Honda

Honda Motor Company, eli lyhyesti Honda on japanilainen monikansallinen ryhmittymä, joka keskittyy pääasiassa autojen, moottoripyörien ja pienkoneiden, kuten generaattoreiden, ruohonleikkureiden, erilaisten pumppujen ja lumilinkojen valmistukseen. Hondan perusti Soichiro Honda, joka aloitti uransa mekaanikkona virittäen autoja, ja ajoi niillä myös itse kilpaa. Hondan pääkonttori sijaitsee Minatossa, Tokiossa.

Vuodesta 1959 lähtien Honda on ollut maailman suurin moottoripyörien valmistaja sekä määrällisesti maailman suurin polttomoottorien valmistaja, noin 14 miljoonaa moottoria vuodessa. Vuoden 1949 D-Type oli ensimmäinen Honda-moottoripyörä, jonka runko ja moottori olivat Hondan itsensä aikaansaannosta.

Hondan ensimmäinen auto oli puolestaan pienikokoinen T360-lava-auto, joka esiteltiin markkinoille vuonna 1963. Honda oli myös ensimmäinen japanilainen autonvalmistaja, joka lähti erillisen luksusbrändin, Acuran turvin valloittamaan maailmaa merkin lanseerausvuonna 1986. Nykyään Hondalla on merkittävä jalansija automarkkinoilla niin Euroopassa, kuin Yhdysvalloissakin.

Honda on jakanut eri tuotteidensa valmistuksen globaalisti. Tärkeimmät tehtaat sijaitsevat Japanissa, mutta osaa automalleja ja moottoreita valmistetaan myös tärkeällä markkina-alueella Yhdysvalloissa. Osa moottorien valmistuksesta on siirretty Meksikoon, ja Britanniasta taasen löytyy oma yksikkönsä, joka on keskittynyt kilpaurheiluun. Lisäksi Brasiliassa tehdään moottoripyöriä, Thaimaassa polttomoottoreita, Ranskassa ruohonleikkureita ja Taiwanissa CR-V, Accord, Civic ja Fit -malleja.

Hondalla on ollut jo pitkään myös vahva panostus moottoriurheiluun, sillä olihan koko yrityksen perustajallakin kilpataustaa. Vuonna 1959 Honda saapui viiden moottoripyörän kanssa Isle of Man -kisaan, maailman arvostetuimpaan moottoripyöräkilpailuun. F1-puolella vastustajissa herätti puolestaan hämmästystä se, että Honda rakensi itse moottorit ja alustat formuloihinsa. Vastaavaan temppuun oli aikaisemmin pystynyt vain Ferrari.

Suomessa helsinkiläinen Oy Otto Brandt Ab aloitti Honda-moottoripyörien tuonnin Suomeen vuonna 1960. Autojen tuonnin aloitti sama yrittäjä viisi vuotta myöhemmin samoihin aikoihin monen muun japanilaismerkin kanssa. Vuonna 1968 Hondan maahantuonti siirtyi Berner Oy:lle ja markkinoille tulivat pikkuautot N360 ja N600. Vuonna 1973 alkoi puolestaan suositun Honda Monkey -mopon tuonti saman yrityksen toimesta. Tämän päivän uusia Suomessa saatavilla olevia Honda-henkilöautomalleja ovat mm. Honda e, Jazz Hybrid, Civic HB, CR-V, HR-V ja Civic Type R.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Kimeran uusi tulkinta Lancia 037:stä myytiin jo loppuun – seuraavaksi tulossa ovat nelivetomalli ja rataspesiaali

Markku Alén nimesi aikoinaan Lancia 037:n maailman kauneimmaksi ralliautoksi, ja Lancian taika vetoaa faneihin vielä neljä vuosikymmentä myöhemminkin. Italialaisen Kimeran tekemä moderni EVO37-tulkinta 037:n pohjalta myytiin jo loppuun huimasta hinnasta huolimatta, mutta uusia versioita on luvassa.

ABT esitteli hurjan näköisen XGT:n – Audi R8:n joutsenlaulu on katukelpoinen GT2-luokan kilpuri

Nürburgringin Nordschleifella on viime aikoina bongattu testiajoissa kovasti kilpuria muistuttava Audi R8 kadulle rekisteröitynä. Nyt tuon auton taustat selvisivät, kun Audi-virityspajojen eliittiin kuuluva ABT toi julkisuuteen uusimman luomuksensa.

Audi TT:n taru päättyi – yli 25 vuoden aikana ehdittiin valmistaa reilut 660 000 autoa

Audi TT:n taru päättyi ainakin toistaiseksi neljännesvuosisadan ja tarkalleen 662 762 valmistetun yksilön jälkeen.

Fiatin “Mikki Hiiri” on nyt nimensä kaltainen – uusi Topolino sai ylleen Disney-kuosin

Mikki Hiiri tunnetaan Italiassa Topolinona. Saman lempinimen sai myös vuonna 1936 debytoinut ensimmäinen Fiat 500, ja tällä hetkellä Fiatilla on tuotannossa mikrokokoinen sähköauto nimeltään Topolino.

Tyyliniekan uusimmat