Minulla alkoi olla tarve uusille silmälaseille ja tie vei luotto-optikolle Kankaanpäähän.
Miedosti häpeillen tunnustan, että muutamat viimeiset silmälasini ovat olleet netin halpatilauspalvelujen tarjontaa. Tosin eihän siinä sinänsä mitään: Varsin edullisesti saa ihan tyylikkään näköiset lasit ja vieläpä varsin helposti. Laatu ei tosin päätä huimaa, ja nyt olin vihdoin alkanut toivoa, että se huimaisi.
Nettilaseja ei taida saada myöskään erikoishionnoilla (yhden palveluntarjoajan kokemuksella). Silmieni riesana on piilokarsastus, joka vaatii korjaantuakseen prismahionnan linssiin. Kaiken kukkuraksi nettikakkuloiden kovapinnoitteet tuntuvat olevan heikkoa sorttia, sillä linssit naarmuuntuvat helposti ja alkavat suttaantua jo alle vuoden käytön jälkeen ilkeän aktiivisesti.
Sain kesällä optikko Kangasniemeltä koeajoon aurinkolasit ja Jukka on niin hyvin asiaansa perehtynyt ammattilainen, että käännyin jälleen hänen puoleensa.
Ajattomia kehyksiä
Olen harrastanut – tietämättäni – sitä kaikkein kuuminta lasimuotia parien viime silmälasien muodossa. Ajattomimmat pokat lienevät paksut sarvikehyksiset (horn-rimmed) lasit. Alun perin silmälasit olivat lääketieteellinen koje, joiden käyttämistä häpeiltiin. 1900-luvun alussa mm. koomikko Harold Lloydin nenällä keikkuivat pyöreät kakkulat ja niiden tie muotikapineeksi alkoi. Nykyään laseja käytetään jopa ilman näköä korjaavia linssejä. Nykyään sarvimateriaali on korvattu erilaisilla muovimateriaaleilla, kuten asetaatilla.
Jukan valikoimista löytyi useampia pyöreitä ja tuhteja klassisenoloisia kehyksiä – Muun muassa mielenkiintoiset puukehykset klassiselta silmälasinvalmistaja Morelilta (kuvassa yllä). Jukan mukaan kehysten kantikas muoto on ollut muodissa viitisentoista vuotta ja nyt pyöreät alkavat olla jälleen pinnalla.
Munapäähäni pyöreät eivät oikein istu, sillä kokonaisvaikutelma on…liian pyöreä:
Peruspleksit ovat taattua sarjatuotantoa, kun taas vaikkapa Bvlgarin kehykset ovat pitkälle käsityötä. Kehyksissä on siis reippaasti laatueroja, vaikka silmämääräisesti kahdet tekeleet voivat näyttää varsin samalta
Sain mallattavaksi päähäni myös optikon takahuoneesta löytyneitä kehyksiä arviolta 1920-luvulta. Ne olivat ehkä aavistuksen liian päheät:
Päädyin Hugo Bossin sarvityylisellä materiaalilla varustettuihin kehyksiin, joissa on metalliaisat. Silmät saavat edelleen vahvat kehykset, mutta sivuprofiili on sirompi. Materiaali on myös mielenkiintoisempi kuin täysin musta.
Samalla tilaukseen laitettiin toisetkin lasit. Olen käyttänyt esimerkiksi lenkkeillessä samoja laseja kuin muutenkin. Niillä on kuitenkin ikävä taipumus alkaa pomppimaan ja luisumaan kasvojen hiotessa, eivätkä huugotkaan liene optimaaliset Porin metsissä ravatessa. Homman tulee jatkossa hoitamaan Oakleyn varsin urheilulliseksi muotoiltu, kaartuva kehys. Tällaista kehystä en esimerkiksi puvun kanssa yhdistäisi, mutta uskon sen olevan omiaan liikuntakäytössä.
Laatua linsseihin
Linsseistä lasiset ovat jo aikansa eläneet ja Jukallakin niitä menee ehkä pari prosenttia koko kattauksesta. Muovilinssit mahdollistavat sellaisia optisia ominaisuuksia, joita lasilinssiin ei voi saada.
Sain molempiin laseihini uudenkarheat, optisesti huippulaatua olevat Zeissin DriveSafe-linssit. Kuten nimestä voi päätellä, ne on kehitetty erityisesti turvalliseen ajamiseen. Käytännössä niiden avulla näkee hämärässä paremmin: Zeissin Luminance Design -teknologia huomioi pupillin koon kasvamisen heikossa valaistuksessa ja parantaa syvätervävyysaluetta. Nyt oltiin siis aivan scifin äärellä!
Hämärällä pupillit ovat suuremmat kuin valoisalla ja linssien suuremmalla optisella alueella asia saadaan huomioitua. Toisaalta myös kirkkaalla kelillä värien erottelu terävöityy eli hyötyä ei tule ainoastaan hämärätouhuihin. Jotta tieteisaspekti olisi viimeistelty, on linsseissä kaiken kukkuraksi pinnoite, joka vähentää valojen häikäisyä yli 60 %.
Ensi kerralla kerron, millaiset ovat olleet käytännön kokemukset lasien kanssa. Tässä kohtaa paljastettakoon sen verran, että elämä on kirkastunut roppakaupalla.