Tässä Bugatti Veyronin nopeudella kulkeneessa autossa oli vähemmän tehoa kuin Ärrä-Golfissa

Bugatti Veyron tarvitsee miltei 1000 heppaa saavuttaakseen reilun 400 km/t huippunopeutensa. Miten on mahdollista, että vuoden 1959 auto teki saman tempun vain murto-osalla tuosta tehosta?

Jos tarkkoja ollaan, niin Bugatti Veyronin moottorista löytyy 16 sylinteriä, kahdeksan litraa tilavuutta ja 987 hevosvoimaa, joilla päästään 402 km/t. Juttumme ei kerro kuitenkaan Bugattista, vaan vuoden 1959 autosta nimeltä EX181, joka oli brittiläisen MG-autonvalmistajan luomus. Tämän kokeellisen auton tarkoituksena oli rikkoa maanopeusennätyksiä 50-luvun lopulla. Kyseessä oli samalla myös mainostempaus, jolla yritys halusi tuoda julkiseksi innovatiivista tekniikkaansa. Niinpä nopeusennätysautossa käytettiin muunneltuna samaa moottoria, kuin MGA-tuotantoautossa.

Kun moottori nähtiin MGA:ssa ensimmäistä kertaa, sen tilavuus oli 1.5-litraa, ja se tuotti tehoa 51 kilowattia. MG päätti lisätä kuitenkin moottoriin valtaisan turboahtimen, jonka ansiosta siitä saatiin revittyä irti 224 kW. Kyseessä oli aikalaisekseen melkoinen saavutus, joskin nämä teholukemat ovat kaukana siitä, mihin nykyajan superautoissa on totuttu. Miten on ylipäätään mahdollista, että EX181 saatiin kulkemaan yli 400 km/t nykyajan pikkuauton tehoversion heppamäärillä?

Nopeusennätysautossa luotettiin ennen kaikkea muotoilun voimaan. On sanottu, että pisaran muoto on yksi vähiten ilmanvastusta keräävä muoto luonnossa, minkä johdosta myös EX181 oli muotoiltu näin, ja auton taka-akseli oli lyhyempi kuin etuakseli. Joidenkin tietojen mukaan auton ilmanvastuskerroin olisi ollut huikea 0.12, mikä kuulostaa uskomattomalta. Ilmanvastuskertoimensa tehokkuudesta palkitun Mercedes EQS:n vastaava lukema on nimittäin 0.20.

Suosittelemme

MG väitti aikanaan, että auto tarvitsi ainoastaan 29 hevosvoimaa saavuttaakseen 100 mailia tunnissa. Autolla 409 km/t ennätysnopeutta ajanut kuljettaja Phil Hill kertoi, että auto oli niin ilmaa halkovasti muotoiltu, että sen nopeus pysyi miltei samana, kun jalan otti kaasupolkimelta pois. Nykyajan tietämyksenkin valossa EX181 hyödynsi aerodynamiikkaa suhteessa hevosvoimien määrään häkellyttävällä tavalla. Tämä uskomaton keksintö kulki 0,84 mailia tunnissa jokaista hevosvoimaansa kohden. Bugatti Veyronin vastaava lukema on ainoastaan 0,23! Olisikin hyvä muistaa, että ihmiskunnan halu kulkea mahdollisimman nopeasti ei ole ollut aikaan sidottua.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Tyyliniekan uusimmat