Tyylikkäästi lämpöä pukeutumiseen – kotimaiset viitat ja ponchot

Yhteistyössä artikkelin yritysten kanssa

Syksyn kylmenevät kelit laittavat miettimään pukeutumisessa lämpimämpää vaatetta päälle. Omalle must-listalleni kuuluva kumppani kylmempien kelien pukeutumisessa on viitta. Viitat ja ponchot ovat funktionaalisia, mutta myös loistavia tyylittelyn keinoja, jotka tuovat asuun kerroksellisuutta. Me Stylefellow’ssa valitsimme kotimaisten valmistajien tuotteiden joukosta viisi erilaista viittaa ja ponchoa, joista on helppo löytää useampikin suosikki syksyn viilenevään säähän ja paukkuviin pakkasiin. Lue lisää suosikeistamme kuvien kera sekä vinkit viittojen ja ponchojen käyttöön.

Lämpimällä asusteella jatkoaikaa välikausitakillesi

Minut viitat koukuttivat kiireisimpien lentomatkailun vuosinani. Viitta on erittäin kätevä, mutta kevyt, lämmike niin lentokoneessa kuin lentokentälläkin. Vaikka viittakiintymykseni sai alkunsa reissuelämästä, jäin lopullisesti koukkuun kun ihastuin käyttämään ostamaani Ril’sin hihatonta viittatakkia. Yhdistämällä viittatakkiin villaviitan, sain nauttia lempitakistani pidempään, ilman palelemista.

Alkusyksystä ja loppukeväästä viitat ja ponchot käyvät yksistään takin korvikkeesta. Hieman kylmemmillä säillä ne antavat välikauden takeille jatkoaikaa ja talvella kylmimmillä keleillä lisälämmikettä talvitakin päällä. Sekä viitat että ponchot toimivat hyvin osana asua myös sisätiloissa.

Klassista tyylittelyä, useampi tapa pukea

Viitta on myös klassinen tyylittelykeino pukeutumisessa, ja pukemistapoja on monia. Itse pidän usein viittaa auki edestä ilman, että kiinnitän sitä mitenkään. Viitalla ja vyöllä voi kuitenkin rakentaa näyttäviä ja rohkeita asukokonaisuuksia. Viitan ja ponchon etuliepeet tai etuosa asetetaan vyötärölle tulevan vyön alle ja takaosa saa jäädä vapaasti roikkumaan. Tämä on hyvä keino myös korostaa vyötäröä. Kiinnittämällä viitan toisen liepeen vaikkapa rintaneulalla toiselle olkapäälle muuttuu asuste jälleen aivan toisen tyyliseksi.

Itse kuvailisin ponchoja viitan vaivattomiksi pikkusiskoiksi. Siitä missä viitan aukinaisuus ja liepeet voivat joissakin tilanteissa olla tiellä, poncho pysyy vaivattomammin päällä. Ponchot tarjoavat loistavaa lämmikettä erityisesti olkapäille ja vapauttavat kädet. Ponchoja pidetään usein liian boheemeina siistiin pukeutumiseen, mutta valitsemalla oikeanlaisen laadukkaan materiaalin ja mallin, on poncho pätevä osa klassisempaakin työpukeutumisesta.

Kietoudu luksukseen: Balmuirin viitta alpakasta

Balmuirin Lucca-keeppi on malliltaan viittojen klassikoiden klassikko. Sekä itse viitta että myös viitan paketointi ovat osa Balmuirin luksuskokemusta. Materiaali on unelmaisen ja silkkisen pehmeää, mutta kevyttä. Lucca-keeppi on kuin hento kosketus, joka hellii mieltä. Tähän viittaan pukeutuminen on kuin jokapäiväinen joulu.

Suosittelemme

Balmuirin viitta on klassinen valinta.

Lucca on tyylikkään ja klassisen naisen valinta, joka ei voi osua väärään. Asusteena Lucca sopii myös business-pukeutumiseen mainiosti. Ohuen ja laskeutuvan materiaalinsa vuoksi se sopii hyvin pidettäväksi kiinni vyön avulla. Hapsut ovat kaunis yksityiskohta ja tuovat viitalle sen klassista ilmettä.

Lucca-keeppi sopii hyvin myös business-pukeutumiseen.

Lucca-keeppiä on saatavissa eri värivaihtoehdoissa. Uutuusvärejä ovat kameli ja punainen. Viitta on valmistettu baby alpakanvillasta. Materiaalina alpakanvillassa on omanlaisensa elegantti tunne. Keepin materiaali tulee Perusta ja ompelutyö tehdään Suomessa.

Lucca-keepin baby alpakanvilla on hyvin laskeutuvaa ja sopii maustettavaksi näyttävällä vyöllä.

Lapuan Kankureiden Corona Uni: rouheaa tekstuuria ja lämmintä aitoutta

Corona Uni –sarjan materiaalin persoonallinen tekstuuri on jo itsessään koukuttavaa. Sarjasta on saatavilla sekä viittamainen shaali että poncho. Tuotteissa on ihanaa aitoutta, joka luo sisimpään lämmintä tunnetta. Hurmaavat hapsut tuovat klassisuutta, mutta myös lempeää käsityön leimaa. Vaaleanharmaan sävy on eläväinen ja pehmeä. Värivaihtoehtona on myös tummempi harmaa. Marja Rautiaisen suunnittelemat tuotteet tehdään Suomessa eteläamerikkalaisesta mulesing-vapaasta villasta.

Lapuan Kankureiden Corona Uni -sarjan tekstuuri on syleilevän herkullista.

Tuotteen käyttöikään ja kestävyyteen on kiinnitetty huomiota, sillä esimerkiksi ponchon saumat ovat vahvistettu nauhoin. Ponchon koko on mielestäni sopiva ja riittävä, kuten myös shaaliviitan. Ponchoa voi käyttää kahdella eri tavalla: joko kaula-aukko hartioiden suuntaisesti, kuten kuvassamme, tai poikittain, jolloin kaula-aukosta tulee v:n mallinen.

Corona Uni -sarjasta on saatavilla myös poncho.

Kummatkin tuotteista ovat kauniita myös viltin korvaajina ja tarjoavat lämpöä lisäksi kotoiluun. Vaikka Corona Uni -shaali on todella herkullinen pukeutumisessa, kylmempien kelien koittaessa, uskon kietoutuvani siihen sohvalla. Sekä shaali että poncho tarjoaa hyvin täsmälämmikettä hartioille.

Lapuan Kankureiden harmaat ovat utuisen pehmeitä.

Scala Collectionin kotimainen merinoneulos ihastuttaa pehmeydellään

Merino-ponchon ensikosketus tuo mukanaan pehmeän ja miellyttävän tunteen. Kangasalalaisen Scala Collectionin merinovillaisen ponchon neulos on kotimaista. Poncho on käsityönä Suomessa valmistettu neulonnasta värjäykseen ja kaavoituksesta ompeluun. Neulos on tehty hienosta langasta, joka yhdistettynä onnistuneeseen viimeistelyyn saa ponchoon aikaan sileän pinnan, joka karkottaa perinteiset karheat mielikuvat villasta.

Scala Collectionin ponchon merinoneulos on tehty Suomessa.

Miellyttävän tunteen lisäksi ponchossa ihastuttaa helman leikkaus, joka on sopivasti epäsymmetrinen tuoden elävyyttä ja mielenkiintoa. V:n mallinen viimeistelty kaula-aukko on etu, sillä kaula-aukko asettuu erityisen kauniisti ja ryhdikkäästi vaikkapa paitapuseron kera. Tuote vaikuttaa pysyvän kiireisemmässäkin arjen menossa hyvännäköisenä. Poncho on konstailemattoman simppeli, jossa päärooli annetaan laadukkaalle neulokselle. Tyyliltään Merino-poncho sopii niin rentojen asujen kanssa kuin myös siistimpään pukeutumiseen.

V:n mallinen kaula-aukko on ryhdikäs myös paitapuseron kanssa.

Mulesing-vapaata täysvillaista ponchoa on saatavilla kahta eri kokoa, XS-M ja L-XXL. Värivaihtoehdoissa harmaa ja musta ovat klassisen monikäyttöiset. Lisäksi valikoimissa on tiilenpunainen poncho, joka hehkuu jo pelkällä värillään energiaa pimeisiin talvipäiviin.

Ponchoa on saatavissa harmaan lisäksi mustana ja tiilenpunaisena.

Takkimainen Helvien Vilukko-viitta sopii urbaanille soturinaiselle

Vilukko-viitta on artikkelimme tuotteista ehdottomasti takkimaisin. Hupullinen viitta toimii hyvin välikausitakkina, mutta sopii erinomaisesti myös kylmemmillä säillä talvitakin päälle tuomaan lisälämpöä. Vilukko on myös kätevä heittää päälle vaikkapa postilaatikolla käydessä. Malliltaan viitta sopii lisäksi ulkotakiksi juhliin lähtiessä iltapuvun kanssa, jolloin juhla-asua ei tarvitse änkeä takin ja hihojen sisään.

Helvien Vilukko-viitta on takkimainen. Suosituimpia viitan värejä ovat Helviellä turkoosi ja violetti.

Viitta on avoin sivuilta ja se kiinnitettään edestä neppareilla. Halutessaan mallia saa myös rintaneulakiinnityksellä. Materiaalina Vilukossa on villa-viskoosi, joka vaikuttaa kestävältä ja viihtyvän hyvin vauhdikkaammassakin arjessa. Vilukko on urbaanin soturinaisen haarniska, joka päällä voi matkata läpi tuulen ja tuiskun. Erityisesti huppu on kätevä lisä, jonka voi helposti nostaa päähän tuulensuojaksi ja lämmikkeeksi.

Viitta kiinnitetään edestä neppareilla. Mallia on saatavissa myös rintaneulakiinnityksellä.

Helvie on tunnettu iloisen värikkäistä tuotteistaan, kuten erilaista ponchoista ja hartiahuiveista. Myös Vilukkoa on mahdollista saada useissa kirkkaissa väreissä talvea piristämään. Esimerkiksi hehkuva punainen on Suomen harmaassa talvessa varma katseenvangitsija. Suosituimpia värejä ovat turkoosi ja violetti. Helvien mallistosta löydät myös lyhyemmän Villakko-viitan. Vaajakoskella sijaitseva Helvie on yhdennaisen yritys, jossa tuotteet tehdään käsityönä.

Viitta sopii yksistään väkikausitakiksi ja talvella lisälämmikkeeksi.

Psst… Kannattaa myös kurkata artikkelimme Coocos Dsgnin villakankaisesta viitasta, joka käy hyvin juhlapukeutumiseen ja vaikkapa jakun korvikkeeksi.

Artikkelin viitat ja ponchot
Vilukko-viitta, Helvie
Corona Uni shaali, Lapuan Kankurit
Corona Uni poncho, Lapuan Kankurit
Lucca-keeppi, Balmuir
Merino poncho, Scala Collection

Kuvauksien muut tuotteet
Kengät:
Palmroth

Korut Vuoden koru -ehdokkaita vuosilta 2018 ja 2019:
Hydrangea, Bu.ké
Freezing February, Sirokoru
Silmu-teemaiset korut, Susana Corneh
Arktis, Kätkö
Serenity, Pioni Design
Boforia, Heli Kauhanen

Laukut:
Musta clutch, Salmiak Studio
Konjakin värinen käsilaukku, Karrax

Lue lisää