Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph

Kaupallinen yhteistyö: Sjöö Sandström

Sjöö Sandström on vuonna 1986 perustettu ruotsalainen kellonvalmistaja, joka valmistaa laadukkaita ja tyylikkäitä rannekelloja. Tukholmassa majaansa pitävä Sjöö Sandström on tällä hetkellä yksi harvoista itsenäisistä pohjoismaisista kellonvalmistajista, jonka Royal Steel Chronograph -rannekellon seuraavaksi esittelen.

Royal Steel Chronograph

Sjöö Sandströmin Royal Steel -mallistoon kuuluva kronografikello toimitetaan hillityn tyylikkäässä puulaatikossa, joka on paketoitu ruskeaan pahvirasiaan. Rasian mukana tulee tiivis ohjekirja ja takuutodistus. Rannekevaihtoehtoja on useita; joko teräsranneke, tai nahkaranneke (vasikka tai alligaattori) useissa eri väreissä.

Esiteltävä Royal Steel Chronograph on valmistajan mallistossa “ivory rosé gold“, eli teräskuoreen rakennetun kellon kellotaulun sävy viittaa norsunluuhun ja indeksien sekä viisareiden sävy ruusukultaan.

Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph

Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph teräsrannekkeella.
Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph teräsrannekkeella.

Skandinaavista muotoilua ja funktionaalisuutta

Royal Steel Chronographin kuori on tehty ruostumattomasta teräksestä, josta osa on kiillotettua ja osa harjattua. Käytännönläheisyys tulee esille siinä, että kiillotetut kuoren osat ovat paikoissa, jotka ovat vähiten naarmuille alttiina – kuten rannekkeen ja korvakkeen välissä.

Kellon design on varsin kliininen, jossa esille nousevat harkitut yksityiskohdat, kuten kuoren ja lasin välissä oleva kolme nousevaa rengasta. Nämä edustavat Sjöö Sandströmin filosofiassa Tukholmaa, Ruotsia ja maailmaa. Kokonaisuuden kruunaa kevyesti kupera safiirilasi.

Suosittelemme

Royal Steel Chronographin muotoilu on kliininen ja tarkoituksenmukainen.
Royal Steel Chronographin muotoilu on kliininen ja tarkoituksenmukainen.

Royal Steel Chronograph ei ole kuitenkaan särmätön kello, sillä edellä mainitut ratkaisut antavat kellon muille yksityiskohdille tilaa. Yksi näistä elementeistä ovat kellon nupit, jotka tuovat kellolle sopivasti näyttävyyttä. Kaikki kolme nuppia, vetonuppi ja ajanoton painikkeet, ovat funktionaalisesti ruuvilukittuja, joten kosteus ei pääse niiden kautta koneistoon – edellyttäen, että nupit ovat ruuvattu kiinni. Tämä osaltaan takaa kellolle luvatun sadan metrin vesitiiviyden, joten sen kanssa voi mennä vaikka uimaan.

Nuppien käyttö veden alla ei ole suositeltavaa.

Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph

Vetonupin käyttötuntuma on täsmällinen, eli kellonajan asettaminen on tunnokasta ja nupin vetäminen eri asentoihin onnistuu ilman voimankäyttöä. Ajanoton painikkeiden käyttötuntuma on Valjouxille tyypillisesti hieman “naksahtava”. Vetonupin saattaminen kierteilleen on niin ikään helppoa. Ajanoton painikkeen kohdalla pitää olla jossain määrin tarkkana, että ei paina liian lujaa nappia kierteille, sillä tämä saattaa johtaa ajanoton käynnistymiseen.

Royal Steel Chronographin kuoren leveys ilman nuppia on 42 millimetriä, mikä on tämän päivän kronografeille varsin tyypillinen koko. Kokoon vaikuttaa pitkälti kellossa käytettävä sveitsiläisvalmisteinen Valjoux 7750 -koneisto, johon useat kellonvalmistajat ovat vuosikymmenten ajan tukeutuneet toteuttaessaan omia kronografikellojaan.

Royal Steel Chronographin voimanlähteenä toimii luotettava Valjoux 7750 -koneisto, jonka toimintaa voi seurata safiirisen takakannen läpi.
Royal Steel Chronographin voimanlähteenä toimii luotettava Valjoux 7750 -koneisto, jonka toimintaa voi seurata safiirisen takakannen läpi.

Koneiston yleisyys on kellonomistajalle hyvä asia, sillä sen varaosasaatavuus on erinomainen ja koneisto on tuttu koulutetuille kellosepille ympäri maailmaa, joten huoltoverkosto on laaja ja huollon kustannukset ovat kohtuulliset.

Kellotaulu on katseenvangitsija

Royal Steel Chronographin kellotaulu on todellinen katseenvangitsija. Heijastesuojatun safiirilasin läpi katseltavan kellotaulun norsunluinen (eng. ivory) sävy on upea, joka vaihtelee valosta riippuen valkoisen ja kerman välillä. Sävyjen harmonia jatkuu ruusukullattujen indeksien ja viisarien osalta, sillä ne sointuvat täydellisesti yhteen sävyään leikittelevästi vaihtelevan kellotaulun kanssa.

Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph teräsrannekkeella.

Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph teräsrannekkeella.

Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph

Päivyri – jota en tietyllä tapaa tässä kellossa edes kaipaa – on puolestaan sijoitettu hillitysti kello neljän kohdalle, josta se ei visuaalisesti pomppaa silmille. Kokonaisuudessaan kellotaulu on sellainen, joka houkuttelee vilkaisemaan kelloa ilman kellonajan tietämisen tarvetta.

Jos kelloa pitäisi kuvata yhdellä sanalla, olisi se elegantti.

Tyyli muuttuu rannekkeilla

Kuukausien aktiivisessa käytössä Royal Steel Chronograph on osoittautunut monipuoliseksi kelloksi, jonka luonne muuttuu rannekkeen mukaan. Kellon oma teräsranneke on tuntumaltaan laadukas ja sen design yhdistää Omega Seamaster AquaTerran teräsrannekkeen kaltaisesti harjattua ja kiiltävää terästä. Eleettömyys tulee esille siinä, että perhoslukko jää kokonaan piiloon ranteen ja rannekkeen väliin. Teräsrannekkeella Royal Steel Chronograph on luonteeltaan arkikello.

Tyylillisesti teräsranneke muuttaa Royal Steel Chronographin arkikelloksi – kun taas nahkarannekkeella kellosta kuoriutuu elegantti pukukronografi, jonka voi pukea jopa tumman puvun kanssa.

Nahkarannekkeella Royal Steel Chronographista kuoriutuu bisneshenkisempi rannekello, jota voi hyvällä omallatunnolla käyttää myös juhlapukeutumisessa. Sjöö Sandströmin alligaattoriranneke on kuukausien käytössä osoittautunut oivalliseksi valinnaksi, sillä se on miellyttävä ranteessa ja omaan makuuni tarpeeksi ohut kauluspaidan kanssa pidettäväksi.

Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph on upea pukukello.

Ohut nahkaranneke on usein tiukkaa paidankalvosinta suosivan kellonkäyttäjän pelastus, koska tällöin ranneke ei vie ranteen ympäriltä ylimääräisiä millimetrejä – ja näin kello mahtuu paremmin kalvosimen alle.

Kellon 20 millimetrin rannekeleveys avaa puolestaan lähes rajattoman tarvikerannekevalikoiman vaihtelua ja persoonallisuutta arvostavalle kellonkäyttäjälle, joten Royal Steel Chronographin tyylin muuttaminen pukeutumisen mukaan onnistuu helposti.

Elegantti kronografikello arkeen ja juhlaan

Royal Steel Chronograph on hieno osoitus siitä, miten skandinaavinen tyyli ja funktionaalisuus yhdistetään rannekelloon. Ja mikäli etsit pariskuntakelloa, löytyy Royal Steel Chronographista hillitymmän kokoiset naisten mallit. 😉

Sjöö Sandströmin kelloja myy Suomessa Salkari. Royal Steel Chronographin hinta on 3.590 euroa.

Sjöö Sandström Royal Steel Chronograph

Pähkinänkuoressa

  • Koneisto: SS G3 (Valjoux 7750 -automaatti)
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Kuori: ruostumaton teräs
  • Rungon halkaisija: 42 mm
  • Lasi: safiiri
  • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
  • Rannekkeen leveys: 20 mm
  • Ranneke: teräs tai nahka

Lue lisää