Costa del Sol autolla #2: Malaga

Yllättävän moni yhdistää Malagan pelkkään lentokenttään ja ajaa samantien vähintäänkin Torremolinoksen suojiin. Jokamies päätti tutkia mitä Malagasta oikein löytyy.

Gibralfado on Malagan huipulla

Malagan historia on pitkä: Foinikialaiset perustivat linnoituksen Gibralfadon vuorelle jo vuonna 770 ennen ajanlaskun alkua. Nimen alkuperä viittaa foinikian sanaan valo; Jbel-Faro tarkoittaa valoisaa kalliota. 130 metrin korkeuteen nousevalta vuorelta onkin mainiot näköalat ympäri aurinkorannikkoa.

Costa del Sol Malaga
Malaga on Costa del Solin suurin kaupunki ja kaikkiaan yli puolen miljoonan asukkaan metropoli. Suurkaupunkialueella asuu laskentatavasta riippuen lähes miljoona asukasta. Kuvassa keskellä Malagan katedraali. KUVA: Joose Luukkanen

Linnoituksen historia ulottuu 1300-luvun alkupuolelle, jolloin Granadan sulttaani Jusuf I rakennutti linnan vuoren harjalle. Sama kaveri uudisti Malagaa muutenkin ja remontoi isolla kädellä alempana rinteellä sijaitsevaa Alcazabaa. Itse linnoitus kesti Reconquistan kuuluisan piirityksen vuonna 1487, mutta ruuan loppuminen siirsi Malagan kuningas Ferdinandin ja kuningatar Isabellan valtaan (viiden vuoden kuluttua, Bazan ja Granadan taisteluiden jälkeen, Espanja olisikin kokonaisuudessaan kristittyjen käsissä).

Costa del Sol Malaga
Gibralfadon linnoitusta kiertävältä muurilta avautuvat upeat maisemat Malagan satamaan. KUVA: Joose Luukkanen

Linnaan on helppo tulla joko omalla autolla (paitsi sesonkina) niin myös julkisilla kulkimilla. Keskustan suorien linjonen lisäksi myös turistilinjat kiertävät mäennyppylän kautta. Sisäänpääsy vaati pientä mietiskelyä, koska maksu tehdään poikkeuksellisesti automaattiin, joten edellämenevien esimerkin puutteessa kesti hetken oivaltaa mitä kopissa sopottava virkailija oikein meinasi…

Costa del Sol Malaga
Maurilaistyyliin tämänkin linnan sisältä löytyy puutarha, joka ei joulukuussa varsinaisesti hurmannut vehreydellään… KUVA: Joose Luukkanen

Vierailijat pääsevät vapaasti kulkemaan linnan muureilla ja torneissa, joista aukeaa huikea näköala ympäri Malagan kaupunkiin. Muureilla olevat infotaulut auttavat hahmottamaan missä muut nähtävyydet ovat, joten omat suosikit on helppo bongata. Arabialaiseen tyyliin linnoituksen sisältä löytyy puutarha, joka ei tosin joulukuussa ollut parhaimmillaan; keväällä ja kesällä vallitsevan kukkaloiston määrä lienee näkemisen arvoinen.

Alcazaba

Linnafriikin seuraava kohde on Alcazaba, hieman alempana rinteellä sijaitseva erinomaisessa kunnossa säilynyt palatsi. Sisäänkäynti on aivan kaupungin keskustassa, ja auton saa parkkiin ihan viereen navigoimalla Alcazaban nimeä kantavaan parkkihalliin. Samalla reissulla on helppo bongata keskustan muutkin nähtävyydet.

Suosittelemme

Linnoitus on erinomainen esimerkki Taifa-ajan arkkitehtuurista (aikakausi, jolloin Espanja koostui pienistä muslimivaltioista, eli karkeasti vuodet 1000-1300): linnanmuurit ovat kaksinkertaiset ja sisäänkäynti on vahvasti linnoitettu. Sisäänkäynnin vieressä on ensimmäiseltä vuosisadalta ennen ajanlaskun alkua peräisin oleva roomalainen teatteri, joka on säilynyt kohtuullisen hienossa kuosissa huolimatta siitä, että Alcazaban rakennustöihin riivittiin härskisti materiaaleja teatterista.

Costa del Sol Malaga
Alcazaba on palatsi aivan keskustassa. Sen vieressä on roomalaisen teatterin rauniot. KUVA: Joose Luukkanen

Harmillisesti toimittajanretku vietti pikkaisen liikaa aikaa Gibralfadossa myöhästyen lipputoimiston sulkeutumisesta vartin verran, joten sisäpuolelle pääsemiseksi täytyy tehdä uusi reissu. Onneksi keskustassa on muutakin nähtävää…

Kohteita Malagan keskustassa

Malagan Katedraali

Vuosien 1528 ja 1782 välillä rakennettu Malagan katedraali edustaa renessanssin tyyliä parhaimmillaan, vaikka julkisivu lipsahtaakin jostain syystä barokin puolelle. Katedraalin pohjoistorni kohoaa 84 metrin korkeuteen, mikä riittää hopeasijaan 20m korkeammalle kurottavan Sevillan Giraldan jälkeen. Hauskana detaljina etelätorni jäi rakentamatta, koska siihen varatut rahat osoitettiin auttamaan brittien Pohjois-Amerikan siirtokuntien, eli tulevien Yhdysvaltojen, itsenäistymistä.

Costa del Sol Malaga
Malagan katedraali. KUVA: Joose Luukkanen

Malagan Joulukatu

Malagan joulukatu on upea ilmestys, joten jos olet liikkeellä vuodenvaihteen aikaan, kannattaa illalla käydä hakemassa valohoitoa. Täällä ei lukseja säästellä tai sähkölaskua mietitä, joten ei ihme, että joka paikka on tupaten täynnä väkeä. Keskusta on täynnä baareja, joiden terassien lämmittimien alle on hyvä siirtyä nauttimaan punaviiniä illan kylmetessä.

Costa del Sol Malaga
Malagan joulukatu, jossa pisaa joulun alla sekä kävijöitä että lukseja. KUVA: Joose Luukkanen

Malaga on museokaupunki

Malagassa on panostettu vuosituhannen vaihteen jälkeen rajusti museoihin tavoitteena tehdä kaupungista koko Andalusian ykkönen kulttuurin saralla. Yli 100 miljoonan euron panostus näkyy sekä museoiden määrässä että laadussa, ja museoista suurin osa on avattu viimeisen 15 vuoden aikana.

Museoista poimittakoon Malagan nykytaiteen museo, joka on osin ilmaisesta sisäänpääsystä johtuen ykkönen kävijämäärässä. Kooltaan suurin museo on puolestaan Museo de Malaga, joka koostuu taiteiden ja arkeologian osastoista. Picassofaneille löytyy nähtävää sekä keskustasta että Picasson synnyinkodista. Myös pariisilaismuseon sivukonttori Pompidou Malaga ja madridilaismuseon sisarmuseo Carmen Thyssen keräävät kävijöitä. Taiteenystävän aika ei käy Malagassa pitkäksi!

Lue lisää