Säänkestäviä klassikoita ja ajatonta suunnittelua tyylikkään naisen jalkaan

Kaupallinen yhteistyö: Palmroth

Suomen vuodenajat kesää lukuun ottamatta ovat yllättävän julmia jalkineille sateineen, loskineen ja liukkaine pakkaskeleineen. Erityisesti talven tulo saa tuskailemaan jalkinevalintojen kanssa. Varsinkin näin varttuneemmalla iällä, kenkien funktionaalisuus nousee entistä merkittävämmäksi tekijäksi, mutta ulkonäöstäkään ei haluaisi tinkiä.

90-vuotisjuhlaansa viettävä Palmroth on maailmanlaajuisesti tunnettu haastavien säiden jalkineiden valmistaja – tyylikkyydestä tinkimättä.  Palmrothin yksi motto onkin, että huono sää ei saa estää naista näyttämästä hyvältä. Erityisesti urbaanin kaupunkielämän myötä funktionaalisuuden tulee vastata myös yhä vaativampiin ulkonäkövaatimuksiin. ”Jokasään materiaalit” ja klassinen laatu ovat tehneet vuosien varrella Palmrothista suositun maailmanlaajuisesti.  Nykyään jopa 80% tuotannosta menee ulkomaille.

 

Palmrothin suunnittelu on ajatonta ja mallistot koostuvat klassikoista, jotka kestävä aikaa, kuitenkin aina uusien tuulahduksien kera. Suosituimmat Pertti Palmroth –malliston mallit ovat olleet valikoimissa jo useiden vuosien ajan. Nykyään Palmroth hakee myös entistä enemmän inspiraatiota historiansa aikana tehdyistä malleista ja esimerkiksi tulevissa juhla- ja kesäkengissä herätellään parhaita klassikoita uudelleen.

Kuitenkin uudenkin suunnittelun tavoitteena on aina luoda ajattomia klassikoita, jotka jäävät elämään. Palmrothin kenkien suunnittelu tapahtuu Tampereella ja design yhdistyykin saumattomasti laadukkaisiin materiaaleihin, käyttömukavuuteen ja suomalaiseen ammattitaitoon. Jalkineet valmistetaan Suomessa, lukuun ottamatta korollisia kenkiä, jotka valmistetaan pääosin Portugalissa.

Palmroth oli itselleni tuttu, vai pitäisikö kenties sanoa jopa legendaarinen, merkki jo entuudestaan, mutta heidän valmistamia jalkineita itselläni ei ole ollut aiemmin. Tästä syystä Palmrothin kenkien testailu oli loistava tapa tutustua heidän tuotteisiinsa tarkemmin. Testiin valikoitui kolme erilaista pari Palmrothin monipuolisesta valikoimasta.

Yksi erittäin helposti huomattava ominaisuus on, että kengät todellakin ovat suunniteltu vaativiin oloihin ja erityisesti kenkien pohjien pitoon on kiinnitetty huomiota. Eron huomasi selkeimmin silloin, kun vaihtoikin jalkaan toisen merkin kengät, joissa pohjan pitoa ei ollutkaan. Pito on ominaisuus, joka vaikuttaa myös julkisissa tiloissa sisällä liikkuessa, erityisesti jos kengänpohjat ovat märät. Kaikki kengät olivat myös erittäin miellyttäviä jalassa. Käyttökokemusta lisää se, että Palmrothilta on saatavissa varmasti oikea koko, sillä koot heillä juoksevat puolenkoon välein, ja pieniäkään kokoja ei ole unohdettu.

Arvostan Palmrothin materiaalien filosofiaa. Materiaalivalinnoilla taataan, että jalkineet ovat lämpimät eikä loskakeleilläkään tarvitse pelätä märkiä varpaita tai jalkineiden pilalle menemistä. Erityisesti waterproof-mokka on mielestäni oivallinen materiaali, sillä pidän mokasta jalkineissa, mutta usein monella valmistajalla mokka on myös arka talvikengän materiaalina. Materiaalina sekä Palmrothin nahka että mokka hylkivät vettä ja likaa, ja materiaaliin ei myöskään muodostu suolatahroja. Mokkanahkan huoltamiseen ja puhtaana pitoon riittää kuivana kevyt harjaus.

Yksi Palmrothin perinteisistä, historiallisistakin, materiaaleista on lakeri sekä ns. krokolakeri. Testaamissani Pertti Palmroth Classics –nilkkureissa klassikkomateriaali, krokolakeri, yhdistyy klassikkomalliin. Nilkkurit istuvat tukevasti jalkaan ja korko on juuri sopiva antamaan hieman ryhtiä, mutta kuitenkin siten, että kenkä tuntuu helpolta kävellä pidempiäkin matkoja. Jokasään lakeri osoittautui erittäin helppohoitoiseksi ja kestäväksi, eikä sadesäähänkään astuminen pelottanut lainkaan. Vuori tuntui myös pehmeältä ja sellaiselta, että se talvellakin jaksaa lämmittää. Krokolakeri materiaalina antaa hieman maustetta pukeutumiseen, hyökkäämättä silmille.

Kaikissa testaamissani kengissä jalkani tuntuivat nauttivan lämpimästä olosta, mutta Palmorthin mallistosta on lisäksi myös kenkiä, joissa on oikeasti paksu ja lämmin vuori, joita harvoin näemme tyylikkäissä naisten jalkineissa. Esimerkiksi testipareistani Palmroth Chelsea –nilkkurit ovat varustettu lämpimällä lammasvuorella. Täytyy sanoa, että testin perusteella vuori on todellakin lämmin ja pelastavat palelevat varpaat paukkupakkasilla varmasti. Lisäksi vuoren pehmeys tekee kengistä entistä mukavammat jalkaan. Nilkkureissa on myös erilliset venykkeet, joiden ansiosta kengät on helppo sujauttaa jalkaan. Nämä nilkkurit ovat valmistettu Suomessa ja ovat niillä Avainlippu-merkki.

 

Kolmannet testiparit olivat sirot korolliset nilkkurit. Näissä korot ovat jo 8-senttiset. Villimpien nuoruusvuosien jälkeen, jalkaan on talveksi nykyään valikoinut matalampia kenkiä, koska liukastelu ei enää houkutellut.  Tässäkin parissa on kuitenkin huomioitavaa, että pohja vaikuttaa pääsääntöisesti markkinoiden korkeakorkoisiin nilkkureihin verrattuna pitävältä jäisimmilläkin kaduilla. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan korkeiden korkojen käyttäminen talvella tuntuu oikeasti hyvältä ajatukselta.

Vaikka kenkä on siro ja korollinen, on kengissä kuitenkin kunnollinen fleece-vuori lämmittämään. Joustava varrensuun resori lisää käyttömukavuutta ja resorien ansiosta kengät ovatkin tuntuneet huomattavan pehmeiltä ja mukavilta jalassa. Korkeasta korosta huolimatta kengät ovat miellyttävät kävellä.

Testin perusteella on helppo todeta Palmrothin valikoiman olevan täynnä loistavia valintoja haastavien säiden jalkineiksi, joissa niin tekniset ominaisuudet, käyttömukavuus kuin ulkonäkökin on tarkkaan mietittyä. Jos joku minulta nyt kysyisi sopivaa merkkiä talven kengiksi, vastaisin nopeasti Palmroth. Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi laitan paljon painoarvoa kenkien lämpimille vuorille sekä pitäville pohjille. Palmroth todellakin valmistaa klassisen tyylikkäitä sään ja katseen kestäviä naisten jalkineita. Omat Palmroth-klassikkosi voit ostaa helposti vaikkapa verkkokaupasta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Legendaarinen AC Cobra tekee paluun – tarjolla myös täyssähköinen versio

Legendaarinen 60-luvulla ensimmäisen kerran esitelty urheiluauto AC Cobra tekee paluun markkinoille, mutta tällä kertaa V8-moottorin tilalle on tarjolla sähkömoottori. Ensimmäisen...

Tyylillä asfalttiviidakkoon – kasvojenkohotuksen saaneen Bentley Bentaygan erottaa parhaiten takapäästä

Katumaasturien suosion puolesta puhuu monta asiaa. Yksi niistä on se, että jopa Bentleyn myydyin malli edustaa nykyään tätä kategoriaa....

Audin suosikki-SUV sai faceliftin – uutta nokkaa täydentävät perässäroikkujia varoittavat takavalot

Audin suosittu Q5-katumaasturi on edennyt tätä nykyä toiseen sukupolveensa, joka on ollut markkinoilla kolmisen vuotta. Nyt SUV saa faceliftin,...

Bongaatko erot – Suzukin uusi hybridi-SUV on Toyota RAV4 valepuvussa

Suzukilla on oma ostajakuntansa myös Euroopan markkinoilla, vaikka merkin mallivalikoima on todella pieni isompiin tekijöihin verrattuna. Nyt Suzukin tarjonta...

Ferrari Testarossa oli 80-luvun väärinymmärretty autoikoni

Moni 80-luvulla elänyt muistaa Ferrari Testarossan lukuisista julisteista, pienoisautoista ja tietenkin myöhäisillan tv-viihteenä Miami Vicesta. Miksi jotkut ovat kuitenkin...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...