Nollasta sataan alle 1,9 sekunnissa ja kahteensataan F1-autoa nopeammin – täyssähköinen Pininfarina Battista latasi tiskiin tuotantoautojen uudet ennätykset

Pininfarina Battista on legendaarisen muotoilustudion perustajan kunniaksi nimetty kuvankaunis hyperauto, joka on myös hypernopea kroatialaisen Rimacin toimittaman sähkötekniikan ansiosta. Nyt Battistalla tehtiin tuotantoautojen uusia kiihtyvyysennätyksiä.

Suorituspaikkana toimi Dubai Autodrome, jossa Battista vieraili auton Arabiemiraattikuntien ensiesittelyn merkeissä. Näissä maissa riittää potentiaalisia ostajia noin kahden miljoonan euron hintaiselle hyperautolle, joten Pininfarina pisti parastaan ja latasi tiskiin peräti kuusi maailmanennätystä tuotantoautojen kategoriassa.

Niistä suurin osa koskee kiihtyvyyttä. Nollasta sataan tykitettiin vain 1,86 sekunnissa, ja kahdensadan nopeus saatiin tauluun 4,79 sekunnissa. Lukemat kuulostavat lähes järjettömiltä katuautoon, ja sitä ne ovatkin. Battista kiihtyy nimitäin kahteensataan nopeammin kuin tämänhetkiset F1-kilpurit.

Toisin kuin monessa tavallisemmassa sähköautossa, Pininfarinan meno ei siis hyydy kovemmissakaan nopeuksissa. Myös negatiivinen kiihtyvyys on kunnossa, ja tässäkin lajissa tehtiin uusi ennätys. Battista pysähtyi 100 kilometrin tuntinopeudesta vain 31 metrissä, mikä on lyhyempi matka kuin millään tähänastisella tuotantosähköautolla. Toimintasäde on puolestaan 476 kilometriä tai 296 mailia amerikkalaisen EPA-normin mukaan, eli myöskin uusi maailmanennätys sähköisten hyperautojen kategoriassa.

Suosittelemme

Ennätysten taustalla piilee Rimacin kehittämä sähkövoimalinja, jossa pääroolia näyttelevät torque vectoring -toimintoon kykenevät neljä sähkömoottoria. Kokonaisteho on huimat 1900 hevosvoimaa, kun taas maksimivääntöä riittää vähintään yhtä massiiviset 2340 newtonmetriä. Pininfarina mainostaa myös, että hyperauton ajettavuuden pitäisi olla erityisen tasapainoista täydellisesti optimoidun painonjakauman ja matalan painopisteen ansiosta.

Tästä huolimatta Battista on kuulemma sähköinen hyper-GT, eli kyseessä ei ole mikään karu rataraaseri. Virallisesti kellotettua huippunopeutta autolle ei päästy Dubaissa mittaamaan, mutta senkin pitäisi olla 350 km/h:n luokkaa. Tässä suhteessa tekniikanluovuttaja Rimac pani vielä paremmaksi, koska sen valmistamalla Neveralla yllettiin äskettäin peräti 412 km/h:n huippuihin.

LähdeCarscoops

Lue lisää