1969 Citroën DS 21 ”Majesty” Saloon on harvinainen ja ylellinen auto

Citroen DS kuuluu monien mielestä maailman kauneimpien autojen joukkoon. Ne ovat haluttuja klassikkoautoja, ja varsinkin niistä tehdyt erikoismallit ovat tarjonneet myös uskomattoman mukavaa kyytiä.

Eräs näistä erikoisuuksista on Chapron koripajan muokkaama Citroën DS 21 “Majesty” Saloon. Moinen vain 27 autoa valmistettu harvinaisuus on huutokaupattavana Bonhamsin kautta. ”Majestyn” on luonut itse Henry Chapron, joka on vastuussa myös DS Prestige -lippulaivamallista. Auto oli tuotannossa vuosina 1964-1969, ja se oli kaikkein ylellisin versio kyseisestä automallista.


Kuvissa paistatteleva yksilö on vuosimallia 1969, ja se on yksi kolmesta valmistuneesta, joissa on jo uudemmat viirummat ”kissansilmäajovalot”. Lopuissa 24:ssä autossa oli luonnollisesti vanhemmat pyöreät ajovalot. ”Majestyn” suurin ero tavalliseen tuotantoautoon on sen peräosa, joka on huomattavan kantikas alkuperäiseen nähden. Tällainen muotoilu tuo luonnollisesti takana matkustaville lisää tilaa. Korkeamman kattolinjan myötä myös takalasi on suurempi ja suorakulmaisempi. Lisäksi takalokasuojien päällä kulkevat siiven tyngät, mikä oli jo tyyliltään vanhanaikainen ratkaisu 70-luvun taitteen aikoihin.


Auton ulkokuori on saanut myös tavanomaista enemmän kromia koristuksekseen, kuten myös kromisia ”Majesty”-tekstejä muistuttamaan erikoisuudesta. Alumiiniset pölykapselit tuovat niin ikään kontrastia muutoin tummanpuhuvaan maalipintaan. Autossa matkaavia hemmotellaan etu- ja takaosan ilmastoinneilla, henkilökohtaisilla tuhkakupeilla, radiolla, kojetaulun kellolla ja yksilöllisellä verhoilulla. Istuimet ja ovipaneelit on päällystetty Havana beige -nahalla, joka sointuu kojelaudan käsinmaalattuun puujäljiltelmään ja ruskeaan villamattoon. Erikoismallin DS on jo kertaalleen entisöity vuonna 2009, mutta vaatii jälleen huolenpitoa pitkän säilytyksen jäljiltä.

Harvinaista Citroënia myydään ilman hintavarausta, ja sen hinta-arvio on 50 000 – 100 000 Sveitsin frangia, mikä päivän kurssilla tekee hieman vähemmän euroissa. Myyntihinnan lisäksi ostajan tulee pulittaa autosta Sveitsin tullimaksut, sekä ylimääräiset verot, koska auto on rekisteröity Belgiaan. Vaikka ”Majesty” erikoisversio tarjoaakin varmasti erinomaista matkantekoa, on sen ulkonäköön jouduttu tekemään kompromisseja verrattuna alkuperäiseen korimalliin, ja siksi se ei välttämättä vetoa kaikkiin Citroën-harrastajiin.

Suosittelemme

LähdeCarscoops

6 KOMMENTIT

  1. Jos en ihan väärin muista, deessen katto on muovia ja siksi melko helppo vaihtaa kankaiseen tai tälläiseen ruumisauton malliin. Takalokasuojat saa myös irti renkaanvaihdon mahdollistamiseksi ja tässä ne onkin korvattu kulmikkaammin muotoilluilla. Yhdysvaltojen valloituksen pilasi heidän protektionistinen lainsäädäntönsä. Valojen piti olla tietyllä korkeudella ja tässäkin autossa on korkeutta muuttava jousitus. Kääntyvät ajovalot kiellettiin myöskin. Umpioiden päällä ei saanut olla pleksiä, täysin järjenvastaista, mutta Citroen päätti poistua areenalta – kuten myös Peugeot myöhemmin. Isoja Renaulteja myytiin eri nimellä jonkin aikaa. Jaguareihin piti tehdä muutoksia ainakin takavalojen korkeuden muuttamiseksi.

  2. Oih, ihanan erilainen. Jotenkin tuo takaosa toimii, vaikka periaatteessa sen ei pitäisi mutta kyllä ranskalainen osaa.

    Enemmän tämä on auto kuin yksikään saksassa tehty kulkuneuvo. Mikähän siinä on, ettei saksalainen osaa muotoilla mitään kaunista, muutama harva esimerkki on ja nekin teetetty ranskalaisilla tai italialaisilla muotoilustudioilla.

    Ja nyt 2000 luvulla rumuus tuntuu olevan ehdoton vaatimus joka autolle. Miksi, oi miksi elän tässä rumassa ankeassa ahdasmielisessä ajassa?

  3. Mahtavia nämä vanhat harvinaisuudet. Toyotalla on myös vastaavia, joita ei ole pystynyt uutena ostamaan pelkällä rahalla ollenkaan, vaan ne on myyty vain tietyille henkilöille. Tai Toyotahan tekee näitä edelleenkin. Köytettyjen markkinoilla liikkuu jonkin verran.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Kimeran uusi tulkinta Lancia 037:stä myytiin jo loppuun – seuraavaksi tulossa ovat nelivetomalli ja rataspesiaali

Markku Alén nimesi aikoinaan Lancia 037:n maailman kauneimmaksi ralliautoksi, ja Lancian taika vetoaa faneihin vielä neljä vuosikymmentä myöhemminkin. Italialaisen Kimeran tekemä moderni EVO37-tulkinta 037:n pohjalta myytiin jo loppuun huimasta hinnasta huolimatta, mutta uusia versioita on luvassa.

ABT esitteli hurjan näköisen XGT:n – Audi R8:n joutsenlaulu on katukelpoinen GT2-luokan kilpuri

Nürburgringin Nordschleifella on viime aikoina bongattu testiajoissa kovasti kilpuria muistuttava Audi R8 kadulle rekisteröitynä. Nyt tuon auton taustat selvisivät, kun Audi-virityspajojen eliittiin kuuluva ABT toi julkisuuteen uusimman luomuksensa.

Audi TT:n taru päättyi – yli 25 vuoden aikana ehdittiin valmistaa reilut 660 000 autoa

Audi TT:n taru päättyi ainakin toistaiseksi neljännesvuosisadan ja tarkalleen 662 762 valmistetun yksilön jälkeen.

Fiatin “Mikki Hiiri” on nyt nimensä kaltainen – uusi Topolino sai ylleen Disney-kuosin

Mikki Hiiri tunnetaan Italiassa Topolinona. Saman lempinimen sai myös vuonna 1936 debytoinut ensimmäinen Fiat 500, ja tällä hetkellä Fiatilla on tuotannossa mikrokokoinen sähköauto nimeltään Topolino.

Tyyliniekan uusimmat