Vaatehuoneeseen kunnon ovi

Kirjoitinkin aiemmin, miten tuunasin itselleni vaatehuoneen. Ratkaisu on ollut toimiva, mutta pienen poikani lisääntynyt kiinnostus vaatehuonetta kohtaan on johtanut siihen, että pohdin vähän parempaa oviratkaisua kuin nykyinen verho. Tosin, poikaakin painavampi syy on oikeasti se, että voisin paremmin kätkeä vaatehankinnat vaimolta jos on tullut useampi paketti liian lyhyellä aikavälillä. 😀

Tältä näyttää uusi vaatehuone yläaulasta katsottuna.
Tältä näyttää vaatehuone yläaulasta katsottuna.

Oviratkaisua olen pohtinut alusta alkaen, sillä perinteinen saranaovi ei tilasyistä houkuttele. Näin päädyin tutkimaan erilaisia liukuovia, mutta niistäkään en päässyt itseni kanssa yhteisymmärrykseen. Sellainen vanhanajan puuovi mustilla paksuilla metallikiskoilla kyllä puhutteli, mutta sitten löysin hullunhauskan ratkaisun, josta vinkkasinkin edellisessä vaatehuonekirjoituksessani.

Miten olisi pyörähtävä ovi?

Kyse on Evolution Door -nimisestä konseptista, jossa on useita erilaisia ovimekanismeja. Omaan käyttööni paras olisi tämä, sillä se kääntyisi näppärästi oven oikealla puolella olevan peilin eteen. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että ovi ei ole ilmatiivis, mutta sen ei tarvitsekaan olla.

Tästä aiheutuu pieni haaste oven lukitsemiselle, koska jos ovi on jossain määrin irti seinästä, pitää lukitussalvalle rakentaa oven viereen kohotettu karmi, jotta oven saa lukittua. Ellei sitten rakenna lukkoa tuohon kaksiosaisen oveen itseensä, jolloin lukitseminen tapahtuu lukitsemalla ovilevyt keskenään paikoilleen.

Elättelen toiveita, että tällaisen kokonaisuuden voi rakentaa lukkoa lukuunottamatta puusta, jolloin rakenne olisi mahdollisimman kevyt ja muokattava.

Eroon avaimista

Oven lukitsemisen tulee olla nopeaa ja helppoa. Tämän takia erilaiset ketjut ja munalukot ovat poissuljettuja. Enkä mielellään avaimenkaan kanssa lähtisi pelleilemään, sillä olisihan se vähän dorkaa mennä omilla avaimilla vaatehuoneeseen. 😀

Deltabitin sormenjälkitunnistimella voi avata lukon ilman avaimia.
Deltabitin sormenjälkitunnistimella voi avata lukon ilman avaimia.

Onneksi hätä keinot keksii ja tässä tapauksessa ratkaisun avaimet olivat Jokamies.comia päätoimittavalla ystävälläni, jonka yritys myy lukkoihin asennettavia sormenjälkitunnistimia. Kyllä, tämä on minusta aivan loistava boys with toys -tyyppinen ratkaisu arjen ongelman taltuttamiseen.

Suosittelemme

Taka-ajatuksena on toki koko talon lukituksen päivittäminen, jonka mielekkyyden saisin helposti testattua vaatehuoneen ovella. Loogista kuin mikä, varsinkin kun en ole juristi.

Haasteena on oikeastaan toteutus, sillä tekninen kyvykkyyteni rajoittuu legoihin. Toisaalta ovimekanismi on periaatteessa varsin yksinkertainen, johon pitää yhdistää vain lukko ja siihen sormenjälkitunnistin.

DIY on todennäköisin vaihtoehto, mutta miten tämä pitäisi konkreettisesti tehdä? Vai otanko virtuaalifedoran päästäni ja nöyrryn pyytämään apua appiukoltani?

Lue lisää