Ikimuistoinen muoti Oscar-gaalassa

Oscar-gaala on elokuvamaailman yksi tärkeimmistä vuosittaisista tapahtumista, jota seuraavat miljoonat katsojat ympäri maailman. Oscar-gaalaa on järjestetty jo lähes 100 vuotta: ensimmäiset kultaiset Oscar-pystit jaettiin vuonna 1929. Oscar-gaalassa Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa Oscar-palkinnot 24:ssä eri kategoriassa. Gaalan arvostetuimpia palkintoja ovat muun muassa paras elokuva, paras ohjaus, paras miespääosa ja paras naispääosa. Kaikkein eniten Oscar-patsaita, 11 kappaletta, ovat voittaneet kolme elokuvaa: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) ja Taru Sormusten Herrasta: Kuninkaan paluu (2003).

Palkintojen jaon lisäksi gaalan kiinnostavinta antia on tietenkin näyttelijöiden valitsemat iltapuvut. Oscar-gaalan punaista mattoa pitkin astelevat tähdet suorastaan kilpailevat siitä, ketkä saavat eniten kehuja asuvalinnoistaan. Joka vuosi gaalassa nähtyjä asuja niin ylistetään kuin arvostellaan. Yleensä eniten huomiota saavat naisten valitsemat iltapuvut, mutta myös miestähtien rohkeat valinnat huomataan.

Ennalta-arvattavuus Oscar-gaalassa

Alan ykköstapahtumana pidettävä Oscar-gaala järjestetään kaikkien muiden merkittävien palkintogaalojen jälkeen, minkä takia sen palkintojen saajat ovat usein hyvin ennalta arvattavissa. Vaikka joukkoon mahtuu aina yllätyksiä, juuri ennalta-arvattavuus vie Oscareilta jännitystä – myös vedonlyönnissä.

Oscar-gaala on suosittu tapahtuma vedonlyöjien keskuudessa. Vuoden 2020 gaalan vedonlyöntikertoimet olivat todella pienet, sillä vedonlyöjät uskoivat gaalan olevan ennalta-arvattava. Suomalaiset vedot Oscareissa 2020 heijastivat samaa kaavaa: vedonlyöntikertoimien perusteella pääpalkintojen voittajat näyttivät selkeitä jo etukäteen. Suosituimpia kohteita ovat gaalan arvostetuimmat kategoriat, mutta tarjolla on myös runsaasti muita eri kohteita, joilla voi hakea ennalta-arvattaviin kategorioihin verrattuna lisää jännitystä.

Odotetusti vuoden 2020 gaalassa parhaan miespääosan pystillä palkittiin Joaquin Phoenix roolistaan Jokeri-elokuvassa. Parhaan naispääosan Oscarin nappasi Renée Zellweger elokuvasta Judy. Parhaan elokuvan palkinnon ja parhaan kansainvälisen elokuvan palkinnon vei eteläkorealainen Parasite.

Koska itse palkintojenjako on usein ennalta-arvattavaa, tuovat tähtien asuvalinnat gaalan seuraamiseen lisää säpinää. Vaikka muoti on aina jossakin määrin subjektiivista, jotkut Oscar-gaalassa nähdyt asut ovat jääneet historiaan, ja niitä kehutaan ja muistetaan vuosi toisensa jälkeen.

Ikimuistoisimmat asut Oscar-gaalassa

Vuosien varrella Oscar-gaalan punaisella matolla on nähty toinen toistaan säväyttävimpiä luomuksia, eikä gaalan pukuloisto ei koskaan jätät kylmäksi. Oscar-gaalassa nähdään sekä viimeisintä huutoa olevia moderneja asuja kuin myös klassisia, ajan hammasta kestäviä elegantteja luomuksia.

Mieleenpainuvimmat asut menneiltä vuosikymmeniltä

Vuoden 1954 Oscar-gaalassa parhaan naisnäyttelijän pystin elokuvasta Loma Roomassa pokannut Audrey Hepburn loisti upeassa Givenchyn valkoisessa pitsimekossa. Hepburnin klassikkomekko nähtiin sekä itse elokuvassa että Oscar-gaalassa. Kyseinen mekko huutokaupattiin vuonna 2011 muhkeaan 84 000 punnan hintaan yksityiselle keräilijälle. Audrey Hepburn oli todellinen tyyli-ikoni, jonka asuvalinnat keräsivät hehkutusta vuosi toisensa jälkeen.

Barbara Streisand nappasi parhaan naispääosan Oscarinsa vuonna 1969 unohtumattomassa muotisuunnittelija Arnold Scaasin läpikuultavassa housupuvussa. Asu oli omana aikanaan erikoinen, todellakin massasta erottuva valinta, mutta yhä nykyään kehuttu rohkea veto.

Kasarimuotia pidetään nykyään mauttomana, vaikka jotkut sen elementeistä palaavat muotiin yhä uudelleen. Oscar-gaalassa 1980-luvulla nähdyistä asuista monet päätyvät kamalimmat asut -kategoriaan, mutta joukossa on myös asuja, joiden upeudesta kiistellään yhä. Laulaja-näyttelijä Cher vei parhaan naispääosan Oscarin vuonna 1988 elokuvasta Kuuhullut. Cher ilmestyi tilaisuuteen suunnittelija Bob Mackien mustassa mesh-kangasta ja timantteja tihkuvassa mekossa, josta ei puuttunut paljasta pintaa. Nakumekoksi tituleerattu asu oli 1980-luvulla shokeeraava, mutta nykyään vastaava asu ei enää herättäisi juurikaan kohua.

Rohkeat ja herkät asut 2000-luvulla

Julia Roberts voitti ensimmäisen Oscarinsa vuonna 2001. Roberts edusti yhä nykyään tyylikkäänä pidetyssä Valentinon mustavalkoisessa iltapuvussa. Yksinkertaisen kaunis mekko voisi yhä näkyä punaisella matolla, eikä mekon yli 20-vuotias ikä himmennä sen hohtoa.

Halle Berry vei parhaan naispääosan Oscarin vuonna 2002 ja edusti Elie Saabin rohkeassa iltapuvussa. Säväyttävän punainen, kirjailluilla yksityiskohdilla joukosta erottunutta mekkoa tituleerataan yhdeksi ikonisimmista Oscar-gaalassa nähdyistä asuista.

Charlize Theron muistetaan monien saavutusten lisäksi vuoden 2004 Oscar-gaalan mekostaan. Gaalassa parhaan naispääosan pystin Monster-elokuvasta voittanut Theron pukeutui Guccin eleganttiin kimaltelevaan maksimittaiseen mekkoon, joka istui tähdelle täydellisesti. Yksinkertaisen tyylikäs mekko hehkui Hollywood-glamouria.

Nicole Kidman edusti vuoden 2007 Oscar-gaalassa Balenciagan kirkkaanpunaisessa mekossa, joka on jäänyt monille mieleen. Kidman on saanut asuvalinnoistaan kehuja useaan otteeseen, ja vuoden 2007 asuvalinta Oscar-gaalassa on yksi näyttelijän onnistuneimpia.

Vuonna 2013 parhaan naispääosan elokuvasta Unelmien pelikirja voittanut Jennifer Lawrence hurmasi Christian Diorin herkän tyylikkäässä olkaimettomassa mekossa, jossa oli muhkea helma. Lawrence oli tuolloin vain 22-vuotias. Näyttelijä muistetaan vuoden 2013 gaalasta Oscarin ja upean mekon lisäksi kompuroinnista palkintoa hakiessaan.

2020-luvun tyyli-ikonit

Vuoden 2020 Oscar-gaalassa asullaan ihastutti laulaja Janelle Monae, jonka kimmeltävä hopeinen iltapuku varasti huomion. Ralph Laurenin suunnitteleman futuristisen mekon erikoinen huppumainen yksityiskohta toi siihen mielenkiintoisen lisän.

Toinen vuoden 2020 gaalassa asullaan huomiota kerännyt tähti oli Natalie Portman, jonka Diorin viittamainen musta iltapuku sisälsi myös vahvan kannanoton. Asuun oli kirjailtu kultaisin yksityiskohdin naisohjaajien nimiä, jotka eivät ole saaneet Oscar-ehdokkuuksia.

Vuonna 2021 gaalassa huomion varasti näyttelijä Zendaya, joka on tunnettu pettämättömästä tyylitajustaan ja rohkeista asuvalinnoistaan. Zendaya edusti upeassa kirkkaankeltaisessa Valentinon iltapuvussa, jossa oli mielenkiintoinen cut out -yksityiskohta. Näyttelijä varasti shown myös vuoden 2022 Oscar-gaalassa, jossa Zendayan tähdittämä Dyyni-elokuva oli ehdolla kymmenessä eri kategoriassa. Tähti ei pukeutunut perinteiseen yksiosaiseen iltapukuun, vaan valitsi asukseen maataviistävän hopeisen glitterhameen ja valkoisen satiinisen kropatun paidan. Muodikas asu erottui joukosta ja sai muotitoimittajat ympäri maailman ylistämään Zendayan valintaa.

Uusimmat

G-SHOCK 40th Anniversary Carbon Edition – Kestävyyttä ja tyyliä 40-vuotisjuhlan kunniaksi

Casion juhlavuoden julkistus, rajoitetun painoksen G-Shock GCW-B5000 40th Anniversary Carbon Edition, jatkaa G-Shockin materiaaliteknologian viitoittamalla tiellä ja inspiroituu avaruudesta....

Kimeran uusi tulkinta Lancia 037:stä myytiin jo loppuun – seuraavaksi tulossa ovat nelivetomalli ja rataspesiaali

Markku Alén nimesi aikoinaan Lancia 037:n maailman kauneimmaksi ralliautoksi, ja Lancian taika vetoaa faneihin vielä neljä vuosikymmentä myöhemminkin. Italialaisen Kimeran tekemä moderni EVO37-tulkinta 037:n pohjalta myytiin jo loppuun huimasta hinnasta huolimatta, mutta uusia versioita on luvassa.

ABT esitteli hurjan näköisen XGT:n – Audi R8:n joutsenlaulu on katukelpoinen GT2-luokan kilpuri

Nürburgringin Nordschleifella on viime aikoina bongattu testiajoissa kovasti kilpuria muistuttava Audi R8 kadulle rekisteröitynä. Nyt tuon auton taustat selvisivät, kun Audi-virityspajojen eliittiin kuuluva ABT toi julkisuuteen uusimman luomuksensa.

Audi TT:n taru päättyi – yli 25 vuoden aikana ehdittiin valmistaa reilut 660 000 autoa

Audi TT:n taru päättyi ainakin toistaiseksi neljännesvuosisadan ja tarkalleen 662 762 valmistetun yksilön jälkeen.

Fiatin “Mikki Hiiri” on nyt nimensä kaltainen – uusi Topolino sai ylleen Disney-kuosin

Mikki Hiiri tunnetaan Italiassa Topolinona. Saman lempinimen sai myös vuonna 1936 debytoinut ensimmäinen Fiat 500, ja tällä hetkellä Fiatilla on tuotannossa mikrokokoinen sähköauto nimeltään Topolino.

Suosittelemme

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...