Quantcast

Vuoden 1972 Porsche-rannekelloa juhlistetaan saman vuoden restauroidulla 911-mallilla

Porsche Design on entisöinyt vuoden 1972 Porsche 911 Targan osana teollisen suunnittelun 50-vuotisjuhlia.

Juhlistaakseen 50-vuotista taivaltaan Porsche Design, joka on riippumaton teollisen suunnittelun konsultti ja tuotemerkki, on tehnyt yhteistyötä vanhoihin Porsche-autoihin keskittyneen Porsche Classicin kanssa restauroidakseen vuoden 1972 Porsche 911 Targan. Tehdaskunnostettu 911 olisi riittävän mielenkiintoinen jo yksinäänkin, mutta tämä yksilö on tehty nimenomaisesti kunnioittamaan saman vuoden vintage-rannekelloa.

Ferdinand Alexander “Butzi” Porsche oli 911:n alkuperäisen suunnittelijan, ja koko yrityksen perustajan Ferdinand Porschen pojanpoika, jonka perustaman Porsche Designin oli tarkoitus tuoda saksalaismerkin intensiivisesti keskittynyt suunnittelu, ja minimalistinen estetiikka myös muihin tuotekategorioihin. Ensimmäinen toimeksianto tuli autoyhtiöltä itseltään, ja siinä piti luoda ensiluokkainen kello, joka voitaisiin lahjoittaa ansioituneille työntekijöille ja asiakkaille.

Suosittelemme

Tuloksena oli Chronograph 1, joka sai kunnian olla maailman ensimmäinen täysin mustalla mattakuorella ja kellotaululla varustettu rannekello. Porschelle tunnusomaisen heijastamattoman kojelaudan mittareiden inspiroima muotoilu johtui Butzin halusta “luoda kello, joka sopii täydellisesti kyseiseen autoon.” Porsche Classic ja Porsche Design ovat ottaneet tämän ohjeen aivan kirjaimellisesti hankkiessaan alun perin punaisen vuosimallin 1972 911 T:n, ja muuntaneet sen mattamustaksi – aivan kuten Chronograph 1.

Kaikkien alkuperäisyyttä vaalivien iloksi kerrottakoon, että kohteeksi valikoitunut Porsche oli jo melko happamassa kunnossa. “Meillä oli ruostetta miltei joka paikassa, eikä moottorikaan, saati vaihteisto ollut toimintakuntoisia”, kuvailee urakkaa valvonut Porsche Classicin tehdaskunnostuksista vastaava Uwe Makrutzki. Kaiken lisäksi auto oli 80-luvulla joutunut silloin vallalla olleen ”modernisoinnin” uhriksi, ja autoon oli lätkäisty mm. uudempien turbo-possujen sinänsä ikoninen valaaneväspoileri.

Onneksi Porsche Classic on taitava kunnostamaan autoja vähän heikommistakin lähtökohdista. Asiaa auttaa huimasti, että firmalla on hallussaan erinomainen osien saatavuus näiden autojen kunnostukseen. “Peräti 90 prosenttia uusista osista oli saatavilla tässä tapauksessa”, Makrutzki kertoo.

Porsche Designin 50-vuotisjuhlan kunniaksi luotiin myös päivitetty versio Chronograph 1:stä. “Pidimme kellon suunnittelun täysin uskollisena vuoden 1972 alkuperäiselle, mukaan lukien merkin vanha historiallinen logo kellotaulussa ja kruunussa”, kuvailee projektia Roland Heiler, joka on Porsche Lifestyle Groupin suunnittelujohtaja. Yritys kuitenkin vaihtoi modernin tekniikan mahdollistamana kotelon alkuperäisen materiaalin teräksestä titaaniin parantaakseen kellon keveyttä ja kestävyyttä.

Ainoa muu merkittävä päivitys näkyy kellon takaosassa. Kellon roottori, joka muuttaa käyttäjän liikkeet kellon koneiston hyödyntämäksi voimaksi, sisältää nyt muodon, joka on tuttu kaikille vintage 911:n faneille. “Roottori heijastaa nyt ikonisen urheiluauton alkuperäisiä Fuchs-vanteita”, Heiler sanoo ylpeänä. Sekä entisöity auto, että erikoiskello myydään RM Sotheby’sin huutokaupassa 29. marraskuuta alkaen. Koska autossa ei ole enää alkuperäistä moottoria ja vaihteistoa, päätettiin luoda vielä molempiin numeerinen vastaavuus palvelemaan keräilijöiden pakkomieltymystä numeroiden täsmäämisestä. Kellosta löytyykin auton ainutlaatuinen VIN-tunnistekoodi kotelon takaosasta!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.