Volkswagen on saanut viime vuosina pyyhkeitä tietoviihdejärjestelmästään, joka on ollut hankalan käytettävyyden ja bugien piinaama. Wolfsburgissa on kuitenkin tehty kovasti töitä kulissien takana tilanteen kohentamiseksi.
Työn hedelmistä päästään ensimmäisenä nauttimaan kolmannen sukupolven Tiguanissa, jonka sisusta ja tekniikka tuotiin julkisuuteen jo nyt ennen varsinaista esittelyä. Se on vuorossa syksyllä, ja auton myynnin pitäisi startata ensi vuoden alussa. Korinsa osalta Tiguan on vielä markkinointihenkisen naamiointiteipin peitossa, mutta muotoilun yksityiskohdatkin paistavat sen alta jo läpi.
Katumaasturi näyttää edeltäjäänsä kurvikkaammalta kylkilinjan pullistusten ansiosta, jotka tuovat mieleen Touareg-isoveljen lisäksi ID-malliston sähkö-SUV:t. Myös keulassa on sukunäköä ID-perheen kanssa umpinaisen maskin ja keulan halkaisevan ledinauhan ansiosta, joka yhdistää toisiinsa lisävarustelistalta löytyvät matriisiledit. Etupuskuri edustaa puolestaan samaa tyyliä kuin ID.3:n sekä Golfin tulevassa faceliftissä, ja takapäästä löytyy täysleveä paneeli esimerkiksi Taigon malliin.
Tässä vaiheessa päähuomio kohdistuu kuitenkin sisustaan. Kojelaudan keskipisteenä komeilee ID.7:stä lainattu tietoviihdejärjestelmän 15-tuumainen kosketusnäyttö, mutta perusmalleissa joudutaan tyytymään ”vain” 12,9-tuumaiseen ruutuun. Näytön kokoa merkittävämpää on se, että ruudun alapuoliset liukukytkimet ovat vihdoinkin saaneet taustavalaistuksen ja tärkeimmille toiminnoille on omat pikakomentonsa. Lisäksi käytettävyyttä kohentaa omalla miniruudulla varustettu pylpyrä keskikonsolissa, joka muistuttaa BMW:n kovasti kehuttua iDrivea.
Kojelaudan reunojen ilmasuulakkeet on nostettu esimerkiksi nykyiseen Golfiin verrattuna korkeammalle, eli digimittariston tasolle. Lisäksi ratin paljon parjatut hipaisukytkimet ovat saaneet väistyä perinteisten nappien tieltä, ja automaattivaihteiston valitsin on sovitettu Mersu-tyyliin ohjauspylvääseen. Sisustan materiaaleja mainostetaan entistä korkealuokkaisemmiksi, ja tilatkin ovat väljentyneet. Esimerkiksi takapenkin pääntila on kasvanut 10 millillä ja tavaratilan vetoisuus 33 litran verran.
Uuden Tiguanin perusrakenteena palvelee MQB Evo, eli edeltäjästä tutun pohjalevyn edelleenkehitetty versio. Auton pituus on kasvanut 32 millillä ja korkeus viidellä millillä, mutta leveys ja akseliväli ovat entisellään. Voimanlähdevalikoimaan kuuluvat puolestaan miedolla hybriditekniikalla varustettu 1,5 eTSI -bensakone, 2.0 TSI -bensamalli, 2.0 TDI -diesel sekä kaksi eHybrid-pistokehybridiä. Niiden kokonaistehot ovat 204 ja 272 hevosvoimaa. Entistä suurempi 18,5 kWh:n akku mahdollistaa parhaimmillaan 100 kilometrin sähköisen toimintasäteen.
Suosittelemme
Kaikkien voimanlähteiden kohdalla vaihteistona palvelee DSG-kaksoiskytkinautomaatti, ja lisävarusteena tarjottava mukautuva DCC Pro -alusta tarjoaa 15 eri jäykkyystasoa. Pidempää Allspace-versiota ei uudesta Tiguanista ole enää tulossa, vaan sen korvaa aiemmin vain Kiinassa tarjottu Tayron.