Suomalainen kelloalan palkintogaala palkitsi vuoden parhaat

Tyyliniekka Watch Awards 2020

Tyyliniekka Watch Awards -palkintogaala järjestettiin 24. helmikuuta Tampereella Courtyard by Marriott Tampere City -hotellilla suorana Youtube-lähetyksenä, jossa palkittiin voittajat viidessä kategoriassa. Gaalassa myönnettiin myös kelloalan ensimmäinen elämäntyöpalkinto.

Vaikka suomalainen kelloseppäosaaminen ja -koulutus ovat tunnustetusti maailman eliittiä, on Suomesta puuttunut kelloalan oma palkintogaala. Tähän tarpeeseen vastasi toimialan yhteinen ponnistus, Tyyliniekka Watch Awards. Siinä missä maailmalla palkitsemiset kohdistuvat suurimmassa määrin horologisiin taidonnäytteisiin, nosti Tyyliniekka Watch Awards esille Suomessa menestyneitä uutuuksia, ihmisiä ja yrityksiä.

Palkintogaala järjestettiin pandemian takia virtuaalisena. Tyyliniekan Youtube-kanavalla nähty suora lähetys toteutettiin Courtyard by Marriott Tampere City -hotellilta. Voit katsoa lähetyksen jälkitallenteen artikkelin lopusta.

Kellogaalan juontajat Paula Pyhälä ja Matti Airaksinen täydessä vauhdissa. Kuva: Riku Kaminen
Kellogaalan juontajat Paula Pyhälä ja Matti Airaksinen täydessä vauhdissa. Kuva: Riku Kaminen

Palkintogaala sai positiivisen vastaanoton alan ammattilaisilta sekä harrastajilta, jonka lisäksi toteutus on herättänyt kiinnostusta kansainvälisesti. Suunnitelmat ensi vuoden osalta ovat jo käynnistyneet ja Tyyliniekka Watch Awards järjestetään seuraavan helmikuussa 2022.

Kilpailukategoriat ja voittajat:

  • Vuoden kellomallisto:
    S.U.F Helsinki 180 / Stepan Sarpaneva
  • Vuoden kello:
    Sarpaneva x Moomin / Stepan Sarpaneva
  • Vuoden yritys:
    Keskisen Kello
  • Vuoden kelloteko:
    Susan Galvinin Alku-kellomalliston joukkorahoituskampanja
  • Vuoden kelloammattilainen:
    Tiina Parikka, Kelloseppäkoulun rehtori

Voittajat valittiin yleisöäänestyksen perusteella. Äänestykset avattiin 21. tammikuuta alkaen ja ne päättyivät 14. helmikuuta. Ääniä annettiin noin neljä tuhatta ja ne jakautuivat tasaisesti kaikkien kategorioiden kesken.

Elämäntyöpalkinto Mikko Keisulle

Viiden kilpailukategorian lisäksi palkintogaalassa myönnettiin kelloalan ensimmäinen elämäntyöpalkinto, jonka sai Mikko Keisu. Mikko Keisu tunnetaan Suomen suurimman kulta- ja kelloalan yrityksen, Oulun Koru -konsernin perustajana, omistajana ja tänä päivänä hallituksen puheenjohtajana, johon kuuluu Oulun Korun lisäksi Suomen merkittävin kelloalan yritys Osk. Lindroos. Pitkän päivätyönsä lisäksi Keisu tunnetaan Maikkulan kartanon isäntänä, joka on nostanut paikan uuteen kukoistukseen.

Suosittelemme

Elämäntyöpalkinnon saaja Mikko Keisu.
Elämäntyöpalkinnon saaja Mikko Keisu.

Tyyliniekka Watch Awards -kellogaalan tausta

Kellogaalan on ideoinut Suomen johtavan kellomedian Tyyliniekan päätoimittaja – ja vuoden 2020 kellonkantajaksi valittu – Matti Airaksinen. Syy Tyyliniekka Watch Awards -kilpailun järjestämiseen on kelloalan positiivinen esilletuonti, sillä vallitsevasta pandemiasta huolimatta toimialalla on tapahtunut paljon hyvää.

Vuoden kellonkantaja 2020 - Matti Airaksinen

– Tyyliniekka Watch Awards on pitkäaikainen haaveeni, sillä seurattuani vuosia maailman merkittävimpiä palkintogaaloja ja -kilpailuja ihmettelin, miksi Suomesta puuttuu vastaava konsepti. Pandemian sävyttämä vuosi 2020 sitten sai tekemään päätöksen siitä, että miksi ihmetellä, kun voi tarttua tuumasta toimeen. Erityisesti ilahduin siitä, että alan kokoava Suomen Kelloseppäliitto halusi lähteä mukaan, kertoo Matti Airaksinen.

Tyyliniekka Watch Awards on alan yhteinen ponnistus, jossa Suomen Kelloseppäliitto ry on mukana. Liiton puheenjohtajana toimiva Paula Pyhälä iloitsee siitä, että Suomeen on saatu vihdoin alaa merkittävällä tavalla esilletuova palkintogaala.

Palkintogaala-juontaja Paula Pyhälä
Kelloseppäliiton puheenjohtaja Paula Pyhälä. Kuva: Riku Kaminen

– Suomen Kelloseppäliitolla on kunnia olla mukana luomassa uutta tapahtumaa, mikä kohdistuu kelloalaan Suomessa ennennäkemättömällä tavalla. Maailmalla alan kilpailuja on järjestetty jo pitkään ja suomalaista osaamista on huomioitu eri kategorioissa jo useamman kerran, Pyhälä kertoo.

– Koska valtio ei vieläkään tunnusta Kelloseppäkoulun rahoituksen tai koulutuksen tarpeellisuutta, on tällaisen positiivisessa hengessä kelloalaa ja kelloseppäkoulutusta esille tuovan kilpailun ajankohta mitä otollisin. Antamalla tunnustusta esimerkiksi parhaalle alan ammattilaiselle ja yritykselle on nykytilanteessa tärkeä positiivinen signaali siitä, että suomalainen kelloalan osaaminen on huippuluokkaa – ja että sen elinvoimasta kannattaa pitää kiinni, Pyhälä päättää.

 

Lue lisää