Debatti: parhaat aloittelijan viskit

Mikä on hyvä aloittelijaviski? Tämä on ikuisuuskysymys, johon on käytännössä mahdotonta vastata. Viskiharrastuksen aloittelijaa on kuitenkin mahdollista tyrkätä oikeaan suuntaan muistuttamalla siitä, että viskeissä on paljon valinnanvaraa riippuen siitä millaisesta mausta tykkää. Alla on Hoffan ja Viskiniekan mielipiteidenvaihtoa hyvästä aloittelijaviskistä.

VN: Hoffa mikä sun mielestä on hyvä aloittelijaviski? Jos mietitään neljää perusmakua umami unohtaen (liian next level): suolainen, makea, hapan ja karvas. Jos näiden ympärillä valitsee vaihtoehtoja niin mihin päätyisit?

Hoffa: Pruut… The Glenlivet 12 on aika klassikko. Pehmeä mut monipuolinen. Sitte Islayltä suosittelen Bowmorea.

VN: Hoffa mikä Bowmore? Mä ottaisin näin riippuen millaisesta mausta tykkää:
Makea = Aberlour 10. Sherryviski ja muutenkin makea.
Suolainen = Talisker 10. Suola ja turve toimii. Suolaa ehkä mun makuun jopa vähän liikaa. Siks varmaan ei löydy kaapistakaan…

Tohon hapan+karvas-yhdistelmään mä ottaisin The Glenlivet 12 yo, joka on enemmän kyllä hedelmäinen, mutta onhan siinä vähän sitrustakin. Ihan pelkästään hapan tai karvas ei oikeen oo mun juttu, joten ängen siihen tän Glenlivetin. Sitte vielä ässä hihassa entry level savupommeja kaipaavalle. Laphroaig 10. Just sopiva savupommi jos haluaa aloittaa harrastuksen stydillä kamalla. Ardbeg 10 liian savuinen.

Hoffa: Bowmore 12 varmaanki se vakio. Oban ois mun suolanen vaihtoehto.

Suosittelemme

VN: Oban aika hyvä veto. En just nyt saa päähän miltä maistuu. En tiiä milloin viimeksi maistanu.

Hoffa: Suolalta enimmäkseen ja sitrukselta. Bowmorellakin oli tainnu tulla NAS (No Age Statement eli viski ilman ikämerkintää) perustuotteet jo? Muistankohan oikein…

VN: Joo Bowmore on nyt aika täynnä NAS viskejä ainakin verovapaassa. On siellä jotain age statement kamaa myös. Oisko ollu 17 yo Whitesands tossa perusvalikoimassa.

Hoffa: Joo mut se ei oo entry level.

VN: Bowmore 12 yo; näkisitkö vaihtavas Caol Ila 12? Joo 17 yo ei ole vaikka onki niistä paras :d

Hoffa: Mun makuun Caol Ola on hieman monipuolinen ollakseen aloittelijan. Mut pitäis ehkä uudempi dram maistella että osaisin sanoa onko vaan mutua.

VN: No ainaki jos tykkää öljystä suussa niin se on hyvä. Savun puolesta se on mun mielestä aika mieto. Melkein pitäisi laittaa rinnakkain se, Bowmore 12 ja jokerina Laphroaig 10.

Hoffa: Ite en pidä laffen 10sta. Savua ja tyhjää… maku puuttuu.

VN: Jaa. No voihan sen noinki nähä. Mun mielestä savuiset ON vähän noin.

Tässä vaihessa keskustelussa lukijan roolissa ollut adminimme heitti kommentin “Muistakaa entry level.”, joten päätimme päättää väittelyn tähän. Keskustelu alkoi lähtemään käsistä kohti savupommit ei ole viskejä -keskustelua ja jargonia on tullut jo tarpeeksi. Yhteenvetona tulimme siihen tulokseen, että hyviä aloittelijaviskejä olisivat ainakin:

The Glenlivet 12 yo (Speyside)
Bowmore 12 yo (Islay)
Oban 14 yo (Highland)
Aberlour 10 yo (Speyside)
Talisker 10 yo (Island)
Laphroaig 10 yo (Islay)

Mitä mieltä sinä olet: mikä on hyvä aloittelijaviski ja miksi?

Lue lisää