Pienen vaatehuoneen tuunaus

Muutimme nykyiseen taloomme vajaat pari vuotta sitten. Sain tuolloin neuvoteltua itselleni yläkertaan pienen vaatehuoneen. Kyse on vajaan kolmen neliön kokoisesta tilasta, jota harjakatto vielä madaltaa ikkunaan päin. Tähän tilaan kuitenkin päätin tuunata vaatteilleni ja kengilleni käytännöllisen säilytystilan.

Vaatehuoneen pohjapiirros ja näkymä ulkoapäin ennen tuunausta.
Vaatehuoneen pohjapiirros ja näkymä ulkoapäin ennen tuunausta.

Kuinka tuunata edullisesti

Vaatehuone oli pienin välttämättömyys, joten päätin selvitä tuunauksesta pienellä rahalla. Toisin sanoen olin asiassa tavoistani poiketen suunnitelmallinen, koska vaateinnostuksen alkuvaiheen oppirahat oli kertaalleen maksettu ja enää ei huvittanut kokea samaa kirvelevää tappiontunnetta omasta tyhmyydestä johtuen. Otin siis vanhan kunnon lyijykynän ja ruutupaperia käteeni ja aloin listaamaan asioita.

Näkymä vaatehuoneen oviaukosta näyttää miten katto laskee voimakkaasti..
Näkymä vaatehuoneen oviaukosta näyttää miten katto laskee voimakkaasti..

Ihan ensimmäisenä piti päättää, että mitä vaatteita huoneessa säilytetään ja kuinka paljon. Tämä määrittelisi pakollisten kalusteiden hankinnan. Koska tila itsessään oli muodoltaan haasteellinen, rajoitti tämä kalusteiden sijoittamista erityisesti korkeussuunnassa. Toisaalta tämä helpotti suunnittelua, sillä esimerkiksi päällystakit eivät olisi millään mahtuneet matalimmalle seinälle roikkumaan siten, että niiden liepeet olisivat olleet irti lattiasta.

Näkymä vaatehuoneen sisältä. Oviaukko on heti kuvan vasemmalla puolella.
Näkymä vaatehuoneen sisältä. Oviaukko on heti kuvan vasemmalla puolella.

Vaatehuoneen ajateltu sisältö:

  • Kengät
  • Kauluspaidat
  • Irtotakit ja irtohousut
  • Puvut
  • Neuleet
  • Päällystakit
  • Solmiot, taskuliinat, vyöt, olkaimet ja muu sälä, kuten kalvosinnapit jne.
  • Kengänhoitovälineet

Alusvaatteet, urheilukamat ja muu ns. arkivaatetus sijoittuivat talon muihin säilytystiloihin, joten tämä helpotti osaltaan suunnittelua.

Toteutus oli suoraviivainen

Vaihtoehtoja oli suunntteluvaiheessa kaksi; joko kiskoihin perustuva järjestelmä, jossa ripustetaan hyllyjä ja laatikoita kiskoille, tai sitten yksittäisten kalusteiden avulla kokonaisuuden rakentaminen. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon enimmäkseen esteettisistä syistä ja myös siksi, että suunnitelman kirkastuessa yksittäisiä kalusteita tuli vain neljä kappaletta. Samassa yhteydessä päädyin käyttämään yksinomaan Ikean puisia perushenkareita, poikkeuksena muutamille puvuille hankin muhkeammat seetripuiset henkarit.

Tältä näyttää uusi vaatehuone yläaulasta katsottuna.
Tältä näyttää uusi vaatehuone yläaulasta katsottuna.

Löysin Ikeasta silmää miellyttävät kalusteet yhdestä ja samasta TJUSIG-tuoteperheestä. Mukaani tarttui kaksi naulakkoa, kenkähylly ja vaatenaulakko, joka ei ole enää myynnissä. Näillä kalusteilla sain rakennettua kuvassa näkyvän vaatehuoneen perusrungon, jota täydensin seuraavassa vaiheessa SKUBB-sarjan säilytyslaatikoilla ja lokerikolla. Kengänhoitotuotteet sijoitin kannelliseen puulaatikkoon, jotta poikani ei ihan heti pääse niihin käsiksi.

Suosittelemme

Kengänhoitotarvikkeiden laatikon sijoitin oikeaan alakulmaan, jossa se on huomaamaton.
Kengänhoitotarvikkeiden laatikon sijoitin oikeaan alakulmaan, jossa se on huomaamaton.

Koska vaatehuoneessa ei ollut ovea, asensimme appiukon kanssa oven yläpuolelle pitkän verhotangon, johon vaimo ompeli sisustukseen sopivan verhon. Verhotangon ideana on osittain se, että siinä olevalla verholla voi halutessaan peittää myös samalla seinällä olevan peilin.

Vaatehuoneen vasemmalle seinälle tulivat paikat puvuille, irtotakeille ja neuleille.
Vaatehuoneen vasemmalle seinälle tulivat paikat puvuille, irtotakeille ja neuleille.

Vaatehuoneesta tuli odotuksia toimivampi

Olen tyytyväinen lopputulokseen. Peruskalusteiden ansiosta käytössäni oleva tila on tarpeisiini täysin riittävä ja toisaalta se ohjaa myös siihen, että en voi rajallisen tilan vuoksi omistaa määrättömästi mitään vaatteita. Joten kun paitahyllyni on täysi, täytyy uudelle paidalle tehdä tilaa luopumalla jostain sellaista paidasta, jota en oikeasti käytä. Tämä ohjaa minua samalla oikeaan suuntaan vaatekaapin rakentamisessa, jossa satsaan määrän sijasta laatuun.

Vaatehuoneen takaseinälle sijoitin kauluspaidat, irtohousut ja kengät.
Vaatehuoneen takaseinälle sijoitin kauluspaidat, irtohousut ja kengät.

Suunnitelmani myös jalostui prosessin aikana. Oikeaan takakulmaan ripustettuun lokerikkoon sain säilytykseen myös pikee-paitani ja kaulahuivini. Hattuhyllyn päällä olevissa säilytyslaatikoissa säilyvät mm. solmiot, taskuliinat ja kankaiset nenäliinat. Samalla kertaa sain oivalluksen sijoittaa vyöni roikkumaan hyllyn koukkuihin.

Vaatehuoneen oikealle seinälle sijoitin päällystakit ja hattuhyllylle lokeroihin solmiot, taskuliinat jne. Hattuhyllyn koukkuihin laitoin roikkumaan vyöt.
Vaatehuoneen oikealle seinälle sijoitin päällystakit ja hattuhyllylle lokeroihin solmiot, taskuliinat jne. Kulman hyllykköön laitoin mm. kaulahuivit, pikeepaidat ja muun sälän. Hattuhyllyn koukkuihin laitoin roikkumaan vyöt.

Kokonaisuuden täydensin laittamalla led-valonauhan vaatenaulakon taakse siten, että se heijastaa valon seinän kautta. Näin loin pienen tunnelmavalaistuksen vaatehuoneeseen, jonka valaistus on muuten spottimainen. Kuin pisteenä i:n päälle sosialisoin vaimoni vaaterengin huoneen vasempaan kulmaan, joka samalla peittää pienen tuuletusikkunan näkökentästä.

Edellä esitetty kokonaisuus tuli maksamaan noin 250 euroa, joten tavoitteeni täyttyi myös tässä mielessä.

Mitä seuraavaksi?

Vaatehuone ei tarvitse tällä hetkellä isompaa tuunausta. Ajatukseni ovat keskittyneet vaatehuoneen ulkopuolelle yläaulan sisustamiseen, jossa tällä hetkellä ovat mm. vaimoni rakentama seinäpeili sekä hänen verhoilemansa tuolit, sekä rullien päällä oleva pieni pöytä. Näiden kaveriksi etsin sopivaa sohvaa, joka voisi samalla olla yläaulan väripilkku. Toisena harkinnassa olevana suunnitelmana on sähköpianon hankkiminen. Kolmas haavetason suunnitelma on vaatehuoneen oven rakentaminen oheisen inspiraation mukaisesti.

Lue lisää