Abarth julkaisi ensimmäisen kuvan uuden ”Kusiaisen” sporttimallista – täyssähköinen 600e on merkin historian tehokkain tuotantoauto

Fiat 600 palasi markkinoille kompaktina sähkö-crossoverina, jolla ei ole nimeä ja muutamia muotoiluyksityiskohtia lukuun ottamatta juuri tekemistä klassisen esikuvansa kanssa. Historia toistaa kuitenkin siinä suhteessa itseään, että auton sporttiversio kulkee jälleen Abarthin legendaarisen nimen alla.

600e:n urheilumallista on julkaistu jo aiemmin virallisia tiisereitä, ja nyt nettiin vuoti ilmeisesti mainoskuvausten yhteydessä napattu otos täysin naamioimattomasta autosta. Abarth reagoi nopeasti, ja pian Italiasta putkahti ensimmäinen tehtaan oma kuva uutuudesta ilman minkäänlaista naamiointia. Sporttisähköauton tunnusvärinä toimii sähäkkä violetti ainakin Scorpionissima-nimisessä lanseerausvaiheen erikoismallissa, ja madalletulla alustalla varustettu Abarth kävisi muutenkin ennemmin hot hatchista kuin crossoverista.

Kuva: Abarth

Sporttihenkeä on luotu matalamman kulkuasennon lisäksi etupuskurin isoilla mustilla ritilöillä, kaksivärisillä 20-tuumaisilla vanteilla, mustilla peilinkoteloilla ja erottuvalla kattospoilerilla. Autossa on myös mekaaninen tasauspyörästön lukko pitoa kohentamassa, ja renkaiden suunnittelussa on kuulemma hyödynnetty sähköformuloiden Formula E -sarjassa kertyneitä kokemuksia.

Abarth on jo kertonut, että Scorpionissima-lanseerausversion valmistusmäärä rajataan 1949 yksilöön. Lisäksi tiedossa on 240 hevosvoiman teholukema, joka ei kuulosta sähköautojen aikakaudella kovinkaan ihmeelliseltä. 600e on kuitenkin sen myötä Abarthin historian tehokkain sarjatuotantomalli, mutta toki sähköautolla on painoakin perinteisiä polttomoottorimalleja enemmän. Sähkömoottoreiden lukumäärää ei ole vielä vahvistettu, mutta niitä on todennäköisesti vain yksi etupyöriä pyörittämässä.

Jos akun kapasiteetti on sama 54 kWh kuin Fiat 600e:ssä, toimintamatka ei liene kovin suuri. Urbaaniin ympäristöön suunnitellussa sporttimallissa asialla ei ole kuitenkaan niin suurta merkitystä kuin pidemmän matkan mukavuutta painottavissa sähköautoissa. Abarth 600e:n debyytin pitäisi tapahtua vielä tämän vuoden aikana, joten loput yksityiskohdat ja kuvat julkaistaneen aivan lähiaikoina. Auto liittyy myöskin täyssähköisen 500e:n seuraan Abarthin valikoimassa, josta pelkällä bensakoneella varustetut 595- ja 695-mallit poistuvat jo pikapuoliin bensapäiden suureksi harmiksi.

LähdeCarscoops

Lue lisää