Kuinka kellomaailman klassikko Reverso sai alkunsa?

Kellomaailma tuntee monia klassikoita, joista yksi on sveitsiläisen kellonvalmistaja Jaeger-LeCoultren Reverso. Mutta kuinka kaikki sai oikein alkunsa?

Monet tämän päivän tyyliin ja kelloihin liittyvät asiat liittyvät tavalla tai toisella sotilaallisiin lähtökohtiin tai inspiraatioihin, kuten vaikkapa Cartier Tank, mutta mukana on myös ripaus käytännön tarpeita. Tästä hyvä esimerkki on nappikauluspaita, joka ratkaisi 1800-luvun loppupuolella hevospooloa pelanneiden ongelman läpättävistä paidankauluksista. Tuohon aikaanhan paidankaulukset olivat mallia sotilaallisen särmät, jotka sitten pelin tuoksinassa hankasivat ikävästi kaulaa ja läpsyivät epäsotilaallisesti ylös-alas. Ongelman ratkaisuna oli pehmeät kaulukset napinlävillä, joista kauluksen kärjet saatiin kiinnin paidan miehustaan.

Lean Garmentsin button down 2.0 toteutetaan kahdella eri kankaalla; chambray (vasen) ja university stripe.

Klassikoksi nappikaulukset teki yhdysvaltalainen John Brooks, kun hän näki Englannin vierailullaan kyseisiä paitoja ja toi niitä muutaman mukanaan kotimaahansa. John Brooks sattui olemaan amerikkalaisen Brooks Brothers -vaatetehtaan omistaja, joka näki uudessa kauluksessa bisnesraon ja loppu olikin historiaa. Sen jälkeen nappikauluspaidasta on tullut tyylimaailman suurimpia ikoneja lukuisten eri valmistajien toimesta.

Reverso syntyi tarpeeseen

Toinen hevospoolon osoittama ongelma tuli eteen muutamia vuosikymmeniä myöhemmin, kun rannekellot yleistyivät ensimmäisen maailmansodan mainingeissa ja alkoivat vallata alaa taskukelloilta. Tuolloin sveitsiläinen liikemies ja kellojen keräilijä (jotkin lähteet mainitsevat hänen toimineen tuohon aikaan myös LeCoultren edustajana) César de Trey matkusti Intiaan ja seurasi siellä brittiarmeijan upseereiden hevospoolon pelaamista. Pelin jälkeen de Trey keskusteli pelin tiimellyksessä kellonlasinsa rikkoneen brittiupseerin kanssa, joka kannusti de Treyn luomaan kellon, joka kestäisi hevospoolon pelaamista.

de Trey kertoi asiasta Jacques-David LeCoultrelle, jonka perheyritys LeCoultre (perustettu vuonna 1833) oli noussut Jura-vuoristossa sijaitsevan Vallee de Jouxin maineikkaimpien kellonvalmistajien joukkoon. LeCoultre kääntyi puolestaan pariisilaisen Edmond Jaegerin puoleen, jonka kanssa LeCoultre oli kehittänyt ultraohuita koneistoja vuodesta 1903 alkaen.

Suosittelemme

Art Deco -henkeä tulvivan Reverson suunnittelijaksi löytyi ranskalainen René-Alfred Chauvot, jonka mullistavan idean liuku- ja kääntömekanismin omaavasta kellosta LeCoultre toteutti yhdessä de Treyn kanssa. Käytetty koneisto oli puolestaan LeCoultren ja Jaegerin yhteistyön tuotos. Reverso patentoitiin 4. maaliskuuta vuonna 1931.

Historiallisena kuriositeettina voidaan mainita myös se, että de Trey ja tuohon aikaan Patek Philippen hallituksessa istunut LeCoultre myivät kahdeksan Reverson kellonkuorta Patek Philippelle, joista kaksi on tänä päivänä näytillä Patek Philippen museossa.

JLC Reverso

Reverso synnytti Jaeger-LeCoultren

Suurin historiallinen lopputulos Reverson keksimisen ohella on se, että tämän myötä vuosikymmeniä yhteistyötä tehneet Jaeger ja LeCoultre yhdistivät voimansa, jonka myötä vuonna 1937 syntyi virallisesti Jaeger-LeCoultre – kellonvalmistaja, jonka kirkkaimpana tähtenä tuikkii tänäkin päivänä Reverso.

Suomessa Jaeger-LeCoultren kelloja myy Lindroos.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tulossa: Kelloharrastajien juhlakello 10-vuotisen taipaleen kunniaksi

Kelloharrastajat-yhteisö perustettiin kymmenen vuotta sitten vuonna 2013 ja saavutusta juhlistetaan S.U.F Helsinki x KH 10v -juhlakellolla.Kymmenen vuotta on pitkä aika, joka on Kelloharrastajien kohdalla...

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurkottavat Ruotsin markkinoille

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurottavat Ruotsin markkinoille joulukuussa avautuvan Watches of Scandinavia -konseptimyymälän mukana. Watches of Scandinavia kokoaa yhteen 12 skandinaavista kellomerkkiä Tukholman...

ProPilot X Calibre 400 Laser – väriloistoa ilman väriä

Oris esitteli uuden ProPilot X Laser -kellomallin, jonka värikäs ja eläväinen kellotaulu on tehty kellopiireissä ennennäkemättömällä lasertekniikalla käyttämättä tippaakaan väriaineita. 

Jukka Haapalainen ja Baume & Mercier yhteistyöhön

Richemont-luksuskonserniin kuuluva ja yksi vanhimpiin sveitsiläisiin kellomerkkeihin lukeutuva Baume & Mercier on aloittanut yhteistyön tanssija Jukka Haapalaisen kanssa. Lähes kaikki luksusmerkit luottavat yhteistyön voimaan, mitä...

Tyyliniekan uusimmat