Miksi sähköautopaloja on vaikea saada sammutettua?

Nyt kun sähköautot ovat toden teolla alkaneet yleistyä liikenteessä, on noussut myös aiheellinen huoli niiden aiheuttamista aivan uudenlaisista ongelmista onnettomuustilanteissa.

Kaikenlaisten ajoneuvojen turvallisuuden kannalta tulipalot ovat harvinaisia, mutta sitäkin pelottavampia tapahtumia. Sähköajoneuvojen suosion räjähdysmäisestä kasvusta johtuen myös niiden aiheuttamat tulipalot ovat nousseet otsikoihin ympäri maailmaa. Olemme jo aikaisemmin ehtineet tottua siihen, että ajoneuvojen tulipalojen todennäköisin lähde johtuu useimmiten jonkinlaisesta törmäyksestä.

Tärkeimpiä syitä sähköautopalojen taustalla on kuitenkin litiumioniakkujen ainutlaatuinen kemiallinen koostumus, jonka vuoksi näitä paloja on vaikea sammuttaa. Johtaviin sähköautovalmistajiin kuuluvan Teslan mukaan polttomoottorikäyttöiset ajoneuvot syttyvät peräti 11 kertaa todennäköisemmin tuleen kuin sähköautot. Todellisuudessa suhdeluku lienee tilastoissa vain jonkin verran sähköajoneuvojen eduksi.

Teoreettisesti sähköajoneuvot eivät ole alttiimpia syttymään tuleen verrattuna polttomoottoriautoihin. Huolenaiheena on kuitenkin se, että kun nämä tulipalot alkavat, ne ovat itse asiassa kemiallisia paloja, joita on vaikea sammuttaa perinteisin konstein turvallisesti ja nopeasti. Huolenaiheeksi nousee tällöin erityisesti sähköautojen akkujen lataamiseen tarvittava korkea jännite, joka voi yhdistyä auton käytön aikaansaamiin korkeisiin lämpötiloihin.

Korkean lämmön lisäksi nämä akut voivat palaa paljon pidempään kemiallisen koostumuksensa vuoksi. Sähköajoneuvopalojen sammuttamisessa joudutaankin käyttämään moninkertainen määrä sammutusvettä tavanomaisiin paloihin nähden. Pidempään kestävät tulipalot merkitsevät myös sitä tosiasiaa, että sähköajoneuvopalot vaativat paljon enemmän resursseja palomiehiltä, jotka joutuvat käyttämään ylimääräisiä työtunteja palon sammuttamiseen.

Suosittelemme

Eräs ongelma piilee myös siinä, että litiumioniakut eivät myöskään yleensä syty heti, jos ongelmia ilmenee. Bensiini sen sijaan syttyy palamaan sillä hetkellä, kun se kipinöi. Tämä tarkoittaa, että sähköajoneuvojen akkujen syttymisen viiveestä johtuen litiumioniakut voivat ensin vaurioitua, ja vasta myöhemmin jossain aivan toisessa paikassa syttyä palamaan tuhoisin seurauksin.

Teslan kaltaiset sähköajoneuvovalmistajat ovat myös kehittäneet järjestelmiä, jotka on suunniteltu varoittamaan kuljettajia uhkaavista akkuvioista antamalla riittävästi aikaa kuljettajalle pysähtyä ja poistua ajoneuvosta. Tesla on myös pyrkinyt vakuuttelemaan asiakkailleen, että akkuja ja niiden rakenteita ympäröivät erityiset palomuurit ja alustan suojapanssarit estävät tulen leviämisen ohjaamoon saakka.

LähdeYoutube

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Tyyliniekan uusimmat