Talisker 10 Year Old – Klassikko moneen makuun

talisker10yo

kartta-Talisker

Koordinaatit 57°18’10.0″N 6°21’22.0″W. Carbost, Isle of Skye, Islandin viskialue ja saaren ainut viskitislaamo. Hyvin pienen matkan päässä Carbostin peruskoulu, osteriravintola Isle of Skye Oysters sekä muutama majatalo. Vähän matkan päässä kirkko, jos brenkku alkaa kaduttamaan. Sijainti on skotlantilaiselle viskitislaamolle stereotypinen – keskellä täysin ei mitään. Sijainti ei onneksi korreloi maun kanssa, sillä Talisker 10 yo on ikuinen ja maukas klassikko, joka soveltuu myös aloittelijan suuhun, kuten Viskiniekan debatissa totesimme. Talisker 10 yo haalii aina silloin tällöin erinäisiä viskipalkintoja ympäri maailmaa. 2014 viski nappasi kultaa International Spirits Challenge 2014 -kisasta kategoriassa Distillers’ Single Malts 12 years and under.

 

Talisker tislaamo. Lähde: wikipedia.org
Talisker tislaamo. Lähde: wikipedia.org

Highlander ja Talisker

Vaikka suurin osa assosioinee Clan MacLeodin vuoden 1986 toimitapläjäykseen Highlanderiin, jossa Christopher Lambert (vielä kun hän sai oikeita rooleja) näyttelee Highlander Connor MacLeodia, ei kyseinen klaani ole pelkästään kuolemattoman miekanviskojan tarua.

Suosittelemme

Hugh ja Kenneth MacAskill vuokrasivat Talisker Housen Clan MacLeodilta ja perustivat tislaamon vuonna 1831. Tislaamoa laajennettiin tulevina vuosikymmeninä ja vuoden 1960 tulipalon jälkeen se rakennettiin uudelleen. Distillers Company osti Taliskerin vuonna 1925 ja Guinness puolestaan Distillers Companyn vuonna 1986, jolloin United Distillers muodostui. Guinnesin fuusioiduttua Grand Metropolitanin kanssa vuonna 1997, muodostui Diageo, joka maailman suurimpana alkoholianan yrityksenä omistaa Talisker Distilleryn tänäkin päivänä. Paljon historiaa ja paljon eri omistajia, mutta huttu on onneksi pysynyt laadukkaana klassikkona läpi vuosien.

Suolaa ja pippuria Islandin tapaan

Talisker 10 Year Old on helposti lähestyttävä suolainen, pippurinen ja hieman turpeinen viski. Ikoninen perustalisker ei ole Ardbegin, Laphroaigin, Lagavulinen tai Bruichladdichien tavoin niinkään savupommi, vaan tasainen yhdistelmä keskivahvoja makuja. Viski soveltuu hyvin myös harrastusta aloittaville jos hedelmäkaukkuviskit eivät nappaa. Ruisleivän ja vahvan emmental juuston kanssa täydellisesti pariutuva Talisker toimii hyvin myös Suomalaiseen ruokapöytään oli kesä tai talvi.

Allekirjoittaneen mietteet tuoksusta ja mausta. Muista että se mitä viskeissä haistaa ja maistaa on aina yksilöllistä.

Väri:
Kirkas kulta.

Tuoksu:
Suola, turve.

Maku:
Suolaa, pippuria, kuivaa hedelmää. Sopivasti turvetta.

Jälkimaku:
Pitkä. Pippuria ja makeutta. Lämmin jälkimaku.

Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Soveltuu suolaisesta, mausteisesta ja kevyesti turpeisesta/savuisesta pitävälle hyvin.

Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Ikuinen klassikko.

Pullokoko:
70 cl.

ABV (Alcohol by volume eli suomeksi voltit):
45,8 %

Mistä ostaa:
Handeli.

Lue lisää