Applen kehittämän auton pitäisi olla todellisuutta vuonna 2026

Huhujen mukaan teknologiajätti Apple on edelleen kehittämässä markkinoille ensimmäistä autoaan.

Kuva: Apple.

Internetissä sitkeästi velloneet huhut Applen autosta saattavat olla maineikkaan yrityksen “seuraava iso juttu”. Asiassa on vain toistaiseksi ollut yksi iso mutta, sillä yhtiö itse, tai sen toimitusjohtaja Tim Cook eivät ole koskaan virallisesti vahvistaneet moista asiaa. Joidenkin asiaan perehtyneiden analyytikkojen mukaan kyseessä on kuitenkin pikemminkin vain kyse ajankohdasta, ja siitä vahvin veikkaus osuu vuoteen 2026, jolloin yritys julkaisisi virallisesti uuden aluevaltauksensa.

Auton on alun perin veikkailtu ilmestyvän jo vuonna 2024, mutta viime joulukuussa saimme tietää tämän aikataulun viivästyneen kahdella vuodella. Samoihin aikoihin saimme myös tiedon, että Apple luopui toistaiseksi mahdollisesta täysin autonomisesta autosta, koska se “ei ole mahdollista nykytekniikalla”. Samainen tietolähde väitti kuitenkin myös, että Applen versio puoliautonomisesta ajoteknologiasta voisi olla jopa parempi kuin GM:n vastaava Super Cruise -tekniikka.

Vaikka salamyhkäisyydessä edennyt projekti on kärsinyt joidenkin johtavien henkilöiden menetyksestä viimeisen vuoden aikana, Apple on myös jättänyt patentteja osoittaen, että teknologiajätti haluaa edelleen päästä autoteollisuuteen. Voiko kuitenkaan edes Applen kaltainen yritys enää erottua sähköautojen merestä? Miksi ostaa Apple Car, kun Tesla Model S on myös olemassa?

Kuva: Apple.

Apple tekee tuloaan paitsi erittäin kilpaillulle segmentille, myös teknologia-alalle, jonka tuotteista monet ovat valmiita löytämään kaikki mahdolliset viat. Applen auton vihdoin saapuessa siitä mahdollisesti löytyvät viat ja puutteet laitetaan varmasti suurennuslasin alle koko maailman nähtäväksi.

Pohjimmiltaan Applen oma huippuosaaminen tekniikan alalla on juuri se ominaisuus, joka altistaa sen isoimman tarkastelun alle, kuin muut pienemmät ja tuntemattomammat autoalan startup-yritykset. Voiko Apple ylipäätään onnistua ilman kokemusta voimansiirrosta, tai muusta autojen tekniikkaan liittyvästä?

Suosittelemme

Monet muut yritykset, kuten iPhone-sopimusvalmistaja Foxconn tutkivat autojen kehittämistä ja tuotantoa kolmansille osapuolille, joten Apple voisi helposti hyödyntää tällaista resurssia. Ja kun monet autot ovat liki identtisiä tekniikaltaan, niiden ohjelmisto voisi olla erottava tekijä. Lisäksi kaikki autoista ja Applesta innostuneet tarjoavat runsaasti ilmaista markkinointia yritykselle, joka jo todennäköisesti hallitsee myös autojen ohjelmistopuolen.

Kuva: Apple.

Jälleen on kuitenkin syytä huomata, että Applen ohjelmisto-osaaminen on aiemmin keskittynyt pääasiassa koodin kirjoittamiseen älypuhelimille, tableteille ja muille kädessä pidettäville laitteille. Tämä asia voi olla myös Applen hallitsema salainen ase. Applen tietotaito lisätystä todellisuudesta ja tekoälystä voisivat luoda kodin, auton ja työn välille sellaisen yhteen liitetyn ekosysteemin, joka antaa sysäyksen myös muille autonvalmistajille.

Useat vanhat ja perinteiset autonvalmistajat ovat jo luonnollisesti tutkineet virtuaalitodellisuusteknologiaa autojen itseohjautuvaa tulevaisuutta varten, ja jos tästä teknologiasta muodostuu seuraava iso asia autoa ostavan yleisön houkuttelemiseksi, voi Applella hyvinkin olla etulyöntiasema. Jos kuitenkin vuosi 2026 on Applen auton seuraava askelmerkki, näemme valitettavasti ensimmäiset Applen omat mainosvideot aiheesta vasta muutaman vuoden kuluttua. Toivottavasti saamme tätä ennen kuitenkin yhtiöltä virallisen vastauksen suunnitelmiin autoalalle rynnistämisestä.

LähdeCarbuzz

Lue lisää