Korkealla vuoristossa sijaitseva Ronda on suorinta tietä vain tunnin ajomatkan päässä rannikosta. Kaupungin halkaiseva El Tajo -rotko ja sen reunamilta aukeva näköala ovat tehneet kaupungista suositun turistikohteen. Yksi maan vanhimmista härkätaisteluareenoista, vuonna 1785 valmistunut Plaza de Toros de Ronda, ja Rondan jakavan rotkon ylittävät kolme siltaa houkuttelevat kävijöitä ympäri vuoden.
Ronda on Euroopan vanhimpia kaupunkeja
Kaupunki on yksi Euroopan vanhimmista. Kaupungin perustaneet keltit käyttivät siitä nimeä Arunda, ja nykyiselle paikalleen sen perusti muun Scipio Africanus toisen puunilaissodan aikana. Kaupunki oli muslimien vallassa vuosien 713-1485 välisen ajan, jonka jälkeen vanhaa kaupunkia retuseerattiin isolla kädellä arabivaikutteiden kitkemiseksi, kun vuonna 1492 kaikki muslimit määrättiin joko poistumaan Iberian niemimaalta tai kääntymään kristityiksi.
El Tajon eteläpuolella sijaitsevasta vanhasta kaupungista löytyy tästä huolimatta edelleen maurilaisvaikutteita. Guadalevin-joen ylittäviä kolmea siltaa pitkin pääsee pohjoisen puolen moderniin osaan, jota hallitsee härkätaisteluareenan päästä alkava pitkä kävelykatu. Vanhin silloista, Puente Romano eli roomalainen silta, on nimestään huolimatta maurien rakentama. Vaatimattoman kaarisillan viereen pykälää korkeammalla maalle rakennettiin vuonna 1616 uudempi silta, Puente Viejo eli loogisesti vanha silta, helpottamaan joen ylitystä etenkin tulva-aikaan.
Kaupungin korkeimmalle kohdalle alettiin rakentaa siltaa vuonna 1735, mutta kehno rakennelma romahti rotkoon 1741 vieden mukaan puolensataa epäonnen soturia. Virheestä opittiin, ja uusi silta rakennettiin pykälää vankemmaksi; rakennustyöt kestivätkin peräti 34 vuotta. Vuonna 1783 valmistunut Puente Nueve, Uusi silta, ei siis nimestään huolimatta ole kovin uusi sekään. Sillan keskellä sijaitsee nykyisin museona toimiva kammio, joka on toiminut vankilana, ja jossa kummatkin Espanjan sisällissodan osapuolet kiduttivat kiinnijääneitä sotilaita ja heittivät lopuksi alas rotkoon. Karmivaa…
Rondan nähtävyydet
Uuden sillan toteuttanut arkkitehti José Martín de Aldehuela (5.11.1729 – 7.9.1802) on suunnitellut myös sillan vieressä sijaitsevan uusklassisen härkätaisteluareenan. Aivan kävelykadun alusta löytyy idyllinen aukio Plaza del Sorocco, jossa Andalusian isä Blas Infante loi pohjaa Andalusian itsehallinnolle. Pop-historian ystävien taas kannattaa suunnata vanhan kaupungin puolelle Salvatierran Markiisin palatsiin (The Palacio of the Marqués de Salvatierra ), jossa on kuvattu Madonnan video ”Take a bow” vuonna 1994, ja joka toimii nykyisin renessanssiajan taiteen museona. Samaisen videon härkätaisteluosiot kuvattiin Rondan härkätaisteluareenalla.
Parhaimmillaan Ronda on auringon laskiessa ja loistavia näköaloja länteen aukenee El Tajon molemmilta puolilta. Etelässä vanhan kaupungin puolella voi laskeutua kapeaa polkua ihailemaan auringonlaskun värjäämää uutta siltaa sammakkoperspektiivistä, ja jatkaa sen jälkeen pohjoispuolen terasseille nauttimaan lasillinen auringon painuessa lopulta mailleen. Näköalatasanteet ovat iltaisin täynnä pariskuntia, eikä suotta, koska Ronda on Andalusian romanttisimpia kaupunkeja.
Costa del Sol – Ronda pitkin kiertoteitä
Rondaan olisi helppo ajaa rannikolta hieman pian Puerto Banuksen jälkeen rantatieltä erkaantuvaa serpentiinitietä pitkin. Jätämme tämän suoran pätkän paluumatkan riemuksi, ja ajamme kohteeseen pienen mutkan kautta. Valitsemallamme reitillä pääsee paitsi nauttimaan pienemmistä ja mutkaisemmista teistä, myös ihailemaan Sierra de las Nievesin kansallispuiston maisemia.
Reittimme tekee ympyrän vastapäivään ja starttaamme jälleen matkaan La Canadan kauppakeskuksen nurkilta kohti Ojenia. Mikäli majapaikkasi on Malagassa, kannattaa ajaa suoran tien A-357 kautta kohti Cartamaa, navigoida kohti Coinia ja jatkaa siitä itään tietä A-366. Vastaavasti Fuengirolan suunnalta starttaavan kannattaa oikaista Coiniin joko tien A-387 ja Mijas Pueblon maisemien kautta, tai pykälän nopeampaa A-7053 ajellen.
Lähtöpisteesta riippumatta tavoitteena on siis löytää Coinista itään kulkevalle tielle A-366. Ollessaan varhain liikkeellä ehtii mainiosti suunnata ensin Toloxin kylään ja jatkaa matkaa niin ylös kuin uskaltaa – näköalat ovat sen arvoiset. Aikomuksena oli ensin ajaa läpi kansallispuiston, kun paperikartassa näkyi joku ura kulkevan, mutta pienen harkinnan jälkeen ajatus polulle juuttuneesta vuokra-autosta sai toisiin aatoksiin. Nelivedolla homma todennäköisesti onnistuu helposti. Toloxista matka jatkuu Joroxin kautta El Burgoon, josta tie kaartaa itään kohti Rondaa. Matkaan kannattaa varata aikaa, koska näköalapaikkoja on joka mutkan jälkeen.
Paluumatka onnistuu suorinta reittiä kohti Marbellaa. Tämäkin tie on mutkainen, joten aikaa kannattaa varata. Se ei haittaa, koska päiväsaikaan näkymät Välimerelle ovat korkealta vuorilta upeat. Ohituspaikkojakin löytyy osaavalle, mutta jos Espanjassa ajaminen jännittää muutenkin, niin matka voi kestää pitkäänkin koska seassa on todella h-i-t-a-i-t-a- kuljettajia. Pimeällä ajaminen on itse asiassa nopeampaa, koska silloin vastaantulijan valojen ansiosta ohittaminen on helpompaa, ja vänkäri pysyy hiljaisena koska ei näe kuinka syvä rotko vieressä onkaan…
Costa del Sol – Ronda kartta
Katso tästä reittiohjeet, voit avata ne karttaa klikkaamalla suoraan Google Mapsiin!
Reitin läpi ajamiseen kannattaa varata käytännössä koko päivä. Ajoissa liikkeelle lähtevä ehtii tutustua kaikessa rauhassa sekä Rondan nähtävyyksiin, että ajoreitin upeisiin maisemiin.