OmaLine-mittapaita

Kaupallinen yhteistyö: OmaLine

Viime syksynä markkinoille tullut mittapaitatoimittaja OmaLine on toistaiseksi tuntemattomampi tapaus. Kyseessä on kokeneiden suomalaisten liikemiesten perustama yritys, jonka liikeideana on tarjota laadukkaita mittapaitoja kohtuuhintaan. Hintahaarukka pyörii mittapaitatoimittajien keskiluokassa, eli hyvän paidan laatukankailla saa noin 150 eurolla.

OmaLine-konsepti

OmaLine-mittapaidan tilaamisprosessi on selkeä, jota käyttävät useat mittapaitavalmistajat:

  • Sopivan paitarungon valinta (valitaan parhaiten istuva sovituspaita, johon muutokset tehdään)
  • Mittojen ottaminen ja muutosten merkintä paitarungon mittoihin nähden
  • Kankaan valinta
  • Yksityiskohtien (kuten napit, tikkaukset, kaulusmallit, hihamallit) valinta

Siinäpä se. Valmis paita toimitetaan postissa reilussa kuukaudessa.

Kokemukset tilausprosessista

Haastattelin OmaLinen taustajoukkoa Tampereella mittapäivän lomassa viime vuoden loppupuolella. Jutustelun lomassa OmaLinen mittamestari Jonas Jokilehto otti minusta mitat ja valitsimme hänen kanssaan kaksi erilaista paitaa. Itse mittausprosessi kesti vajaat puoli tuntia ja sen aikana Jonas kertoi miksi mikäkin mitta otetaan. Tämä on etenkin ensikertalaiselle arvokasta informaatiota, koska harvoin tulee ajatelleeksi mistä istuvuus koostuu.

Otin mittapaitojen niskaosaan myös nimiöinnin.
Otin mittapaitojen niskaosaan myös nimiöinnin.

Mittausten jälkeen siirryimme kangaspakkojen äärelle. Tässä vaiheessa oli hyvä tietää millaiseen käyttöön paitoja on ajatellut, sillä Jonas kaivoi sitä mukaa sopivaksi katsomiaan kankaita kangaspakoista. Itse päädyin tilaamaan vaatekaapin klassikon eli valkoisen kauluspaidan, sekä vapaa-ajankäyttöön ruudullisen paidan, jollaisia minulla ei entuudestaan juuri ollut.

Valkoiseen kauluspaitaan otin helmiäisnapit ja kevyesti teksturoidun kankaan.
Valkoiseen kauluspaitaan otin helmiäisnapit ja kevyesti teksturoidun kankaan.

Kankaiden jälkeen siirryimme yksityiskohtiin. Valkoisessa kauluspaidassa pitäydyin yksinkertaisuudessa, eli otin ns. cut-away -kauluksen, normaalit kalvosimet, helmiäisnapit (MOP, mother-of-pearl) ja kevyesti teksturoidun pikee-henkisen kankaan.

Suosittelemme

Mittapaitaan voi valita monipuolisesti persoonallisia yksityiskohtia, kuten esim. kontrastikankaat ja hihansuun mallin.
Mittapaitaan voi valita monipuolisesti persoonallisia yksityiskohtia, kuten esim. kontrastikankaat ja hihansuun mallin.

Siniruudullisessa paidassa otin enemmän vapauksia valitsemalla hihansuun sisäpuolelle ja hihanappilistaan kontrastikankaan, sekä erilaisen hihamallin (OmaLinen termeillä Y-kalvosin). Näillä pienillä muutoksilla sain persoonallisemman paidan, joka ei kuitenkaan hypi silmille.

Kun paidat oli speksattu, jäin odottamaan toimitusta. Koska tein tilauksen joulun alla, oli toimitusaika normaalia hieman pidempi tehtaan lomista johtuen ja tämä kerrottiin selkeästi etukäteen. Paidat tulivat lopulta helmikuun alkupuolella postipakettina kotiovelle.

OmaLinen mittapaidat tulivat postipakettina kotiovelle.
OmaLinen mittapaidat tulivat postipakettina kotiovelle.

Mittapaidat, mitä hyvää ja mitä parannettavaa?

Paitojen ensituntuma oli laadukas, ompelujäljessä ja viimeistelyssä ei ollut moitteen sijaa. Pienenä miinuksena huomasin, että muoviset kaulusluut oli ommeltu kaulusten sisään, kun mittapaidoissa olen tottunut siihen, että kaulusluut ovat irrotettavat. Varovaisella tikkausten avaamisella kaulusluut saa toki pois.

Ensitöikseni pistin kauluspaidat pesuun, sillä puuvillalla on tapana hieman kutistua. Pesun jälkeen silitin paidat nähdäkseni miten niiden kankaat käyttäytyvät. Ruutupaidan kangas oli helposti siliävää sorttia, kun taas valkoisen kauluspaidan kangas ei. Valkoisen paidan silitysominaisuudet paranivat pesujen myötä, joten noin viidennen pesukerran jälkeen sain sen vaivattomasti sileäksi.

OmaLinen ruutupaita on helppohoitoinen, eli sen voi heittää päälle silittämättä.
OmaLinen ruutupaita on helppohoitoinen, eli sen voi heittää päälle silittämättä.

Mittapaidan tärkein ominaisuus on tietenkin istuvuus. OmaLinen mittapaitojen kohdalla asia oli hartialinjan osalta hyvin kunnossa. Paita istui hyvin, hihat olivat juuri oikean mittaiset ja kaulus laskeutui nätisti päälleni. Kainaloiden alla oli hieman liikaa väljyyttä makuuni (ts. hieman liian matala kädentie), joka kaipaa seuraavalla tilauskierroksella säätämistä.

Paidan helma oli puolestaan useita senttejä liian väljä. Tämä on itseasiassa usean edullisen mittapaitatoimittajan helmasynti, koska mikään ei ole niin ikävää kuin liian kireä paita. Paitaa on helpompi kaventaa kuin leventää, joten tämän varman päälle pelaamisen periaatteessa ymmärtää, mutta mittapaidoissa sitä odottaa täydellistä istuvuutta kertalaakista.

OmaLine-mittapaidat.
OmaLine-mittapaidat.

Tässä vaiheessa on hyvä todeta neljän mittapaitatoimittajan kokemuksella, että ensimmäinen mittapaita on harvoin täydellinen. Tähän vaikuttavat paitsi mittaustavat, myös tehtaiden tapa tulkita mittatietoja ja kolmanneksi omat mieltymykset istuvuuden suhteen valkenevat ajan myötä.

Kun kerroin omista havainnoistani, OmaLine tarjoutui välittömästi toimittamaan uudet paidat.

Yhteenveto

Olen käyttänyt OmaLinen mittapaitoja nyt muutamia kuukausia, jonka pohjalta voin todeta OmaLinen olevan varteenotettava vaihtoehto. OmaLinen vahvuuksia ovat hyvä tehdaslaatu, laaja kangasvalikoima ja liikkuva konsepti, jossa heidän mittamestarinsa on valmis liikkumaan eri paikakunnille mittapäivän merkeissä.

Se missä OmaLinella on vielä tekemistä on tuntemattoman brändin lisäksi yksityiskohtien hiominen, esimerkiksi kaulusluiden osalta. Irtokaulusluiden pitäisi olla mittapaidassa lähtökohta. Mittatoleranssien osalta kerrytän kokemuksia vielä toisen tilauskierroksen verran, jolloin näen miten lähelle täydellistä istuvuutta pääsemme.

Tärkein mittari näyttää kuitenkin vihreää valoa. Paidat ovat päätyneet pienten muutostöiden jälkeen säännölliseen käyttöön.

Lue lisää