Ruotsalainen Sjöö Sandström valmistaa tyylikkäitä ja laadukkaita rannekelloja, joita on saanut viime vuoden syksystä alkaen Suomesta. Sjöö Sandströmin aktiivimallisto kattaa tällä hetkellä sukeltajankelloja lukuunottamatta kaikki tärkeimmät segmentit, eli arkikielelle kääntäen ranteeseen löytyy hillitympää juhla- ja pukukelloa, sporttisempaa kronografia sekä äärimmäisiin olosuhteisiin tarkoitettuja rannekelloja. Ja mikä parasta, Sjöö Sandström on huomioinut mallistoissaan molemmat sukupuolet.
Sjöö Sandströmin syömähammas on Royal Steel -tuoteperhe, josta olemme aiemmin esitelleet kronografin. Tuoteperheestä löytyy myös perinteinen ns. kolmiviisarinen mallisto variaatioineen, sekä kaksoisaikatoiminnolla varustettu Worldtimer -mallisto, jonka ehdoton etu moniin kilpailijoihin nähden on kaksi kokoa sekä kilpailukykyinen hinta.
Sjöö Sandström Royal Steel Worldtimer
Toiseen sukupolveen ehtinyt Royal Steel Worldtimer -mallisto soveltuu kahden kokonsa (36 ja 41 mm) puolesta niin isompaan, kuin pienempään ranteeseen. Erilaisia kellotauluja on neljä, joiden lisäksi kellon ulkonäköä voi vaihdella erilaisilla rannekkeilla (teräs, kumi, nahka). Oma suosikkini rannekkeista on ehdottomasti kumi, jonka rannetuntuma ja laatuvaikutelma on ensiluokkainen.

Kaksoisaikatoiminnolla tarkoitetaan kelloa, johon voidaan asettaa – yleensä lisäviisarilla ja 24 tunnin kellonkehällä – toisen aikavyöhykkeen aika. Näin on helppo nähdä matkatessa esimerkiksi kotimaan kellonaika.
Testasin parin viikon ajan kahta kumirannekkeista Worldtimeria, mustatauluista 36 millistä ja valkeatauluista 41 millistä. Käyttötuntumassa ei ollut sanottavaa eroa, mutta tyylillisesti kelloissa oli eroa. 36 millinen Worldtimer tuntui omaan kapeaan ranteeseen jopa hieman pieneltä, mutta pienen totuttelun jälkeen se katosi positiivisessa mielessä ranteeseen – ja on omaan kapeaan ranteeseeni täydellisen kokoinen. Hillittyä kokonaisuutta täydensi musta taulu, joka osaltaan tekee Worldtimerista kokoaan pienemmän tuntuisen ranteessa.

Worldtimerin ranneistuvuus on kunnossa.
Suosittelemme

Valkotauluinen Worldtimer (41 mm) on toista maata – katseenvangitsija, jota tuli katsottua pelkästään näyttävän valkoisen kellotaulun takia. Isompi kellotaulu antaa yksityiskohdille tilaa nousta esiin, ja valkeassa taulussa kohollaan olevat indeksit sekä vihreät pienet yksityiskohdat muodostavat kauniin kokonaisuuden.
Tekniikka on kunnossa
Nimensä mukaisesti matkaajan käyttöön suunniteltu Worldtimer täyttää ne vaatimukset, joita huolettomalle reissukellolle voidaan asettaa. Safiirilasi ei naarmuunnu helposti, harjattu teräskuori ei kavahda naarmuja ja sadan metrin vesitiiviys ruuvilukittavan vetonupin kanssa riittää siihen, että Worldtimer ei ota nokkiinsa kosteudesta. Kumiranneke on kellon tapaan helppoa ja turvallista puhdistaa vaikka huuhtelemalla.

Kellon koneistona toimii sveitsiläislähtöinen, Sjöö Sandströmin viimeistelemä automaattikoneisto SS G14, joka tuo kellolle 42 tunnin käyntivaran. Vetonupin tuntuma on täsmällinen, joten kellonaikojen ja päivämäärän asettaminen on vaivatonta.
Arkityylikäs käyttökello
Sjöö Sandströmin Worldtimer-mallisto käsittää neljä eriväristä kelloa kahdessa eri koossa, useilla eri rannekevaihtoehdoilla. Runsas valikoima antaa tyylistään tarkalle kellonkäyttäjälle hyvät mahdollisuudet “tuunata” itselle sopivimman kombinaation ranteeseen.
Worldtimer-malliston ehdoton vahvuus on kilpailukykyinen hinnoittelu, sillä kellon hinta pyörii mallista ja rannekkeesta riippuen kahden tuhannen euron molemmin puolin, joka on kaksoisaikanäytöllisestä ja sveitsiläisellä koneistolla toimivasta rannekellosta hyvin kohtuullista.
Suomessa Sjöö Sandströmin rannekelloja myy Salkari.
Onko tämä(kin) jonkinlainen “homage” Rolexin Explorer II kellosta? Kovasti on samaa näköä. Nätti kello, ei siinä mitään.
Mitä taas kohtuulliseen hintaan tulee, niin ETAn paremmalla 2893-2 koneistolla varustettuja GMT-kelloja myy esimerkiksi Steinhart alle 500 euron hinnalla, ja viimeistelyn laadussa ei ole mitään moitittavaa. Koneisto on erinomainen tarkkuudeltaan ja parempi kuin edellisvuosikymmenten vastaavat Rolexeissa (ennen nykyisiä in-house koneistoja). Toisin sanoen hinnan muodostus kelloalalla on aika mystistä. Kuten on myös arvostelu, S&S kelloa ei mainita “homageksi”, mutta vaikkapa Steinhartin Ocean One GMT:n esittelyssä aivan varmasti heti huomautettasiin sen muistuttavan kovasti Explorer “Steve McQueeniä”… Mutta kun se maksaa vain 490€.
Hei,
Homage-keskustelu on mielenkiintoinen ja etenkin Steinhart on sitä saanut osakseen, osaltaan ihan aiheestaan.
Worldtimerin osalta näen kyllä kaukaa haetulta ExpI:n homagemaisuuden, sillä nuppi sijaitsee eri paikassa eikä siinä ole suojia molemmin puolin, viisarit ovat erilaiset, indeksit ovat erilaiset, Worldtimerista puuttuu kyklooppi, korvakkeiden muotoilu on erilainen, teräsranneke on erilainen. Suurin yhtäläisyys löytyy kellonkehästä, joka on varsin universaali GMT-kelloissa muutenkin. Ja on siinäkin eroja.
Eli noiden perusteella pidän Worldtimeria ihan omana tuotoksenaan, vaikka kellotaulun väreistä musta ja valkoinen molemmissa ovat.