Porsche

Porsche, virallisesti Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, on vuonna 1931 perustettu saksalainen autoja valmistava yhtiö, jonka pääomistajia ovat Porschen ja Piëchin suvut. Sen perusti Ferdinand Porsche, joka oli ensimmäisen Volkswagenin suunnitellut insinööri. Yhtiö sijaitsee Zuffenhausenissa, Stuttgartin kaupungin alueella.

Porsche tunnetaan erityisesti takamoottorisista GT- ja urheiluautoistaan. Kahden viime vuosikymmenen aikana se on kuitenkin laajentanut merkittävästi liiketoimintaansa, ja nyt yhtiön pääpaino on katumaasturibuumin tyydyttämisessä Macan ja Cayenne-malleilla. Myös ylellinen Panamera-sedan on kilpailemassa rahakkaista ostajista Porschen mallivalikoimassa perinteisempien urheilumallien rinnalla.

Kovimmat Porsche-fanit tulevat tietenkin aina rakastamaan ikonista 911-mallia, joka eri variaatioineen on ollut tuotannossa jo 60-luvun puolesta välistä lähtien. Totuus on kuitenkin siinä, että nykyään kaksioviset autot ovat jääneen rajusti taka-alalle, minkä johdosta Porschekin takoo parhaimman tuloksensa muilla malleilla. Porsche-kaupan asiakas tietään kuitenkin sydämessään, että jokaisessa merkin mallissa on tallella sitä 911-mallin taikaa.

Vaikka ydintuotantoalue sijaitseekin Stuttgartin suunnalla, niin Cayenne ja Panamera -mallit valmistetaan Saksan Leipzigissä. Myös Porschen katumaasturien osia valmistetaan Volkswagenin Touareg -tehtaalla Bratislavassa Slovakiassa. Onpa Boxster ja Cayman -tuotantoa nähty myös Valmet Automotiven tehtaalla Suomessa vuosina 1997-2011, kunnes seuraavana vuonna näidenkin mallien tuotanto siirtyi Saksaan. Nykyisellään Porchen mallivalikoima sisältää mallit kuten 718 Cayman, Cayenne-mallit perusmallista aina Turbo S E-Hybrid Coupe -lippulaivamalliin, 718 Boxster, 911-mallit, jotka pitävät sisällään Targa, Turbo ja GT3 -versiot. Lisäksi tuotannosta löytyvät myös Panemera, Taycan ja Macan -mallit.

Suomessa Porschen maahantuojana toimi 1970-luvun loppupuolelle saakka Wihuri-yhtymän Volkswagen-osasto, ja sittemmin helsinkiläinen Sports Car Center Oy. Porschet eivät kuuluneet säännölliseen tuontiohjelmaan, vaan niitä tuotiin maahan vain erikoistilauksesta yksittäiskappaleina. Esimerkiksi koko 1970-luvun aikana Suomessa saatiin ensirekisteröityä 13 Porsche-autoa.

Lue lisää