Mercedes-Benz

Mercedes-Benz on kiistatta eräs kaikkien aikojen tunnetuimpia edustustason autonvalmistajia maailmassa. Saksan Stuttgartissa pääkonttoriaan pitävä Mercedes on yhdistetty hieman arvokkaampiin autoihin jo merkin alkuajoista lähtien. Mercedeksen mainoslause kuuluukin The Best or Nothing, eli paras tai ei mitään. Mercedes on tänä päivänä yksi maailman johtavista ylemmän keskiluokan autonvalmistajista. Mercedes-Benz on ollut olemassa kyseisellä nimellä vuodesta 1926 saakka, mutta merkin juuret ulottuvat pitkälle 1800-luvun puolelle.

Karl Benz ja Gottlieb Daimler kehittivät kumpikin tahollaan nopeakäyntisen moottorin ja auton 1880-luvulla. Vuonna 1902 DMG sai kokonaan uuden tuotenimen Mercedes. Nimi tuli itävaltalaisen liikemiehen Emil Jellinekin tyttären lempinimen mukaan. Vuonna 1926 nuo Saksan kaksi johtavaa, ja kaksi maailman vanhinta autojen valmistajaa yhdistivät toimintansa, ja Daimler-Benz syntyi. Mercedeksen historiaa on varjostanut toinen maailmansota, jolloin Natsi-Saksan, ja itse Adolf Hitlerin luottomerkki oli Mercedes-Benz.

Toisin kuin kotimaansa kovimmat kilpailijat Audi ja BMW, Mercedes tunnetaan varsin monipuolisena ajoneuvovalmistajana. Vaikka Mercedes-Benz tunnetaan parhaiten henkilöautoistaan, niin laajaan repertuaariin kuuluvat myös katumaasturit, maastoautot, kilpa-autot, sekä hyötyajoneuvopuolelta pakettiautot, linja-autot ja kuorma-autot.

Tällä hetkellä pelkästään henkilöauto ja katumaasturi -valikoimiin kuuluu 19 erilaista automallia, joista osa on malleina ollut tuotannossa useiden vuosikymmenten ajan, kuten legendaarinen ja pitkään miltei ulkoisesti muuttumattomana pysytellyt G-sarja. Mercedes-Benz omistaa nykyisin myös legendaarisen AMG-virityspajan, joka tuli tunnetuksi entistäkin suorituskykyisemmiksi muutelluista Mercedes-malleista.

Mercedes-Benz on onnistunut miltei kaikkina vuosikymmeninään luomaan ikimuistoisia automalleja. Klassisiin malleihin kuuluvat mm. 770K, 500K, 300SL ja 190SL. Uudemmista jo vahvan jalanjäljen jättäneistä malleista mainittakoon S-, E- ja C-luokka. Historiansa aikana Mercedes on valmistanut autoja peräti 30 maassa, ja viidessä eri maanosassa. Maihin kuuluvat mm. Venäjä, Vietnam, Australia, Kanada ja Suomi, jonka Uudenkaupungin Valmet Automotiven tehtaassa on valmistettu uutta A-sarjaa (W176) vuodesta 2013 asti. A-sarja on samalla myös ensimmäinen Mercedes-Benzin Suomessa valmistettu henkilöauto.

Lue lisää