Kuukauden koru: Sirokorun Freezing February

Lokakuun Kuukauden korun mukana matkaamme vintage-tunnelmiin ja suomalaiseen luontoon. Ajattoman Freezing February –sarjan on suunnittelut korutaiteilija Matti Hyvärinen jo vuonna 1966. Korusarja edustaa Sironkorun Vintage Collection –kokoelmaa, joka juhlistaa 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi heidän upeimpia koruja vuosien varrelta.

Lokakuun Kuukauden koru on Sirokorun Freezing February.
Freezing Februaryn muotoilu henkii vahvasti kaarnamaisuutta.

Freezing Februaryn muotoilua katsoessa saan välittömästi mielikuvan kaarnasta. Sirokorun Tiina Lundén, Matti Hyvärisen tytär, vahvistaa, että puun kaarna on ollut osa Freezing Februaryn muodon syntyä.  ”Tuolloin 1960-luvun puolessa välissä isäni oli suunnittelut ja rakentanut perhelleemme omakotitalon Kaarinaan ja muutimme kaupungista maalle.”, Tiina Lundén kertoo. ”Luonnonläheisyys sytytti voimakkaan luovan kauden, jolloin hän sai inspiraationsa luonnosta ja isä käytti koruissaan paljon luonnossa näkemiin asioita ja elementtejä.”, Lundén jatkaa.

Luonto oli merkittävä inspriraatio korutaitelija Matti Hyväriselle.

Tiina muistelee yhdessä veljensä, kultaseppä Tomi Hyvärisen kanssa, että Kaarinan kodin pihapiirissä heillä oli paljon vanhoja havupuita. Näiden jäiset puunrungot sekä jään eriolomuodot vaikuttivat Freezing Februaryn muotoiluun. Suomen menestyneimpiin korutaitelijoihin kuuluva Matti Hyvärinen menehtyi loppuvuodesta 2017. Tämän jälkeen Sirokorun maineikasta tarinaa ovat jatkaneet hänen poikansa Tomi Hyvärinen ja tyttärensä Tiina Lundén.

Kaarnamaiseen pintaan yhdistyy kuurainen ilme.

Vahva ensivaikutelma kaarnamaisesta struktuurista selittyy kun kuulee korun inspiraation lähteen. Kaarnamaisuuden huomaa erityisesti isossa rintakorussa. Vaikka kaarna tuntuu rujolta, ovat itse korut sirot. Muotokieli tuo mieleen myös suomalaista metsien mytologiaa. Pidän myös siitä, että koruissa näkyy suomalainen luonto hyvin, mutta ei silmiinpistävästi tai alleviivaavasti.  Nämä korut ovatkin esimerkiksi loistava small talkin aihe ulkomailla suomalaisuudesta kertomiseen.

Sirot korut ovat kauniit ja näyttävät myös juhlapukeutumisessa.
Freezing February -sarjan isompi rintaneula on kookas, mutta ei liian silmiinpistävä.

Kaarnamainen pinta näyttää myös utuiselta ja kuuraiselta, aivan Tiinan ja Tomin tarinan mukaisesti, ja kontrasti kiillotettuun sileään pintaan tekee korusta moniulotteisen. Tomi lisääkin, että muotoilussa Matti Hyväristä kiehtoi aina vastakohdat, kuten sileät ja karheat pinnat ja luonnonmateriaalien yhdistäminen metalliin. Esimerkkinä on syytä mainita “The Rich and the Poor” -rintakoru, jolla Hyvärinen voitti Diamonds International Awards -palkinnon vuonna 1967. Rintakorussa oli yhdistetty kultaa, timantteja ja suomalaista graniittia.

⇒ Äänestä Vuoden koru 2018, voita 500 euron lahjakortti ⇐

Suosittelemme

Freezing February -sarjasta löytyy lisäksi riipuksia, sormus ja rannekoru.

Freezing February on osa Sirokorun vintage-korujen mallistoa. Juhlavuoden kunniaksi Sirokorun parhaimpia paloja nostettiin uudelleen valmistukseen.  Vintage Collection -valikoiman  korut ovat tehty täysin samoilla, alkuperäisellä, valumalleilla.  Kaikki käsintehdyt alkuperäismuotit ovat Sirokorulla edelleen tallessa ja muun muassa Freezing Februaryn korut valetaan edelleen sterling hopeasta alkuperäisten muottien mukaan. Kuvauksissamme meillä oli hieno kunnia saada käyttää Sirokorun arkiston 1960-luvulla valmistettuja aitoja vintage-koruja.

 

Matti Hyväriselle oli tyypillistä, että korusarjoihin syntyi useita erilaisia kappaleita. Freezing February -sarjaan kuuluu erilaisia riipuksia, kuvauksiemme collier-tyyllinen kaulakoru, korvakorut, sormus ja rannekoru sekä erilaisia rintaneuloja.

Rintakoruista kuvauksissamme oli mukana isompi malli. Vaikka rintakoru on kookas se ei tunnu rintamuksessa raskaalta.  Näyttävä koru ei myöskään näytä liian hallitsevalta jakun kanssa vaan toimi sulavasti osana asua.

Siipimäiset korvakorut myötäilevät korvalehtiä kauniisti.

Ihastuin erityisesti sarjan korvakoruihin, jotka ovat klipsikiinnitteiset. Korvakorujen käyttökokemus oli oikein miellyttävä. Usein clip on –tyyliset korvakorut painavat ja puristavat epämukavasti, mutta Freezing Februaryn korvakorut tuntuvat erittäin mukavilta ja ihanan keveiltä korvissa. Käyttömukavuuden lisäksi korvakorujen siipimäinen muotokieli, joka mukailee korvanlehteä, on myös erittäin mieluinen. Usein korvakorujen massa roikkuu korvalehdestä, mutta näiden korvakorujen massa jää korvanlehdelle, kaartuen korvanlehden muodon mukaisesti. Tämä on mielestäni oikein tervetullutta ja kaipaamaani vaihtelua.

Korvakorujen käyttökokemus on oikein miellyttävä. Harvoin clip on -tyyliset korvakorut ovat näin mukavia käyttää.

Samainen korvakorujen keveys on myös kaulakorussa. Koru näyttää painavalta, mutta kaulalla korun käyttökokemus on kevyen huomaamaton.  Keveyden ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä esimerkiksi kaulakorussa, lukko on erittäin vankkaa tekoa kuten myös eri palojen liitokset – nämä korut ovat tehty kestämään käyttöä ja nautittavaksi käytössä.

Vaikka korujen ilme on siro, on korut tehty kestämään käyttöä. Esimerkiksi kaulakorun palojen liitäntä on vankkaa tekoa.

Freezing February –sarjan korut ovat ajattomia klassikoita, jotka sopivat monipuoliseen käyttöön erilaisten asujen kanssa – niin juhlaan kuin arkeen – aamusta aamuyöhön. Vaikka korut ovat ajattomia, sisältyy niihin vintagen viehätys ja aikamatka. Omat Freezing February -korusi voit tilata kätevästi Sirokorun nettikaupan kautta. Sirokorulla on Kaarinassa valmistamon lisäksi pieni outlet-myymälässä, jossa voit myös poiketa. Koska sarjan korut viimeistellään Sirokorulla käsin, on mahdollista myös tiedustella korun pituuden modifiointia omiin mittoihisi sopivaksi: esimerkiksi kaulakorua voidaan tarvittaessa tehdä pidempänä tai rannekoru pienempänä.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Saurum Osakeyhtiö on nyt Lumoava Finland Oy

80-vuotias Saurum Osakeyhtiö tunnetaan Lumoava-korubrändistään, jotka valmistetaan maailman pohjoisimmassa korutehtaassa Kuopiossa. Juhlavuoden myötä yritys on muuttanut nimensä sen tunnetuimman brändinsä mukaisesti Lumoava Finland Oy:ksi. Toimitusjohtaja...

Saurum kulki vastavirtaan ja kasvatti liikevaihtoaan kannattavasti

Lumoava-koruja valmistava Saurum Osakeyhtiö kasvatti liikevaihtoaan ja teki positiivisen tuloksen pandemiasta huolimatta.Tiedotteen mukaan Saurum uudisti strategiaansa juuri ennen kuin korona pysäytti maailman, eikä antanut...

Kotimaisten korujen joulukauppa: Joulunajan korujen erikoiskaupasta löydät laajan valikoiman koruja

Etsitkö persoonallista lahjaa tärkeälle ihmiselle? Kaipaatko massatuotettujen korujen sijaan omaa persoonaasi kuvastavia koruja? Kotimaisten korujen joulukaupasta löydät erilaiset korut itsellesi tai lahjaksi.Juuri avattu kotimaisten...

Uudistuneen Vuoden koru -kilpailun vuoden 2021 finalistit on julkaistu

Tyyliniekassa alkunsa saaneen Vuoden koru -kilpailun finalistit on julkaistu. Vuoden koru 2021 -tittelistä kisaa kymmenen Suomessa valmistettua korusarjaa ja niiden suunnittelijat. Kilpailutöissä yhdistyy raikkaalla...

Tyyliniekan uusimmat