Aseman Kello – tarina, joka jatkuu kolmannessa sukupolvessa

Kaupallinen yhteistyö: Aseman Kello

Aseman Kello herättää kellojen ja korujen ystävien mielissä lämpimiä ajatuksia, sillä kyseessä on yksi Suomen merkittävin ja pitkäikäisin alan toimija – jonka palveluita suomalaiset laatukellojen ja -korujen ostajat ovat käyttäneet lähes seitsemän vuosikymmenen ajan. Vuodesta 1951 lähtien toiminut Aseman Kello on tänä päivänä positiivinen poikkeus siinäkin mielessä, että se on yksi harvoista saman perheen omistuksessa alusta alkaen oleva kello- ja kultasepänliike, joka on palvellut asiakkaitaan sukupolvesta toiseen – sukupolvelta toiselle.

Aseman Kellon menestystarina on yhtä kuin Kallioniemen perhe, jonka tarina jatkuu väkevänä kolmannessa sukupolvessa. Jotta voimme ymmärtää tulevaa, sukellamme seuraavaksi Kallioniemen perheen ja sitä kautta perheyrityksen tapahtumarikkaisiin vaiheisiin.

Kallioniemen kellosuvun kaksi sukupolvea. Erkki Kallioniemi (vas), Anne Wadstein (os. Kallioniemi), Seppo Kallioniemi, Terttu Kallioniemi ja Simo Kallioniemi.
Kallioniemen kellosuvun kaksi sukupolvea. Erkki Kallioniemi (vas), Anne Wadstein (os. Kallioniemi), Seppo Kallioniemi, Terttu Kallioniemi ja Simo Kallioniemi.

Kuinka Aseman Kello sai alkunsa

Aseman Kellon tarina alkaa vuonna 1951, jolloin kelloseppä Eero Kallioniemi perusti Kokemäelle kello- ja kultasepänliikkeen. Seuraavana vuonna syntyi ensimmäinen lapsi Erkki, josta tuli veljensä Sepon (s. 1954) kanssa Aseman Kellon liiketoiminnan pitkäaikainen kehittäjä ja vetäjä. Sisarusparvi täydentyi vuonna 1958, jolloin tytär Anne syntyi.

Ennen ensimmäisen myymälänsä perustamista Eero Kallioniemi kävi Lahdessa Kelloseppäkoulua vuosina 1947-49, josta valmistuttuaan hän työskenteli parin vuoden ajan Tampereella useissa alan liikkeissä. Tämän kokemuksen turvin hän perusti omaa nimeään kantavan Kelloseppä Eero Kallioniemi -nimisen liikkeen Kokemäelle vuonna 1951.

Eero Kallioniemen Kellosepäkoulun muistiinpanoja ja yhdestä kappaleesta kerrasta virheettömästi tehty vasara.
Eero Kallioniemen Kellosepäkoulun muistiinpanoja ja yhdestä kappaleesta, kerrasta virheettömästi tehty vasara.

Samoihin aikoihin Eero Kallioniemi meni Revuen kellotehtaalle Sveitsiin töihin. Tuolloin Suomessa elettiin sodan jälkeistä aikaa, jolloin tuonti oli rajoitettua. Kuitenkin ulkomailla hankituilla rahoilla sai ostaa mm. rannekelloja, joita Eero Kallioniemi lähetti Suomeen, jotka Kallioniemen vaimo sitten myi liikkeessä. Tuohon aikaan Kallioniemi oli yksi harvoista kelloliikkeistä, joka myi Suomessa uusia sveitsiläisiä rannekelloja.

Vuonna 1955 Eero Kallioniemi perheineen muutti Tampereelle. Hän perusti myymälän Rautatienkadulle, lähelle rautatieasemaa, nimellä Aseman Kello. Kun myymälä muutti 60-luvun alussa lähemmäksi rautatieasemaa, ei nimeä tarvinnut muuttaa.

Suosittelemme

Kohti Helsinkiä

Erään Helsingin matkan päätteeksi Eero Kallioniemi kertoi kotona, että hän on päättänyt avata myymälän pääkaupunkiin. Näin Aseman Kellon ensimmäinen Helsingin myymälä avattiin presidentti Kekkosen vihkimään Asematunneliin itsenäisyyspäivänä 1967, jolloin juhlittiin myös 50-vuotiasta Suomea.

Tuohon aikaan Kallioniemen perhe asui vielä Tampereella, mutta liiketoiminnan painopisteen muuttuessa perhe muutti Helsinkiin vuonna 1969.

Teollistuvassa Suomessa Aseman Kellon liiketoiminta kukoisti ja se muodostui pääasiassa kihlasormuksista, koruista, pöytähopeista ja edullisen hintaluokan kelloista. Toiminnan kasvaessa myymälöitä oli parhaimmillaan seitsemän samaan aikaan.

Toinen sukupolvi astuu remmiin

Aseman Kellon toinen sukupolvi, sisarukset Erkki, Seppo ja Anne, kasvoi kiinni perheyritykseen ja sen arkeen vanhempiensa mukana. Kaikki liikenevä vapaa-aika vietettiin myymälässä ja sieltä löytyi jälkikasvulle sopivaa tekemistä. Luonteva siirtyminen Aseman Kellon palvelukseen kävi opintojen kautta, jolloin kellosuvun nuorempi poika Seppo Kallioniemi otti luontaisen askeleen kohti perheyrityksen johtajuutta – joko tietoisesti tai tiedostamatta – hakeutumalla armeijan jälkeen Lausanneen CFH:hon (Centre de formation dans le domaine de l’horlogerie) opiskelemaan ranskaksi myymälän johtamista.

Seppo Kallioniemi, Aseman Kello
Seppo Kallioniemi, Aseman Kello

Opintojen jälkeen Seppo Kallioniemi työskenteli muutaman vuoden isänsä omistamassa liikkeessä, jonka jälkeen veri veti jatko-opintojen pariin Uppsalan yliopistoon. Ekonomiksi valmistumisen jälkeen ura vei kellotukkukaupan palvelukseen, jossa Seppo Kallioniemen vastuulla oli Orientin maahantuonti ja myyntiedustus. Tämä tarkoitti sataatuhatta kilometriä vuosittain auton ratissa, joka sai jäädä – kun hän tapasi elämänsä kohtalon, vaimonsa Tertun, jolloin Seppo Kallioniemi totesi, että nuoren aviomiehen tehtävä ei ole olla poissa kotoa.

Päätöksen myötä Seppo Kallioniemi hankki Lahdesta kello- ja kultaliikkeen, jonka nimeksi hän vaihtoi Lahden Aseman Kello. Liiketoiminta kasvoi suotuisasti ja pian hän huomasi pyörittävänsä kahta myymälää. Samoihin aikoihin avautui tilaisuus perustaa liike lentoasemalle, jossa Aseman Kellolla oli parhaimmillaan kolme myyntipistettä. Kun lentoaseman liiketoiminta kasvoi, päätti Seppo Kallioniemi myydä Lahden liiketoiminnat toiselle alan yrittäjälle.

Toisen sukupolven esikoinen, Erkki Kallioniemi, oli Seppo Kallioniemen tapaan CFH:ssa Lausannessa liikkeenjohdon koulutuksessa, mutta englannin kielellä. Näin perheen pojat seurasivat isänsä Eeron esimerkkiä, joka suoritti saman koulutuksen saksan kielellä joitakin vuosia aikaisemmin. CFH:n lisäksi Erkki Kallioniemi suoritti myöhemmin kultasepän tutkinnon.

Taustansa ansiosta Erkki Kallioniemi edustaa Aseman Kellossa vahvaa korupuolen osaamista, jonka lisäksi hän on rakentanut määrätietoisesti Aseman Kellon brändiä.

Erkki Kallioniemi, Aseman Kello
Erkki Kallioniemi, Aseman Kello

Tiesitkö, että Miss Suomen kruunut ovat Erkki Kallioniemen käsialaa?

Ennen koruliiketoimintaan ja markkinointiin keskittymistä Erkki Kallioniemi vastasi Aseman Kellon Tampereen, Kouvolan ja Helsingin liiketoiminnoista, jotka keskitettiin noin kymmenen vuotta sitten toimitusjohtajana toimivan Seppo Kallioniemen käsiin.

Kallioniemen sisarussarjan nuorin, Anne Wadstein (os. Kallioniemi) syntyi Tampereella vuonna 1958. Veljiensä tapaan Anne kasvoi pienestä pitäen kiinni perheyrityksen liiketoimintaan, sillä vapaa-aika meni pitkälti myymälöissä, ensin Tampereella ja myöhemmin Helsingissä. Valmistuttuaan ylioppilaaksi vuonna 1977 Anne jatkoi työskentelyä Aseman Kellossa, jonka jälkeen hän muutti Sveitsiin ja toimi Buchererilla myyntitehtävissä. Suomeen tultuaan Anne suoritti Gemmologi-kurssin ja sai diplomin (FGA) vuonna 1987.

Anne Wadstein (os. Kallioniemi), Aseman Kello
Anne Wadstein (os. Kallioniemi), Aseman Kello

Diplomigemmologiksi valmistumisen jälkeen Anne työskenteli Aseman Kellon eri myymälöissä (Asematunneli, Citykäytävä, Forum). Annen sukunimi vaihtui avioliiton myötä Wadsteiniksi vuonna 1989 ja Aseman Kellon toiminnasta hän jättäytyi pois vuonna 1997 ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen.

1990-luvun loppupuolelle tultaessa Aseman Kellolla oli selkeä työnjako, jossa Seppo Kallioniemi keskittyi johtamaan ja kehittämään yrityksen liiketoimintaa, Erkki Kallioniemen keskittyessä enemmän markkinointiin ja koruliiketoimintaan. Anne Wadstein oli yrityksessä osakkaana ja hallituksen jäsenenä.

Elämän kohtalo astui kuvaan

Sisarusten lisäksi Aseman Kellon menestykseen on vaikuttanut merkittävästi Seppo Kallioniemen mainitsema elämän kohtalo, eli vaimo Terttu Kallioniemi, joka tuli perheeseen avioliiton myötä vuonna 1983. Tertun päätyminen sukuun oli sattumien summa, jota hän ei voinut vielä tietää vuonna 1976 päätyessään opiskelemaan Lahden Kultaseppäkouluun.

Valmistuttuaan kultasepäksi vuonna 1980 Terttu haki Aseman Kellon Asematunnelin myymälään töihin, jossa häntä haastatteli Seppo Kallioniemen isä Eero. Haastattelun päätteeksi Eero Kallioniemi tarjosi työpaikkaa, joten vuodet 1980-82 Terttu oli töissä Aseman Kellolla. Yrittäjyys vei vuonna 1982 kuitenkin voiton, joten Terttu irtisanoutui ja perusti oman korualan yrityksen Järvenpäähän. Aseman Kellon tarinan kannalta loppu oli kuitenkin onnellinen, sillä yrittäjänä ollessaan Terttu tutustui kunnolla Seppo Kallioniemeen ja lopulta he menivät naimisiin.

Terttu Kallioniemi, Aseman Kello
Terttu Kallioniemi, Aseman Kello

Kallioniemet saivat nopeassa tahdissa kolme lasta ja Terttu pyöritti yritystään läpi ruuhkavuosien. Kun lapset kasvoivat, halusi Terttu Kallioniemi uusia tuulia uralleen. Alalla teki kuitenkin mieli pysyä – olihan hänellä kultasepän ammatti – ja lopulta hän suoritti Lahdessa vuoden kestäneen kaivertajan tutkinnon. Tämän jälkeen Terttu Kallioniemi suoritti vielä Kelloseppäkoulun erikoismyyjän kurssin, jonka jälkeen – Suomen siirtyessä euroaikaan – hänet löysi Aseman Kellon tiskin takaa asiakaspalvelutehtävistä. Ja omien sanojensa mukaan katsomasta hieman perheen miesten perään. 🙂

Erikoistuminen ja oman linjan löytäminen

1990-luvun puolivälin jälkeen Seppo Kallioniemi päätti, että Aseman Kellon pitää erikoistua. Aseman Kellolle piti valita oma linja, ja kvartsivallankumouksen jälkimainingeissa ilmassa oli merkkejä siitä, että mekaaniset arvokellot tulevat takaisin. Tämän aavistuksen pohjalta päätettiin keskittyä sveitsiläisiin huippumerkkeihin. Tehty päätös osoittautui oikeaksi ja liiketoiminta kukoisti.

Kunnianhimoinen tavoite on saavutettu ja se on johtanut siihen, että tänä päivänä Aseman Kello myy menestyksekkäästi sveitsiläisten kellojen lisäksi tarkasti valikoitujen suomalaisten ja saksalaisten huippumerkkien rannekelloja. Aseman Kellon tapaan monet sen edustamista brändeistä ovat perheyritystaustaisia, esimerkiksi Chopard ja NOMOS Glashütte.

Chopard on oivallinen esimerkki kello- ja koruvalmistajasta, jolla on vahva tarina ja ensiluokkaiset tuotteet.
Chopard on oivallinen esimerkki kello- ja koruvalmistajasta, jolla on vahva tarina ja ensiluokkaiset tuotteet.

Kolmas sukupolvi astui palveluksesta palvelukseen

Seppo ja Terttu Kallioniemen poika Simo (s. 1987) edustaa Kallioniemen perheen kolmatta sukupolvea, joka on ottanut vastuuta Aseman Kellon liiketoiminnasta. Omien sanojensa mukaan Simo Kallioniemi on sisäänkasvanut yritystoimintaan ja saanut äidinmaidosta kiinnostuksen kelloihin ja koruihin.

Konkreettisesti siirtyminen perheyrityksen palvelukseen alkoi armeijan jälkeen, jolloin kotona todettiin vaihtoehdot; “pääsykoekirja tai sitten tulet töihin”. Valinta oli lopulta helppo, sillä Simo Kallioniemi oli kasvanut alalle jo valmiiksi ja oman elannon ansaitseminen kiinnosti armeijasta vapautuvaa nuorta miestä. Tästä alkoi noin vuoden mittainen työskentelyjakso myymälässä, jonka ohella Simo suoritti Kelloseppäkoulun erikoismyyjän tutkinnon. Tämän jälkeen Simo keskittyi töihin, mutta samalla syntyi päätös hakea Kelloseppäkouluun.

Simo Kallioniemi, Aseman Kello
Simo Kallioniemi, Aseman Kello

Ovet Kelloseppäkouluun avautuivat ja opinnot edistyivät mainiosti, jota edesauttoivat pitkän matematiikan ja fysiikan opinnot lukiossa. Kellosepäksi Simo valmistui vuonna 2012.

Kelloseppäkoulun opintojen aikana Simo Kallioniemi hankki kokemusta mm. Stepan Sarpanevan verstaalla Kaapelitehtaalla, jossa hän opetteli mm. osien viilaamista. Tätä ajanjaksoa Simo Kallioniemi muistelee lämmöllä, sillä Sarpaneva oli hyvä opettaja.

Kouluajan ulkopuolella Simo Kallioniemi kehitti osaamistaan “osaamispalkalla” mm. Kari Voutilaisella, jonka ohjauksessa Simo opetteli sorvaamaan oikeita kellonosia, sekä edelleen viilaamaan ja kiillottamaan. Taidot karttuivat niin paljon, että joitakin osia päätyi lopulta Voutilaisen kelloihin ja sitä kautta asiakkaille.

Kolmantena vuotena Simo Kallioniemi pääsi Kelloseppäkoulun nykyisen opettajan, kelloseppä Mika Saikun kotiateljeehen kokoamaan ja viimeistelemään arvostetun Ulysse Nardinin minuuttirepeteerejä. Tätä ajanjaksoa Simo Kallioniemi kuvaa kovaksi, mutta samalla antoisaksi. Tuotantoon keskittynyt harjoittelu antoi vahvan osaamispohjan tämän päivän asiakaspalvelu- ja myyntityöhön, jossa asiakkaalle pääsee syvällisesti kertomaan kelloista ja niiden tekniikasta.

Osaaminen on kunniassa

Kallioniemen perheen tarinasta löytyy muutama huomionarvoinen seikka; kansainvälisyys, vahva kielitaito ja jatkuva kouluttautuminen. Kallioniemen perheessä on aina arvostettu vahvaa kielitaitoa, joka on antanut vahvan selkänojan mennä maailmalle opiskelemaan ja työskentelemään. Vaikka Aseman Kellon toiminta on keskittynyt Suomeen, on “mindset” ollut alan luonnetta kunnioittaen kansainvälinen.

Vahva kielien ja kulttuurien tuntemus on mahdollistanut oman maahantuonnin jo varhaisessa vaiheessa niin kellojen, kuin korujen osalta.

Menestyvän yrityksen pyörittäminen perustuu Seppo Kallioniemen mukaan osaavaan henkilökuntaan, jota arvostavat niin nykyiset kuin tulevat kanta-asiakkaat. Aseman Kellon vahvuus on siinä, että jokainen työntekijä on alalle kouluttautunut ammattilainen, jolloin asiakas saa asiantuntevaa palvelua tilanteessa kuin tilanteessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijöillä on joko kellosepän tai kultasepän ammattitutkinto, tai Kelloseppäkoulun järjestämä erikoismyyjän koulutus. Näiden lisäksi jokainen on käynyt valmistajien omia koulutuksia sekä alan muita jatkokoulutuksia.

Aseman Kello tänään

Viime vuosien yksi tunnistettavin trendi kelloalalla on pienien independent-valmistajien esiinnousu vakavasti otettaviksi toimijoiksi, josta suomalaisena malliesimerkkinä toimii Stepan Sarpaneva. Tämä kasvolliseen yrittäjyyteen ja omistamiseen nojautuva ilmiö on kuitenkin ollut Aseman Kellon tunnuspiirre seitsemän vuosikymmenen ajan, joten voimme hyvällä omallatunnolla sanoa Kallioniemen perheen yritystoiminnan filosofian edustaneen edelläkävijyyttä kaikki nämä vuodet.

Tiesitkö, että Aseman Kello on Stepan Sarpanevan eräs ensimmäisistä jälleenmyyjistä – ja että yrityksellä on oma S.U.F Helsinki – Myrsky-kellomalli?

Tänä päivänä Aseman Kello toimii kahden myymälän voimin Helsingissä, tarjoten laadukasta ja ihmisen näköistä palvelua. Mukana toiminnassa on Kallioniemen perheen kaksi sukupolvea, jotka vievät ylpeydellä eteenpäin perheyritystään.

Aseman Kellon kaksi sukupolvea; Seppo Kallioniemi (vas), Simo Kallioniemi ja Terttu Kallioniemi.
Aseman Kellon kaksi sukupolvea; Seppo Kallioniemi (vas), Simo Kallioniemi ja Terttu Kallioniemi.

Aseman Kello on Helsingissä toimiva kello- ja kultasepänliike, joka edustaa kansainvälisesti tunnettuja laatumerkkejä, kuten Bell & Ross, Blancpain, Chopard, Glashütte Original, Jaquet Droz, Nomos Glashütte, Omega, TAG Heuer, Zenith, Mikimoto, sekä maailmalla tunnettujen suomalaisten kelloseppien – Stepan Sarpanevan, ja Kari Voutilaisen käsintehtyjä rannekelloja.

Lue lisää