Esittelyssä kelloharrastaja Riku Kaminen

Esittelyssä kelloharrastaja on juttusarja, jossa tutustumme suomalaisiin kelloharrastajiin. He kertovat itsestään, mistä oma harrastuneisuus on saanut alkunsa, unelmiensa kelloista, ja ajatuksistaan miten he kelloharrastamisen kokevat ja näkevät.

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Riku Kaminen, 42-vuotias perheenisä Lahdesta. Työskentelen tuotannonsuunnittelijana tv-alalla tai paremminkin videoalalla, koska enenevässä määrin lähetyksiä tulee vain netin kautta. Suunnittelen konserttien ja muiden musiikkituotantojen lähetyksiä ja taltiointeja.

Riku Kaminen hankkinut tietoa kelloista viimeiset viisi vuotta. Kuva: Jari Brandt

Kuinka päädyit kelloharrastajaksi?

Olen pitänyt rannekelloa 6-vuotiaasta saakka. Ensimmäinen kelloni oli 80-luvun alussa joululahjaksi saamani digitaalikello ja olin siitä todella innoissani. Siitä lähtien minulla oli aina yksi kello käytössä.

Viisi vuotta sitten halusin hankkia itselleni lahjaksi uuden kellon, vaikka vanha oli vielä kunnossa. Tuon ensimmäisen harrastekellon ostin melko pienen tutkimustyön jälkeen. Sen jälkeen aloin tutkia kelloja lisää ja uusi maailma alkoi aueta. Olin hurahtanut aikaisemmin hifiin, autoihin ja kameroihin. Kellot ovat jatkumoa tälle.

Mikä kelloissa on parasta?

Kellot ovat aarteita. Parhaimmillaan kello on kaunis, kestävä ja siinä on hienoa tekniikkaa sisällä. Kello on miehen koru, mutta se on myös oma henkilökohtainen pikkuesine.

Millainen kellokokoelma sinulla on tällä hetkellä?

Minulla on kellolaatikossa kahdeksan kelloa. Yksi kello ranteessa ja yksi urheilukassissa. Yhteensä minulla on siis 10 kelloa koko ajan käytössä. Romulaatikossa on vielä pari vanhaa kelloa siltä ajalta, kun en harrastanut niitä.

Kokoelmassa on viisi mekaanista vintage-kelloa, joihin olen teettänyt huollon. Näistä yksi on automaatti ja yksi kronografi. Vintage-kellot ovat 70-luvulta, lukuunottamatta isäni vanhaa Leijonaa, joka on 60-luvulta.

Vintage-kelloja Riku Kamisen kokoelmasta.

Uudemmista kelloista puolet on kvartseja ja puolet automaatteja. Ykköskello on tällä hetkellä Eterna KonTiki, jonka hankin pari vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi. Eterna on kestävä ja miellyttävän muotoinen. Siinä on kupera safiirilasi ja jämäkkä ranneke.

Eterna KonTikissa on ruuvilukittava nuppi ja kello on sukellusvesitiivis.

Millainen on unelmakellosi?

Kyllä se taitaa löytyä kellojen Holy Trinitystä, pyhästä kolminaisuudesta, johon kuuluvat merkit Audemars Piguet, Patek Philippe ja Vacheron Constantin. Unelmakelloni voisi olla Vacheron Constantin Overseas. Myös Patek Philippe Nautilus on vahvoilla. Molemmat ovat Gerald Gentan muotoilua tai sen perintöä 70-luvulta. 1970-luvun muotoilu kiehtoo 70-luvun lasta.

Vacheron Constantin Overseas on yksi Riku Kamisen unelmakelloista. Kuva: Vacheron Constantin

Miten lähipiirisi suhtautuu kelloharrastukseesi?

Kaikki tuntuvat suhtautuvan myönteisesti tai sitten neutraalisti. Moni ystävä kertoo omista kellokokemuksistaan, jos asia tulee puheeksi. Olen huomannut monen työkaverin harrastavan kelloja ja aiheesta saadaan välillä hyviä käytäväkeskusteluja. Kotona asia ymmärretään, kunhan kellot eivät haittaa perheen yhteisestä tekemisestä. Eli lomareissut rahoitetaan ensin, sitten kellot. Olen antanut pojille vanhoja kellojani. Katsotaan alkaako joku heistä harrastamaan tätä.

Mistä hankit kellosi? Miksi?

Olen ostanut lähes kaikki kelloni Suomesta, koska haluan tukea suomalaista kellokulttuuria. On myös helpompi toimia, jos joku menee vikaan. Suurimman osan kelloista olen hankkinut käytettynä alan harrastajilta netistä tai käytettyjen kellojen nettikaupoista. Pari uutta kelloa olen hankkinut suomalaisesta kivijalkamyymälästä. On tärkeää, että kivijalkamyymälät säilyvät. Kelloja pitää päästä näkemään ja kokeilemaan.

TAG Heuer 2000 on hankittu käytettyjen kellojen verkkokaupasta, Orient taas kivijalkaliikkeestä.

Onko kelloharrastamisessa mitään järkeä? Perustele.

Mielestäni yhden hyvän rannekellon omistamisessa on järkeä. Kahden tai kolmenkin hyvän rannekellon omistamisessa on järkeä. Voi olla esimerkiksi arkikello, pukukello ja sukelluskello. Onhan ihmisellä useita vaatteita, kenkiä ja laukkujakin. Toisaalta mikä tahansa harrastus on järkevää, kun siitä saa iloa. Saan kellojen tutkimisesta ja keräilystä iloa!

Riku Kaminen kirjoittaa Stylefellowssa blogia Kellohullu.

Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Toyotan kestosuosikki muuntautuu crossoveriksi – uusi Corolla Cross esiteltiin Thaimaassa

Katumaasturi- ja crossover-buumille ei ole näkyvissä loppua, vaikka koronakriisi on koetellut autoalaakin pahasti. Esimerkiksi Toyota on vain lisännyt kierroksia...

Tämä tyylikäs avomallinen Saab 900 S on ikäisekseen loistokunnossa

Siitä on jo melkein vuosikymmen aikaa, kun Saabin tehtaalla viimeisetkin kokoonpanolinjat hiljenivät viimeistä kertaa. Valmistaja ehti kuitenkin työntää markkinoille...

Lotus muistelee legendaarista leffa-autoa – James Bondin tunnetuksi tekemä Esprit S1 poseeraa tulevan täyssähköisen Evijan vierellä

Bond-leffa The Spy Who Loved Me, eli suomeksi 007 rakastettuni sai ensi-iltansa melko tarkkaan 43 vuotta sitten. Autofanit muistanevat...

Kohta niitä taas saa – Ineos Grenadier on kuin alkuperäinen Land Rover Defender, mutta moottorit tulevat BMW:ltä

Alkuperäisen Land Rover Defenderin tuotanto päättyi vuonna 2016 lähes 70 vuoden valmistuksen jälkeen. Tätä nykyä auton täysin uusi seuraaja...

Uuden Skoda Octavia RS:n bensa- ja dieselversiot esiteltiin – myös nelivedon saa lisähintaan TDI:hin

Uusi Skoda Octavia RS näki päivänvalon jo keväällä, mutta tuolloin esiteltiin vasta iV-pistokehybridiversio. Nyt valikoima täydentyy perinteisemmillä bensa- ja...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...