Kun mies aidot jalkineet sai

Kaupallinen yhteistyö: Anderssen & Kurki

Aikaisemmin Ajaton ajautui nykyisen, varsin karun kenkävalikoimani äärelle. Noiden rikkinäisten jalkahikiansojen, jalkineiden irvikuvain, parissa tein suunnitelman panostaa jatkossa laatuun myös jalkineissa.

Tie vei eräänä aamuna kohti Vaasaa, sillä kaupungin laatukenkäkauppojen kruunaamaton hallitsija, Anderssén & Kurki oli lupautunut auttamaan minua tehtävässäni. Herrojen kenkäkauppa on perustettu 2014 ja opiskelijakaveruksia kiinnostavat laatu sekä kengät. Valikoimissa on muun muassa hinta-laatusuhteeltaan erinomaiseksi luonnehdittuja brittiläisen Loaken kenkiä. Kaupassa minut vastaanotti Joel Anderssén.

Anderssén & Kurki, Vaasa

Miten tunnistaa laatujalkineen?

Yksi lähtökohta on kengän reunassa näkyvä ommel. Kengän pohjat on tällöin ommeltu paikalleen pelkän liimaamisen sijaan. Tämä mahdollistaa pohjien vaihtamisen eli lisää kenkien käyttöikää. Liimapohjilla varustetut kengät eivät myöskään hengitä niin hyvin kuin tällaiset reunospohjatut. Pohjausmenetelmästä käytetään nimeä Goodyear welt. Tällaisella rakenteella tehty kenkä voi kestää vuosikymmeniä, kun täysin liimatut kengät kestävät vain joitakin vuosia, kertoo Ville Raivion mainio Klassikko-kirja.

Loaken laatujalkineita

Toinen tärkeä juttu on tarkastella kengän nahkaa (joka poikkeuksetta on laatujalkineen materiaali). Karkeasti ottaen ne voidaan jakaa kahteen kastiin: Sileään eli ’normaaliin’ nahkaan sekä mokkanahkaan, joka tarkoittaa käytännössä vuodan toista puolta. Huonolaatuinen nahka on Joelin mukaan esikäsitelty jotenkin (corrected grain leather). Full grain -nahka on puolestaan ehtaa tavaraa. Näin se myös vaatii hoitoa, mutta tästä vastineeksi saa käytön myötä kauniisti patinoituvan kengän.

Suosittelemme

Yksi oleellisimmista asioista on löytää istuva kenkä. Uuden kengän on hyvä puristaa hieman, koska nahka venyy aluksi. Suutarilla voi tarvittaessa venyttää nahkaa leveyssuunnassa, jos kenkä puristaa vielä kuukauden käytön jälkeen.
Jalka ei saa olla kengässä höllästi, eikä kantapää saa nousta kantakupista. Löysä kenkä on pirullinen tuttavuus askeltaessa. Loaken kengissä on tarjolla kapeita (E), normaaleja (F) ja leveämpiä (G) lestejä. E istuu harvemmille, mutta G tarjoaa hyvän vaihtoehdon leveämpiräpyläiselle.

Jalkineiden valinta

Loaken kengät sovituksessa

Sovitin kahta kenkämallia: Badmintoneita, joka on brogue-koristuksin varustettu derby-kenkä kumipohjalla (kuvassa yllä oikeassa laidassa) sekä Perth-derbyjä – mokkanahkainen tuttavuus nahkapohjalla (kuvassa jalassani sekä jalkojeni välissä).

Derby ja oxford tarkoittavat kahta peruskenkämallia, joiden erot ovat rakenteessa, nauhoituksessa ja rei’issä. Oxford on juhlallisempi. Brogue-koristukset tarkoittavat puolestaan kengän päällä olevia reikäkoristuksia, joita on hyvin erilaisia. Itseäni broguet eivät jostain syystä erityisesti lämmitä. Brogue-rei’itys tuo kylläkin arkisempaan suuntaan heittävää tekstuuria kenkään eli sillä on ehdottomasti paikkansa.

Arkisempaa tekstuuria päädyin hakemaan tässä tapauksessa kuitenkin mokkanahasta eli Perth-jalkineista. Vaikka esimerkiksi Loaken Aldwych-oxfordit ovatkin erittäin tyylikkäät jalkineet, sopivat ne omaa pukeutumistani muodollisempaan kokonaisuuteen.

Jo kenkiä sovittaessa huomasi, että nyt puhutaan jalkineista sanan oikeassa merkityksessä. Kenkien käpistelykokemus oli aivan toista luokkaa kuin muovipopoissa, puhumattakaan siitä, kun kengät sai jalkaansa.

Hymy suupielessä ja laatujalkineet kainalossa suuntasin kulkuni kotia kohti. Seuraavassa osassa esittelen tarkemmin valitsemani Perth Brown Suede -derbyt.

Lue lisää