluttajalle entistä houkuttelevampi ratkaisu saada auto käyttöön. Silti suomalaiset edelleen sitkeästi ostavat autoja, vaikka yksityisleasing kiinnostaa ihmisiä yhä enemmän. Etenkin niitä, jotka suunnittelevat auton ostamista.

Vertailun vuoksi voidaan kertoa, että esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa yksityisleasingin osuus autokaupasta on merkittävä, kun Suomessa se on ollut lähes olematon. Tähän vaikuttaa kuitenkin myös lainsäädännölliset tekijät, mikä osittain selittää pitkäaikaisvuokraamisen suosiota näissä maissa.

Seuraavaksi on tarkoituksena käydä läpi pitkäaikaisvuokraamiseen sekä toisaalta auton omistamiseen liittyviä hyötyjä ja haittoja. Lisäksi pureudutaan hieman auton leasing-sopimuksiin liittyvään terminologiaan, joka on osaltaan hieman harhaanjohtavaa.

Auton leasing-sopimukset?

Tilastollisesti Suomessa on hyvin vähän leasing-autoja yksityisomistuksessa. Tämä saattaa hämätä, sillä autoliikkeet kuitenkin tarjoavat aktiivisesti niin sanottuja yksityisleasing sopimuksia. Autoliikkeillä on siis tarjolla erilaisia diilejä, jotka muistuttavat käytännössä leasing-sopimusta. Lainsäädännöllisesti kyseessä on kuitenkin rahoitussopimus.

Rahoitusyhtiö ei osta autoa, vaan rahoitussopimuksen. Sopimuskauden päätteeksi autoliike on velvollinen lunastamaan auton, mikäli kuluttaja ei halua ostaa sitä omakseen. Kyse on siis pitkäaikaisvuokraamisesta osamaksurahoituksen muodossa, mutta kannattaa kuitenkin huomata, että kuluttajan kannalta nämä sopimusseikat eivät aiheuta muutoksia. Tämä johtuu siitä, että kuluttaja ei koskaan ole velvollinen ostamaan autoa. Sopimuksesta pääsee eroon sen päätyttyä, eikä kuluttajalla ole tämän jälkeen mitään velvollisuuksia auton suhteen.

Yksityisleasing on yleinen termi, jolla Suomessa markkinoidaan kuukausimaksullista autoilua. Se voidaan rinnastaa pitkäaikaisvuokraukseen, sillä kuluttajan ei koskaan tarvitse sitoutua auton omistamiseen, ainoastaan sovittuun sopimuskauteen kuukausilyhennyksineen. Tämä vähentää samalla tavalla auton omistamiseen liittyvää taakkaa kuin varsinaiset leasing-sopimukset. Sopivalla huoltosopimuksella sekä kattavalla vakuutuksella, ei autoiluun juuri liity riskejä tai yllättäviä lisäkustannuksia.

Auton omistaminen vs. leasing

Vaikka vastakkainasettelu ei aina ole paras lähtökohta, voidaan kuitenkin käydä läpi etuja ja haittoja, joita molempiin autoilun muotoihin liittyy. Auton omistamiseen liittyy paljon vastuuta. Lisäksi ostaja ei koskaan voi olla varma auton jälleenmyyntiarvosta, ja joskus auton eteenpäin myyminen voi olla jopa tappiollista. Yhä enemmän ihmiset myös ajattelevat, ettei autoiluun haluta sitoa rahaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei auton omistamiseen olla valmiita laittamaan omaa rahaa kiinni. Toisaalta myös autolainan ottaminen saattaa tuntua riskiltä ja erilliseltä taloudelliselta taakalta. Silti auton omistamisessa on se hyvä puoli, ettei kuluttajan tarvitse sitoutua sopimuksiin, ja auton voi halutessaan myydä eteenpäin, milloin tahansa.

Pitkäaikaisvuokraamisella on monia etuja puolellaan. Osamaksukaupassa ei välttämättä tarvitse maksaa ollenkaan käsirahaa, eli autoon ei tarvitse periaatteessa laittaa penniäkään kiinni. Auton saa usein joustavilla sopimusehdoilla, ja hyvällä huoltosopimuksella autoilu on parhaimmillaan todella huoletonta. Riskejä ei juurikaan ole, sillä autoliike ottaa vastuu auton jälleenmyyntiarvosta. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei vakuutukset ja autoverot kuuluu sopimuksen piiriin. Käytännössä tällaisissa sopimuksissa kuluttaja saa auton käyttöönsä ilman sen omistamiseen liittyvää taakkaa ja riskejä.

Joustavat sopimusmuodot

Ihmisiä kiinnostaa nykyisin etenkin joustavat sopimusmuodot. Auton ostaminen ja omistaminen saatetaan kokea raskaaksi ja turhaksi taakaksi. Siksi yksityisleasing on helppo ja kevyt tapa autoilla, jolloin vuokrakauden päätteeksi kuluttajalla ei ole vastuuta auton jälleenmyyntiarvosta. Toki auton tulee olla autoliikkeen edellyttämässä kunnossa, joten ihan mitä tahansa ei autolle voi tehdä. Kannattaa pitää huolta myös siitä, että auton mittarissa on kilometrejä sopimuksen sallimissa rajoissa.

Joskus voi käydä jopa niin hyvä tuuri, että asiakkaalle tarjotaan uutta autoa jo olemassa olevan sopimuskauden aikana. Tämä sallii auton vaihtamisen esimerkiksi muuttuneen elämäntilanteen vuoksi, kuten perheenlisäyksen sattuessa. Saattaa itse asiassa olla niin, että yksityisleasing-sopimukset, jotka takaavat auton täyden hyvityshinnan sopimuksen päättyessä, ovat lopulta todella joustava ja myös taloudellinen tapa saada auto käyttöönsä.

Valitse vaihtoehto, joka palvelee parhaiten omia tarpeita

Lopulta valinta auton omistamisen ja leasing-sopimusten välillä kannattaa tehdä omien tarpeiden ja mieltymysten pohjalta, sillä yhtä ainoaa ja oikeaa vastausta ei ole olemassa. Ensi kannattaa kuitenkin valita itselleen sopiva auto, ja sen jälkeen lähteä miettimään sen rahoitusta.

Hyödynnä vertailupalveluita ja lue arvosteluja

Itselleen paras ratkaisu löytyy yleensä vertailupalveluiden ja erilaisten arvostelujen kautta. Oli kyseessä auton hankkiminen tai uusi suomalainen tapa rahoittaa auton hankinta, kannattaa hyödyntää netissä laadittuja ammattimaisia arvosteluja. Lisäksi on olemassa näppäriä vertailupalvelu, joiden avulla voi esimerkiksi verrata eri leasing-sopimuksia keskenään. Aina ei edes tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, sillä paras diili voi löytyä jo seuraavan kulman takaa.

Uusimmat

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Suosittelemme

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...