Skodan sporttimallien RS-brändiä on hyödynnetty myös sähköautojen puolella Enyaq RS:n perässä, ja nyt vastaava urheiluversio esiteltiin Elroq-pikkuveljestä. Se on tšekkimerkin historian nopeimmin kiihtyvä tuotantoauto.
Kyseessä ei ole vieläkään mikään ohjus, koska uusi Elroq RS kiihtyy nollasta sataan 5,4 sekunnissa. Lukema kalpenee monen polttomoottorisportin ja varsinkin sähköauton rinnalla, mutta Elroq RS on sentään sekunnin kymmenyksen Enyaq-isoveljeään ripeämpi ja eri sekuntiluvulla kuin Skodan bensakoneiset RS-mallit. Elroqin uuden urheiluversion kulun taustalla piilee kahdella sähkömoottorilla toteutettu nelivetoinen voimalinja, jota hyödynnetään myös VW:n ja Cupran sisarmalleissa.

Auton kokonaisteho kirjataan 340 hevosvoiman lukemaan, joka pitää suhteuttaa 2200 kilon massaan. Sitä on yritetty RS-mallissa häivyttää ohjauksen uusien säätöjen, isompien jarrujen, tarjolla olevan mukautuvan DCC-iskunvaimennuksen sekä jäykemmän jousituksen avulla. Sen myötä crossoverin kulkuasento on madaltunut edessä 15:n ja takana 10 millin verran.

Ulkoisesti RS:n sporttimallin statusta korostetaan mustien peilinkoteloiden, merkkien sekä ikkunalistojen avulla. Lisäksi puskureissa on pienenpieniä eroja vähäväkisempiin Elroqeihin verrattuna, mutta niiden bongaaminen vaatii jo todellisen asiantuntijan. Helpommin silmään pistävät parhaimmillaan 21-tuumaiset vanteet sekä RS:n spesialiteetteihin kuuluva pirteänvihreä väri. Sähkösportista kajahtaa myös ilmoille syntetisoitu ääni ohikulkijoiden iloksi.

Sisustaa on puolestaan höystetty Suedia-mikrokuituverhoilulla limenvihreiden kontrastitikkausten kera, ja RS:n erikoisherkkuihin kuuluvat myös hiilikuitua jäljittelevät koristelistat, rei’itetyllä nahalla verhoiltu sporttiratti sekä urheiluistuimet, joihin voi poimia lisävarustelistalta jopa hierontatoiminnon.
Suosittelemme
Urheiluversion varjopuolet näkyvät WLTP-standardin mukaisessa toimintasäteessä, joka on 547 kilometriä. Se ei ole huono lukema, mutta kuitenkin 32 kilometriä vähemmän kuin ei-RS-varusteisessa Elroq Edition 85:ssä jossa on kylläkin vain yksi sähkömoottori. RS:ssä on nopeutettu vastavuoroisesti latausta, ja niinpä 79 kWh:n akkupaketti täyttyy parhaimmillaan 185 kilowatin teholla. Sen myötä latausaika kapasiteettivälillä 10-80 % laskee 26 minuuttiin perusmallien 28 minuutista, joten sporttimallin kuski säästää aikaa myös laturilla odottaessaan eikä pelkästään kiihdytyksissä.

