Turkkilainen kahvi – makuelämys ja kulttuuriperintö

Kahvi on iso osa suomalaisen arkea. Se kuuluu osaksi lähes jokaista hetkeä päivässä, oli kyse sitten rentoutumisesta, tauon pitämisestä tai hetkestä ystävien kanssa. Ei ole siis ihme, että pidämme kärkeä maailman eniten kahvia juovana kansana.

Usein kahvitauon ohessa lottokansalla on tapana pyöräyttää muutama kierros nettikasinolla. Tätä vauhdittamaan voit klikata tästä saadaksesi viimeisimmät käteishyvitysbonukset.

Mitä sieltä kupista voisi löytyä muuta kuin perinteistä suodatinkahvia? Tutustutaanpa turkkilaiseen kahviin ja sen ominaisuuksiin.

Mistä turkkilainen kahvi koostuu?

Maailman suosituin kahvipapu on arabica, josta myös turkkilainen kahvi tehdään. Tämä pitää sisällään suklaan, pähkinän ja karamellin makuvivahteet. Kahvipavun happamuus ja maku riippuu eniten paahdosta ja kasvatetusta maaperästä.

Turkkilaisen kahvin pavut tulevat yleensä Etelä- ja Keski-Amerikasta. Pavut jauhetaan erittäin hienoksi jauheeksi. Kofeiinipitoisuuden puolesta se on hyvin samanlainen suomalaisen suodatinkahvin kanssa.

KahviAnnosKofeiinin määrä
Turkkilainen kahvi65 ml60 mg
Espresso60 ml100 mg
Suodatinkahvi70 ml60 mg – 85 mg
Tee65 ml35 mg

Turkkilaisen kahvin valmistus

Perinteisesti turkkilaisen kahvin valmistukseen tarvitaan sitä varten valmistettu pannu, joka on nimeltään cezve. Tämän tilalla voi käyttää mitä tahansa mahdollisimman pientä ja korkealaitaista kattilaa. Hätätilanteessa myös pieni kattila sopii sen keittämiseen.

Annos on myös huomattavasti pienempi verrattuna perinteiseen kahvikuppiin, joka on 150 ml. Turkkilaisen kahvikupin mitta on siitä noin puolet, eli 70 ml.

70 ml kylmää vettä
(sokeria)
1 rkl kahvijauhetta

Ainekset lisätään pannuun ja sekoitetaan. Sokeri lisätään valmistusvaiheessa: 1 tl miedosti makeaan kahviin ja 2 tl makeaan kahviin tai vaihtoehtoisesti kokonaan ilman sokeria.

Laita pannu liedelle ja keitä kunnes se lähes kiehahtaa. Tästä merkkinä on kahvin vaahtoaminen. Kaada ⅓ osaa kahvista kuppiin. Toista edellinen kaksi kertaa.

Turkkilainen kahvi – merkityksellinen juoma

Turkkilaisessa kahvissa oudostuttaa kupin pohjalta löytyvä hiekkamainen kahvijauhe. Meidän totuttuun tapaan kahvia ei ole tarkoitus sekoittaa.

Sokeri lisätään keittovaiheessa ja purut laskeutuvat kaatamisen jälkeen kupin pohjalle, eikä niitä ole tarkoitus syödä tai juoda. Perinteeseen se ei kuulu, mutta ne voi kaatovaiheessa myös suodattaa siivilän läpi pois.

Ihan alunperin kahvi keitettiin hiilloksella alumiinisella kahvipannulla pikkuhiljaa lämmittäen. Kaikkien taiteen sääntöjen mukaan kahvipavusta saadaan aromit parhaiten irti noin 90 asteisessa vedessä.

Suuremmat asteet polttavat pavun ja tuo herkästi kitkeryyttä kahviin. Hitaan lämmitystavan ansioista turkkilaisessa kahvissa saadaan pavuista parhaiten maut irti.

Osa aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa

Turkkilainen kahvi ei ole pelkästään juoma, vaan siihen liittyy paljon tapoja. Se on ottanut paikkansa myös välitöntä suojelua vaativassa aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa vuonna 2013.

Tätä ylläpitää Unesco, jonka suojelusopimuksen mukaan siihen kuuluu viisi osa-aluetta: suulliset perinteet ja ilmaisutavat, esittävä taide, yhteiskunnalliset käytännöt, rituaalit ja juhlatapahtumat. Luettelosta löytyvät turkkilaisen kahvin lisäksi muun muassa flamenco, katalonialaiset ihmistornit, Välimeren ruokavalio, kiinalainen Peking-ooppera, akupunktio ja moksibustio.

Kahvin juontiin liittyvät perinteet Turkissa pitävät sisällään vieraanvaraisuutta ja symboloivat ystävyyttä.

Juomalasin merkitys

Turkkilaisen kahvin juominen kaipaa aina seurakseen ystävää. Sitä juodessa vaihdetaan kuulumiset ja jaetaan parhaimmat juorut. Perinteisiin kuuluu vahvasti ajatus siitä, että kahvikupin ääressä puhutut asiat jäävät siihen hetkeen.

Juuret ulottuvat aina 1700-luvulle Sultan Suleimanin tuodessa kahvin mukanaan Jemenistä. Kahvin kanssa tulee tarjota pieni lasillinen vettä ja pientä makeaa.

Vesilasin merkityksestä kulkee monia eri tarinoita. Yksi tunnetuimmista kertoo tarkoituksen ulottuvan ottomaanien aikaan. Sulttaaneilla oli koemaistajia, jotka varmistivat ettei heidän ateriaa ole myrkytetty.

Kahvin maistaminen ei ymmärrettävästi ollut mahdollista. Turvallisuuden vuoksi sulttaani kastoi sormensa ensin kahvissa ja sitten juomalasissa. Kahvin sulautuminen vesilasiin antoi viitteitä onko siinä myrkkyä vai ei.

Kahvinpuruista ennustaminen

Yhtä olennainen asia vesilasin lisäksi kahvin juonnin yhteydessä on kahvinpuruista ennustaminen. Kun kahvi on juotu, kuppi tulee sulkea asetilla ja pyöräyttää kolme kertaa vastapäivään.

Kahvikupin pohjalle muotoutuu jäähtymisen jälkeen kuvioita, jotka kertovat asioita henkilön tulevaisuudesta. Esimerkiksi rusetin muotoinen kuvio kertoo onnellisesta tapahtumasta, joka pitää sisällään sitoutumista. Tämä voi tarkoittaa lähipiirissä häitä tai kihlautumista.

Käsilaukun muoto taas kertoo tulevasta palkankorotuksesta tai odottamattomasta potista rahaa. Samalla se kehottaa kuitenkin varovaisuuteen tuhlaamisen kanssa.

Ei pelkkä kupillinen kahvia

Seuraavan kerran, kun puet päällesi luottoneuleen ja kaipaat lämmikettä myös sisäisesti, niin kannattaa kokeilla kupillista turkkilaista kahvia. Maultaan tämä sopii loistavasti suomalaiselle, ainakin siinä tapauksessa kun purut suodatetaan pois.

Ne kuitenkin kannattaa jättää kupin pohjalle ja vilkaista miltä oma tulevaisuus näyttää.

Uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Sjöö Sandström Royal Capital uudistui

Ruotsalainen kellonvalmistaja Sjöö Sandström esitteli uudistuneen Royal Capital -kellomallin kahdessa eri värissä.

Suosittelemme

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...