Kuukauden koru: Heli Kauhasen Boforia

Suomalainen tuuli osaa olla voimakas ja vaikuttava, vaikka se ei pyyhällä ohi hirmumyrkyn lailla. Karu tuuli ei tee itsestään suurta numeroa, mutta sen vaikuttavuuden voi kuitenkin kokea. Heli Kauhasen Boforia-korusarjassa yhdistyy suomalaisen tuulen luonne tyylikkääseen eleettömyyteen. Boforia on syyskuun Kuukauden Koru –valintamme. Kuukauden Koru on kuukausittainen artikkelisarjamme, joka tuo esiin suomalaista korumuotoilua ja –osaamista.

Heli Kauhasen Boforia-sarjan hopeakoruissa on mattamainen pinta.
Rannekorun muotokieli ihastuttaa.

Boforia-korumallistossa suomalaisen  tuulen olemus on vahvasti läsnä ja malliston muotokieli on tuulen innoittama.  Boforia muistuttaa ilmatieteellistä termiä ”bofori”, joka on tuulenvoimakkuusasteikko.  Asteikon arvio perustuu esimerkiksi tuulen synnyttämiin vaikutuksiin aallokossa. Heli Kauhasen Boforia-koruissa näkeekin erilaisia aaltoja: rintakorun aalto on kesäiseltä järveltä pienessä tuulenvireessä, rannekorun aaltomaisuus tuo mieleen tyrskypäät ja korvakoruissa muotokieli vastaa veden soljumista alas purossa.

Rannekoru ja korvakorut sopivat myös yhdistettäväksi juhlaan iltapuvun kanssa.

Kauhanen kertoo idean tuulen inspiroimaan mallistoon syntyneen jo 2000-luvun taitteessa, jolloin hän luodolla istuessaan koki tuulen voiman sekä näki tuulen vaikutukset niin vedelle kuin rantahietikolle. Tuulen synnyttämät huippumaiset muodot elävät Boforian muotoilussa. Mielenkiintoisena  yksityiskohtana Heli Kauhanen mainitsee, että metallintyöstötekniikan vuoksi metalli alkaa itsestään, luonnostaan, muodostaa huippumaista muotoa, joka on erittäin selkeästi esillä esimerkiksi rintakorussa.

Tuulen aikaansaamien tyrskyjen muoto näkyy selkeästi rannekorussa.
Yksinkertainen asu muuttuu näyttäväksi Boforia-koruihin yhdistettynä.

Vuonna 2010 alkunsa saaneeseen Boforia-korumallistoon kuuluu näyttävän rannekorun  ja rintakorun lisäksi korvakorut, sormus  sekä riipus pannalla. Sarjasta on saatavilla myös käätymäinen kaulakoru tilauksesta.

⇒ Äänestä Vuoden koru 2018, voita 500 euron lahjakortti ⇐

Kuvan korut ovat mattapintaista hopeaa, mutta sarjan koruja on saatavissa myös titaanisena.

Korujen mattamainen pinta on mielenkiintoinen ja eläväinen. Kuvauksen korut ovat tehty mattapintaisesta hopeasta, mutta korvakoruja ja rintakorua on mahdollista saada myös titaanisena. Titaani on materiaalina allergiavapaa ja kestävä, ja sävyltään hopeaa harmaampi.  Boforian raikas raitamainen kuviointi sopii ajattomasti moneen makuun ja erilaisiin tyyleihin monipuolisesti.  Laadukas ja ajaton muotoilu onkin yksi Heli Kauhasen arvoista muotoilijana.

Suosittelemme

Eleettömän tyylikkäät Boforia-korut ovat eteeriset ja klassiset.

Boforia-malliston koruja pidän helppoina yhdistellä keskenään monipuolisesti – aamusta iltaan. Kuitenkin niin, että asun ilme muuttuu merkittävästi. Esimerkiksi päiväkäytössä  rintakoru jakun rintamuksessa ja korvakorut korvissa kokonaisuutena asu on harkitun tyylikäs. Illalla jakun voi jättää syrjään, ja pukea rannekorun käteen alla olevan mekon kaveriksi ja näin muutamalla pienellä muutoksella päiväasu muuntautuu juhlavammaksi vaikka cocktail-tilaisuuteen. Rannekoru on erittäin näyttävä ja mittojensakin puolesta katseenvangitsija. Tästä huolimatta, rannekoru sopii hyvin myös kapeampaan ranteeseen.

Yhdistä korvakorut ja rintakoru työpäivän pukeutumiseen.
Lisäämällä asuun rannekorun muuttuu päiväasu iltaan.

Myös rintakorusta pidän erityisesti. Rintakorussa on tarpeeksi kokoa, jotta se pääsee arvoiseensa tähden asemaan. Koru ei kuitenkaan missään nimessä pistä silmään negatiivisesti hillityn ja kypsän tyylikkyytensä vuoksi. Vaikka rintakoru sopii vaikuttavuutensa puolesta loistavaksi valinnaksi juhlaan, harkitun vähäeleisen muotokielen ansiosta rintakoru toimii hyvin myös jokapäiväisessä työ- ja toimistopukeutumisessa.

Boforia-riipus on värjättyä titaania.

Korurasiassa katsottuna riipus saattaa vaikuttaa mitäänsanomattomalta näyttävän rannekorun rinnalla, mutta itse asiassa päälle puettuna se toimii todella hyvin sarjan muiden korujen kanssa, mielestäni myös juhlassa. Riipusta on saatavilla hopeisena sekä titaanisena eri väreissä.  Kuvauksien riipuksen väri on turkoosi syaani, joka luonnossa hehkuu herkullisena kylmänä vihreänä. Riipuksen pannan hyvin sulavalinjainen ilme on saatu aikaan pitkänomaisella kitkalukituksella, jolloin lukko-osat eivät katkaise pannan sulavaa yhtenäistä kehää. Eleettömyys on myös riipuksen osalta valtti.

Boforia-malliston koruissa voit yhdistellä hopeaa ja värjättyä titaania.

Boforian hillitty muotoilu on vaikuttavaa ja juurikin yksinkertaiselta näyttävä muotoilun hienovaraisuus vahvistaa sitä miten Boforian tyylikieli puhuttelee. Kuten rakentaessa ja remontoitaessa, täydellinen yksikertaisuus ja vähäeleisyys on vaativaa saada aikaan. Sama koskee Boforia-sarjaa: yksinkertaiselta näyttävä muotokieli saattaa hämätä ja korujen upeuden ymmärtää vasta kun niitä tarkastelee lähemmin. Erityisesti rannekorun muoto on erittäin taidokas, kekseliäs ja ainutlaatuinen. Tyylikkäät Boforia-korut toimitetaan kestävissä korurasioissa puhdistusliinan kanssa ja pelkkä rasian avaaminen saa jo hyvälle tuulelle.

Muotoilija, taiteen maisteri Heli Kauhanen suunnittelee, valmistaa ja tuottaa korkealaatuisia koruja sekä pienesineitä. Vuonna 1999 perustettu Spoonfull Designin (T:mi Heli Kauhanen) kulmakiviä ovat laatu, kestävyys ja arkipäivän kauneus – maustettuna hyppysellä luksusta. Yrityksen korumallit on suunnitellut Heli Kauhanen ja ne valmistetaan yhteistyössä kotimaisten taitajien kanssa. Tällä hetkellä Kauhanen toimii korutaiteen läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa. Läänintaiteilijana hän tekee työllään näkyväksi korutaiteen merkitystä sekä tukee alan alueellista ja kansainvälistä toimintaa.

Lue lisää